Feladata: A vastagbél meridián a táplálék átalakításáért, közbenső tárolásáért és a kiválasztott salakanyag továbbításáért felelős.
A pszichikai minőségek területén a nagyvonalúságot, a bizalmat, a tudatosságot képviseli.
Jellege: Energiamaximuma 5-7 óra között. Eleme a fém. Pólusa a Yang.
Lefutása: A mutatóujj körömpercének a külső oldalán kezdődik és felfelé halad a kézháton a vállak irányába, annak legmagasabb pontjára. Innen a hetedik nyakcsigolyához érkezik, ahonnét a nyak kulcscsont feletti középrészén kettéágazva részben a mélyre hatol, ahol a tüdőt érintve jut el saját szervéig a vastagbélbe. Másik ága a felszínen a nyakról a felső ajak közepén haladva az orrcimpa két oldalán ér véget. Közben ez az ág a mélyre hatol és érinti az alsó fogínyt is. Kapcsolatban áll a tüdővel és a gyomorral.
Fizikailag összefügg: A vastagbél, a bőr és a testüregek állapotával.
Lélektani értelemben összefügg: Az elengedés és a továbbhaladás képességével.
Fizikai egyensúlyhiány esetén: Ez a vezeték felelős a vastagbél rendellenességeiért, ide értve a hasmenést, a székrekedést, a bőr rendellenességeit és a nyálkahártyák túlműködését.

Lélektani egyensúlyhiány esetén: A szellemi, érzelmi és fizikai birtoklás és az elengedés képességének gátlásával kapcsolatos.
Érzelmei: 1. gond, 2. sajnálat 3. hiba, bűn, 4. megszabadulás, 5. önértékelés, 6. lelkesedés, 7. depresszió, 8. elengedés, 9. közöny, egykedvűség, 10. irgalom, 11. apátia.
Túlműködés tünetei: Állandó elégedetlenség, ezáltal kevés öröm, merev mimika, megfázások, herpesz, torokfájdalom, eldugult vagy folyó orr, orrvérzés, láz, szénanátha, bőrviszketés, allergiák, felpuffadt altest, székrekedés vagy hasmenés, aranyér.

Alul működés tünetei: Függőség, könnyen csalódik. Döntőképesség és a pozitív gondolatok hiánya. Félelem a hidegtől, fagyoskodás, eldugult orr, szénanátha, allergiák, gyakori gyulladások, székrekedés és hasmenés, bélhangok.
Étkezési tanácsok: A tradicionális kínai orvoslástan a vastagbél erősítésére egyebek közt a következő élelmiszereket ajánlja: padlizsán, bab, karfiol, zeller, kínai káposzta, kukorica, uborka, füge, méz, fejes saláta, vöröshagyma.
Utifűmag – rosttartalma miatt “lesmirglizi” a beleket.
Fogyasszunk több olyan gabonafélét, mint például a rizs, vagy a köles. A köles gluténmentes, lúgos gabonaféle, nem termel nyálkát a szervezetben. Éjszakára áztassuk be, reggel jól öblítsük le, majd pároljuk 10 percig, vigyázva, nehogy besűrűsödjön. Kerüljük a búzakorpát, megsértheti a vastagbél falát, ezen kívül gátolja a cink és a vas felszívódását a szervezetben. A hántolatlan zab kitűnő rostforrás és a belet sem bántja.
Növeljük zöldség fogyasztásunkat. Barátkozzunk meg a zöldséglevessel, vagy pároljuk a zöldségeket fűszerekkel. A csírázó magvak és a hüvelyesek magas tápértékű tápanyag források minden étkezés alkalmával. Ha nem vagyunk érzékenyek a tejtermékekre, a tehén-, kecske- vagy juhtejből készített természetes joghurt kiváló utánpótlást biztosít a vastagbélben tenyésző, értékes acidophilus baktériumoknak és segíti megfelelő szinten tartani a rothasztó baktériumok mennyiségét is. Akinek bélproblémái vannak, kerülendő a gránátalma és a csonthéjasok. A szója nyálkaképző hatású, csak a csírát fogyasszuk. A kakaó, kávé, tea koffeint tartalmaz, ez pedig bélpanaszokat, gyomorfekélyt, emésztési zavarokat okozhat. A kávétól a benne lévő aroma olajok miatt hasmenés léphet fel, a tea csersavjától viszont székrekedés. A tea, kávé, a csokoládé, az üdítőitalok és az alkohol mind vizelethajtó hatású. A folyadékkal együtt sok ásványi anyag is távozik miattuk a szervezetből, mindemellett felborítják a szervezet folyadék háztartását. Aki hajlamos a székrekedésre, az mérsékelje az állati eredetű fehérje bevitelét, mert lassítja a belek tápláléktovábbító mozgását.
Böjt valamelyik fajtája javasolt, de előtte feltétlenül javasolt a belek méregtelenítése, különben a méreganyag onnan szívódik fel.
Béltisztítás beöntéssel. Citromos vízzel, kávéval, búzafűlével – javaslom a szakirodalom elolvasását, mielőtt nekilátnánk.
Hasznos gyógynövények, fűszerek:A bazsalikom jót tesz székrekedés ellen. A Fém elem gyógynövénye a gyömbérgyökér, a fekete bors, a szerecsendió, a fokhagyma. A lenmag vagy a lenolaj szintén nagyon hasznos. Fontos zsírsavakat tartalmaz, kiváló kenőanyag, segít a gyulladt belek meggyógyításában. A lenmag pehely lazítja a székletet. Az aloe vera leve tisztítja, gyógyítja, nyugtatja a beleket, bélgyulladás esetén különösen hatékony.
Bach virágterápia:
 Vadalma:Tisztító hatású szerként ismert. Azoknak való, akik ki akarják tisztítani a testüket, mert tisztátalannak érzik magukat. Dr. Bach ezt írja róla: ” ez az a szer, amelyik megszabadít mindentől, ami elménkben vagy testünkben nem kívánatos “. Kisöpri a negativitást, a tisztátalanságot és mindent, amit nem tudunk megemészteni. Szulák: Olyan esetekre, amikor életünk belegabalyodik a múlt árnyaiba. Azoknak való, akik múltbéli dolgokon ábrándoznak, nosztalgiáznak, közben pedig a múlt kedvéért kimaradnak a jelenből. Elménket az itt és most helyzetre irányítja rá, és a múltat is a megfelelő perspektívából láttatja.
Fenyő: Azoknak, akiket bűntudat gyötör, pedig talán nem is követek el hibát. Felébreszti a megbocsátás érzését, és a bűntudat, az önvád helyét az őszinte sajnálkozás váltja fel tőle.
 Dió: Lánctörőnek is nevezik, mert szétszaggatja a negatív gondolatok láncolatát, felszabadítva a cselekvő, pozitív, konstruktív gondolatokat. Dr. Bach szerint: ” azok serkentője, akik elhatározták, hogy nagy lépést tesznek előre, szakítanak a régi szokásokkal, átlépik a régi határokat, és új utakon indulnak el “.
Hasznos tippemKefés bedörzsölés. Tanácsos a reggeli zuhanyozással összekötni. Vegyünk egy erős sörtéjű kefét. Erősen dörzsöljük át vele talpunkat, majd lábfejünket és hosszú, simító mozdulatokkal térjünk át a lábszárra, combra. A dörzsölés iránya mindig a lágyék fele mutasson. Emeljük fel a karunkat és hosszú mozdulatokkal dörzsöljük a kézfejtől indulva karunkat a hónalj irányába. A mellkas dörzsölésével folytassuk, a mozdulatok szintén a hónalj irányába történjenek. Átdörzsölhetjük derekunkat is, a has irányába húzzuk a kefét. A hason fejezzük be a dörzsölést, itt az óramutató járásával megegyező irányba haladjunk. Eleinte a bőr érzékenyen reagál, de rövid időn belül hozzászokik. A méregtelenítésnek ez a formája kiválóan megtisztítja a nyirokrendszert, eltávozik a felesleges sejt közötti folyadék, ezáltal sokkal üdébbek, egészségesebbek, energikusabbak leszünk. Bőrünk megfiatalodik, simává, rugalmassá válik. Vastagbelünk faláról eltávoznak a lerakódások, ezáltal feljavul a tápanyagok felszívódási aránya. A kefés bedörzsölést végezzük egy hónapig minden nap, utána már elég hetente kétszer, de ekkor is ügyeljünk a rendszerességre. A kúrát célszerű teleholdkor elkezdeni, így egy külső energia is segít célunk elérése érdekében.
Akupresszúrás pontok: Vastagbél 1
Helye: a mutatóujj hüvelyk felőli oldalán 2 milliméterre oldalt a körömágytól.
Leggyakoribb alkalmazása: láznál, hasmenésnél.
Vastagbél 4: Helye: pontosan a hüvelykujj és a mutatóujj kézközépcsontjai találkozásánál a kézháton. Általános fájdalomcsillapító pont, fejfájás, nyakmerevség, vállmerevség, ízületi panaszok, fogfájás. Aszpirinpontnak is nevezik.
Neurolimphatikus masszázspontok: comb széle, tábornoki csík
– lefele – ha valamihez ragaszkodok pl. ciszta,
– felfele – ki ki hátra, ha el akarok távolítani valamiT

Neurovaszkuláris pont: ahol a fej a legszélesebb, ott tartani.
ERŐSÍTŐ PONTOK
1. VAB 1: a mutató ujj hüvelyk ujj felé eső körömágy melletti szegletben
VÉB 5 : a csukló redőnél a kisujjnál lévő csont alatt a bemélyedésben
2. VAB 11: kinyújtott, tenyérrel felfordított karon a könyök nagyujj felé eső részén egy lyuk
GY 36: térd alatt a sípcsonton kívül

NYUGTATÓ PONTOK
1. VÉB 5 a csukló redőnél a kisujjnál lévő csont alatt a bemélyedésben
VAB 5 a kézfejen a csuklón a nagyujj felől a lyukban
2. VAB 2 a mutatóujj nagyujj felőli részén a tövében
H 66  a láb kisujjának tövében kívül

Teletalpon guggolás– 4-5 PERC, 30-szor 
Koreográfia:
1. Guggolás közben a köldök alatti területre összpontosítunk. Ez a Qi tengerének alsó központja (Dantian).
2. Lefelé guggoláskor a tenyér lefelé néz, fokozatosan kilélegzünk.
3. Felálláskor a tenyér felfelé néz és fokozatosan belélegzünk

Hasi légzés fekve – erősíti a vese, gyomor, lép, máj meridiánok működését.
Vese vezeték hordozza a veleszületett energiáinkat, a Lép és Gyomor pedig a szerzett, születés utániakat. A hasi légzés növeli a máj aktivitását, gyógyítja az álmatlanságot, magas vérnyomást, a máj és az epe betegségeit, gyomorfekélyt, nyugtat, gyógyítja a cukorbetegséget, a gyomorbántalmakat.
Kivitelezés: A köldök alá összpontosítva lélegezzünk be 4 ütemre. Levegőt benntart 2 ütem idejére. majd kifújjuk a levegőt a szánkon keresztül 6 ütemre.
4-5 percre vigyük fel a gyakorlás idejét, szépen fokozatosan, ne erőltessük.
Olyan ászanák javasoltak, amik egyrészt a hasi részt dolgoztatják meg, másrészt az elengedéssel és a nyitottsággal kapcsolatosak. Ászana közben tudatosítsuk: „Elengedem a múltat, nyitott vagyok az új kihívásokra.”