Megerősítő mondat: “Szeretem az életet minden kockázatával és kihívásával együtt.”
Feladata: A vese meridián az energia háztartás szabályozásáért és a test méregtelenítő folyamataiért felelős. A családi és munkahelyi stressz okozta állandó megterhelés gyengíti a meridiánt, különösen az esszenciális energiát, mely életenergiánk bázisát képezi, s melyet tovább örökítünk. A vese meridián által befolyásolt pszichikai tulajdonság mindenek előtt az akaraterő, de a félelem, a féltékenység, bizonytalanság, elégedetlenség, kritika és a csalódottság, valamint a párkapcsolatokban fellépő nehézségek is közvetlen hatást gyakorolnak a páros szervekre, a vesékre és ezáltal a vese meridiánra is.
Jellege: Energiamaximuma 17-19 óra között. Eleme a Víz. Pólusa a Yin. Hozzá tartozó testszövet az izmok és inak.

Váladéka a vizelet. Érzékszerve a fül. Hozzá tartozó érzés a félelem. Színe a fekete. Párja a hólyag meridián.
Lefutása: A lábkisujj körömpercének alsó felszínén ered. A felszínre a vese I-es pontban kerül, mely a talpárok elülső, középső harmada határán a lábujjak behajlításakor keletkező mélyedésben található. Innen a talpon átlósan futva a belboka fölé ér, majd azt körbekerülve a belső lábszáron jut fel a térdig. Ott továbbhalad fel a lágyék irányába, onnan a gerinc közelében haladva jut be a vesébe. A bőrfelszínre az alhasnál lép ki kétoldalt párhuzamosan, a befogadó vezeték mentén vezet fel a szívgödröt kikerülve a szegycsont mellé. Innen ismét a mélybe hatol és a nyelvgyökön végződik. Mély ága a gáttájékról indul, áthalad a májon, tüdőn, érintkezésbe lép a húgyhólyaggal, szívvel és a szívburok meridiánnal.
Fizikailag összefügg: A vese, a fül, a csontok, a fogak, a belső elválasztású mirigyek problémáival, a szexuális szokásokkal és az öröklött hajlamokkal.
Lelki értelemben összefügg: A bátorsággal, az akaraterővel és az előrelátás képességével.
Fizikai egyensúlyhiány esetén: Vesepanaszok, genetikai hibák, a belső elválasztásért felelős mirigyek működési zavarai. Folyadék visszatartás, a csont és fogak állagának gyengesége, halláskárosodás.
Lelki egyensúlyhiány esetén: Félelmek és beteges rettegés, az akaraterő és a céltudatosság gátoltsága.
Túlműködés tünetei: Ideges érzékenység, türelmetlenség, nyugtalanság, kevés határozottság, állandó panaszkodás és siránkozás, hajlam az orrvérzésre és az ájulásra, torokgyulladás, szájszag, túlórázás miatti kimerültség, szürke arcszín, hányás, pirosas vizelet.
Alul működés tünetei: Állandó fáradtság, rossz alvás, döntésképtelenség, félelem, homályos látás, szívdobogás, légszomj, igény a lepihenésre, szédülés, elfeketedik a szem előtt a világ, szürke, száraz, petyhüdt bőr, az altest rossz vérkeringése, zavarok a szexuális életben, repedezett körmök, hajlam balesetekre.
Étkezési tanácsok:
Csökkentsük le a sóbevitelt, tartsunk sómentes diétát. A tamari-mártás jól helyettesíti a sót, de mértékkel használjuk. Használjunk erdélyi sót, tiszta NaCl sót, vagy himalájai sót.
Az aduki bab, a fekete bab és a spanyol bab nagyon gazdag káliumban. Sajátságos kapcsolatuk van a vesével, talán a veséhez hasonló színük és alakjuk miatt.
Jót tesznek egyes gabonafélék, mint a hajdina, a rizs, az árpa és a köles. A köles lúgos kémhatású, így csökkenti a szervezet savszintjét. A hajdina melegítő hatású, melegíti a vért, ezáltal az egész szervezetet. A búza és a rozs a gabonafélék közül a legsavasabb, ezért jobb ezeket mellőzni, ha szervezetünket lúgosítani szeretnénk.
A cékla remekül tisztítja a vesét, ráadásul sok benne a kálium, a magnézium és az A-vitamin. Ha éppen szezonja van, fogyasszunk erdei gyümölcsöket, szedret vagy áfonyát, mert kitűnő a tisztítóhatásuk.
A fekete szezámmag javítja a vér minőségét, az ősz hajnak állítólag visszaadja az eredeti színét, fejleszti az izmokat, élesíti a látást, serkenti a szervezet működését, erősíti a csontokat, rendszeres fogyasztásával megakadályozza az öregedést, segít megőrizni a fiatalságot.
További javasolt élelmiszerek: dió, mindenféle nagylevelű zöldség ( brokkoli, vízitorma, petrezselyem ), zöldbab, zöldborsó, saláta, zeller, káposzta-félék, cékla, karórépa, fehérrépa, tök. Együnk minél több lúgos-jellegű élelmiszert, mint például a friss gyömölcsök, zöldséget, kölest. A nagy víztartalmú gyümölcsök ( görögdinnye, szőlő ) segítségünkre vannak, csökkentik a vesekő-képződés veszélyét.
A zeller, a spárga és a kelp nevű tengerimoszat elősegíti az egészséges vizelést. Mérsékeljük a savképző anyagok fogyasztását, igyunk minél kevesebb kávét és teát, együnk kevesebb feldolgozott ételt, mint például süteményt, fehér kenyeret, édességet és más egyéb nyalánkságot.
Árthatnak a vesének: A fekete csucsor családjába tartozó növények ( bors, padlizsán, paradicsom, burgonya ), továbbá a tejtermékek, a citrusféle gyümölcsök és a csonthéjasok növelik a szervezetben a protein melléktermékének, az albuminnek a szintjét, és ez árthat a vesének.
Gyógynövények és fűszerek:
A fahéj különösen jó kapcsolatban van a vesével, azonkívül olyan fűszer, ami jól beilleszthető az étrendbe. Ételízesítőként használható, de főzhetünk belőle teát is. Forrázzuk le a fahéjkérget, majd lefedve áztassuk 20 percig.
Gyömbér és a görögszéna. Szintén melegítők.
A pörkölt cikória jól helyettesíti a kávét. Javítja szervezetünk általános működését, és segít a csínek a lefelé áramlásban.
A csalán jót tesz a mellékvesének, és a már kialakult vesekő oldásában is segít.
A legerősebb vesetisztító a gyermekláncfű gyökeréből főzött tea.
Bach virágterápia, bach virágcseppek: 
Rezgő nyárfa: Homályos, körvonalazatlan félelem és nyugtalanság, a tudat felszíne alatt lappangó rettegés ellen, amikor azt sem tudjuk, hogy rossz érzéseink honnan jönnek. Azoknak is erre van szükségük, akik fokozottan érzékenyek az őket körülvevő világból érkező pszichikai behatásokra. Jót tesz a rezgő nyárfa virága olyan gyermekeknek, akik éjjel nem tudnak aludni, mert félnek a lidércektől, és ezért égve kell számukra hagyni a villanyt. Tegyünk a gyermek éjjeliszekrényére egy pohár vizet, amelyben 2-4 cseppnyi rezgő nyárfa-virág kivonatot teszünk. Mondjuk meg neki, ha fél, igya meg, ettől majd elmúlik.
Sárga bohócvirág: Ez azoknak a mindennapi életünkben jelen levő félelmek elhárítására való, amelyek viszont nagyon is kézzelfogható eredetűek. Finom lelkű, érzékeny emberek számára jó a sárga bohócvirág, akiknek a személyisége “vese-típusú”, és akiknek nagyon ügyelniük kell arra, hogy ne égessék mindkét végén a gyertyát.
Olíva: Ha vesénk csíje kimerül, mentálisan és testileg egyaránt kimerültség uralkodik el rajtunk. Az olíva helyreállítja testünk és lelkünk erejét, vitalitását.
Kövirózsa: A rettegés határát súroló, hirtelen jött és erős félelem gyógyszere. Azok számára való, akik a félelemtől szinte kővé dermednek. Ugyanúgy, mint ahogy a rezgő nyárfa virágából készült kivonatot, egy pohár vízben odakészítjük a félős gyermek ágya mellé. Ezt is hasonlóképpen alkalmazhatuk az olyan gyermekeknél, akik sikoltva ébrednek lidérces álmaikból.
Betlehemi csillag: Az olyan traumák vagy sokkhatások gyógyszere, amelyek akár még a vese állapotát is károsítják. Csillapít, megnyugtat, helyreállítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát, békességérzetet hoz.
Hasznos tippem: Korpafüves borogatás. Korpafüvet tegyünk egy vászonzsákba, vagy párnahuzatba. Kössük rá a derekunkra éjszakára. Ez megszünteti az esetleges gyulladást, vizet von el a veséből, megtisztítja, fertőtleníti. Hétvégén  nappalra is felkötheti. Derékfájás esetén álljunk alapállásba, kicsit hajoljunk le, kezeinkkel fogjuk meg térdeinket és tapossunk váltott lábbal oly módon, hogy a lábujjaink a talajon maradnak, csak a sarkunkat emeljük, és a térdeket hajlítjuk. . Ez jól ellazítja a görcsös izmokat.
Psoas – horpaszizom,
Teszt: Gólya – felemelem a lábat – kifele hátra
NLP   Köldök fölött, mellett két oldalt – hátul vese derékon
NVP   Hátul a fejen két oldalt
Meridián lefutása:  (talp közepe) – Nagylábujj bütyöktől  – belső lábszár – has – mellkas – s               szegycsont V 27

MERIDIÁNPONT: VESEPONT – TALP KÖZEPE
SOS PONT: ájulás, fejfájás, magas vérnyomás
A masszázs ne tartson tovább 30 másodperc­nél egy alkalommal. Ne feledjék, amikor a reflexpontokat masszíroz­zák, sok méreg szabadul fel a szervezetben, és a veséknek még kemé­nyebben kell dolgozniuk, hogy megszabaduljanak ezektől a mérgek­től. Ezért a legelején segítsük a vesét, legyünk türelmesek.
A talp belsején, a sarok padozatához közel van egy lágy szivacsos terület. Az ezen a területen lévő reflexpontokat na­gyon érzékenynek fogják találni, hogyha gond van a húgyhólyagjuk­kal. A hüvelykujjal, lágy körkörös mozdulatokkal, masszírozzunk át minden érzékeny pontot.

A sarkat is masszírozhatják a húgyhólyag gyógyításának érdekében. Ragadjuk meg a sarkat, és az ujjakkal mélyen nyomkod­juk meg alulról. Mindkét lábon végez­zük el a masszázst.

ERŐSÍTŐ PONTOK:V 7 – belső boka 4 ujjnyival a bokacsont felett
T 8 Csuklón 1 cunnal a csuklóredő felett az artéria mellett kifelé
V 5 : Bokacsont felett
L 3 : a nagy lábujj belső felén az ujj tövében oldal
NYUGTATÓ PONTOK
V 1 – a talpon
M 1 – a nagy lábujj külső oldalán a körömágy melletti szegletben
L 3:  : a nagy lábujj belső felén az ujj tövében oldalt
V 5: Bokacsont felett

 

Jóga ászanák
Pascimottasana