Feladata: A vékonybél meridián feldolgozza a bevitt táplálékot, szétválasztja és ezáltal a táplálékot energiává alakítja. Ezenkívül a nyálkahártyákra hat. Pszichés tulajdonságok közül az elemzés képességét és a megbízhatóságot hordozza.
Jellege: Energiamaximuma 13-15 óra között van. Eleme a Tűz. Pólusa Yang. Párja a szív meridián.
Lefutása: A kézkisujj külső körömszegleténél ered, majd a tenyér belső széléről az alkar, majd a felkar hátsó belső szélén a vállra megy. Kapcsolatba lép a húgyhólyag- és a kormányzó meridiánnal. Onnan a nyakon át az állkapocs szöglete mögött az orrszárny irányába fordul, majd a járomcsont alsó szélét elérve ketté ágazik. Egyik ág a külső szemzug irányába megy, majd behatol a fülbe. A másik ág a belső szemzugban csatlakozik a hólyag meridián első pontjához. A kulcscsont feletti árokból indul egy leágazása, amely a szívhez, majd a gyomorhoz fut.
Fizikailag összefügg: A vékonybéllel, a nyelvvel és az alsó ajakkal.
Lélektani értelemben összefügg: A céltudatossággal, az igazságos ítéletalkotással, a megkülönböztetési képességgel.
Fizikai egyensúlyhiány esetén: Rossz emésztés, amely vérszegénységet és gyengeséget okoz.
Lelki egyensúlyhiány esetén: Intenzív érzelmek visszafojtása, például a harag és a nyomasztó élmények dédelgetése, döntési képtelenség.
Túlműködés tünetei: Kitartás, hajlam a túlórázásra és a túl sok evésre, nyugtalanság, határozottság, nyomásérzet a szemen, kevés nyál, vállfájás, altesti panaszok.
Alul működés tünetei: Túlzott érzékenység, túl sokat gondolkodik és kontrollálja saját érzelmeit, rugalmatlanság, a szemek gyors fáradása, nagyothallás, migrén, vakbélgyulladás és esetleges vakbélműtét utáni panaszok, derékzsába, isiász, rendszertelen menstruációs ciklus, petefészek problémák, rossz székletürítés.
Fizikai megbetegedések:Torokfájás, váll- és felkar-fájdalom, feszítő fájdalom az alhasban, a testnedvek termelésével és elosztásával kapcsolatos problémák, illetve az erre utaló szindrómák, mint például a szemfehérje besárgulása, továbbá fülzúgás, siketség, tarkó- és vállfájás. Emésztési zavarok, gyengeség/rossz erőnlét torokkaparás,  a száj és a nyelv zsibbadása,  nyaki és arcfájdalom, merev nyak, váll és a felkar fájdalom, hasi fájdalom   hasmenés vagy száraz széklettel szorulással együtt járó hasfájás.
 Pszichés hatások: megtagadom a gondolataimat, nem érzem magamat egyenrangúnak.
A pálya diszharmóniája az érzelmek problémás elemzésében és feldolgozásában nyilvánul meg: túlzott kritizálás, kritikátlanság az elemzésben, saját érzelmek átértékelésének képtelensége. A   háttérben a létezés elvesztése miatti félelem húzódik. Az illető úgy érzi, hogy nem képes előnyt  kovácsolni a saját tevékenységéből, rugalmatlan, úgy érzi, hogy nem képes meghatározni a saját  határait, könnyelmű, túlértékeli a saját lehetőségeit, mások kárára bővíti a saját határait,  ingerlékeny s a háttérben a központi idegrendszer károsodása is megbújhat.
Étkezési tanácsok: Az étrendnek meghatározó befolyása van a vékonybél állapotára. A vékonybél a táplálék feldolgozása során sokfajta váladékot bocsát ki, többek között enzimeket, amelyek a táplálék lebontását végzik annak érdekében, hogy megfelelő legyen a felszívódás. Az említett váladékok nagyobbrészt a bélben keletkeznek, de csak akkor zökkenőmentes a működésük, ha az étrend harmonikus és természetes anyagokból áll. Ha az étrendben sok a mesterséges, vagy ipari feldolgozáson átesett élelmiszer, az értékes bélflóra sorvadásnak indulhat. A vékonybélnek kárára van a túl sok fűszeres étel, az állati zsiradék, valamint ha túl magas a vér koleszterinszintje. A szervezetbe került túlzottan sok zsír és koleszterin belepi a vékonybél bolyhait, így azok nem képesek megfelelő mértékben megszűrni a táplálékot. Ennek az a következménye, hogy a test szövetei nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz.

Gyógynövények és fűszerek: A spárga kitűnő Tűz-étel, különösen erős a tisztító hatása. A
vékonybélhez az ízek közül a keserű kapcsolódik, így a keserű endívia, a rukkola, a cikória és a gyermekláncfű alkalmazható a vékonybél működésének serkentésére.
Bach virágterápia: Cerato: Azok számára való, akik kételkednek a saját ítélőképességükben, nem tudnak önálló döntést hozni, folyton másokhoz szaladgálnak tanácsokért. Scleranthus: Azoknak, akik határozatlanok, könnyen zavarba jönnek. Az ilyen emberek állandóan vacillálnak, a hangulatuk is folyton ingadozik a boldogság és a szomorúság között. A scleranthus fokozza a gondolatok tisztaságát, felébreszti bennünk a természetes bölcsességet, amely megbízhatóan vezet az utunkon. Verbéna: Azok számára, akik valósággal szenvednek a vékonybelükben túltengő rengeteg energia miatt, mert túlzásba vitt munkába hajszolják magukat. Akkora bennük a hajtóerő, hogy képtelenek a kikapcsolódásra, képtelenek  megpihenni a jól megérdemelt babérjaikon. Vadzab: Azoknak, akik képtelenek úgy igazából nekiszentelni magukat egy hivatásnak, egy partnerkapcsolatnak, vagy bármilyen tervnek, foglalatosságnak. A vadzab azoknak való, akik előtt számos lehetőség áll, de mégsem tudják eldönteni, hogy melyik úton induljanak el.

Hasznos tippem: Has masszázs. Feküdjön hanyatt, hasát tegye szabaddá. Kézujjai hegyével kezdje el masszírozni a hasát, a köldöktől haladva, spirálisan kifelé, az óramutató járásával megegyezően. Ha már végighaladt a bordaíven és a medencecsonton is, kezdje újra. Haladjon lassan, háromszor ismételje meg a teljes kört. Most már jól különbséget fog tudni tenni, hol vannak a hasán torlaszok, hol keményebb a hasfal. A negyedik körben a csomóknál időzzön el egy kicsit, apró körkörös mozdulatokkal oldja a blokádokat. Fél percnél többet ne időzzön egy csomón, majd a következő alkalommal tovább oldja. A has masszázs negyed óránál ne tartson tovább, adjon időt testének a regenerálódásra. Ha napi rendszerességgel végzi, pár nap múlva már érzékelni fogja a jótékony hatást. Megszűnik a püffedés, kitisztul a vékonybél, eltávozik a vizenyő, megszűnnek a bántó szelek. Hasa lapossá, feszessé válik.
Neurolimphatikus masszázspontok: Elől a teljes bordaív
Neurovaszkuláris pontok: ahol a fej a legszélesebb
ERŐSÍTŐ PONT:
VÉB3 + EPE 41: A kisujj és 4. ujj közötti résben a kézháton 2 cunnal + ugyanez lábon
VÉB2 + HÓ 66 : A kisujj és 4 ujj között a tőben  +  láb kisujj széle kívül
NYUGTATÓ PONTOK:
GY 36 + VÉB 8: véb 8 : könyök mellett a lyukban
VÉB2 + HÓ 66 : A kisujj és 4 ujj között a tőben  +  láb kisujj széle kívül

Érzelmek: Öröm, Sokk,  Bánat,  Szomorúság, El(nem) ismertség,  Idegesség,  Túlaggódás, Bátortalanság, Fájás,  Hála – hálátlanság,  Élénkség,  Egyenrangúság érzés, szomorúság, megbecsülés, mellőzés, túlterheltség, belsőségessé válás, befogadás, felépítés, táplálás.