A CSELEKEDETEK

És végül a cselekedetek! Mit tudunk tenni értük? Cselekedni. Gyerünk, menjünk, csináljuk. Lássunk munkához. Mindig ez a sok nyavalygás az érzelmekkel és a gondolatokkal – mikor fogunk már hozzáfogni a munkához és megváltoztatni a világot?
Vagy lehet hogy ez nem a te műfajod, mert te a megerősítő mondataidat mondogatod és a vágyaidat vizionálod és csodálkozol, hogy hol a pénzed meg a sikered amire már olyan régóta vágysz? Bármi legyen is, a csinálás nem mindig az, amire gondolnál. Nem csak csinálom, csinálom, csinálom mindig ugyanazt a dolgot, és csodálkozom, hogy hol szúrhattam el. De nem is semmittevés és várakozás a sült galambra vagy a királyfira fehér lovon vagy az ötös lottóra.

Általában a coaching programok a cselekvésről és az eredményről szólnak, de nem veszik figyelembe a gondolatot, amelyből indul a cselekvés. Az ilyen munka a belső, meg nem változtatott gondolat elleni állandó küzdelemmel jár. Mint ahogy az is igazolni látszik az egész faramuciságát, amikor változtatni akarok: a végén vagy az eredeti gondolat változik, vagy a cselekvés marad abba, aminek következtében az eredmény se lesz az amiről álmodoztunk.

Nincs olyan mennyiségű cselekedet, amely kiválthatná a negatív gondolkodást.
Az eredmény vagy igazolja az eredeti gondolatot, vagy megjelenik a küszködés.
Nem tudom elégszer ismételni. Ha meg akarod változtatni a viselkedésedet, először meg kell változtatnod a gondolkodásodat, hogy a változás maradandó legyen.

Amikor elhatározod, hogy le akarsz fogyni, megváltoztatod a gondolkodásodat is: „Nem tudok többé így élni, jobbat érdemlek.” Anélkül hogy észrevennéd, az új gondolat egy új gondolat-érzés-tett-eredmény kört indít el, ami arra ösztönöz, hogy elmenj a konditerembe, a jógaórára és egészségesebben étkezz. De ha megtartod a régi mintát: „Én úgyis képtelen vagyok lefogyni, lusta vagyok, nincs kitartásom, úgyse sikerül…”, akkor az erőfeszítésed is ezt az eredendő gondolatot igyekszik teljesíteni.
Ha kiabálsz a gyerekkel, mert úgy érzed nem tud viselkedni, a végén a kiabálás miatt fogod rosszul érezni magad („micsoda szörnyű anya vagyok, csak ordibálni tudok a gyerekkel”), ami még több aggodalomhoz, stresszhez és kiabáláshoz vezet.
Az első lépés, hogy megkérdezd: „Miért teszem, amit teszek? Milyen gondolatok és érzelmek vezérlik a tetteimet?”
Megkérdezheted azt is, hogy mi az, amit inkább szeretnél?
Amikor tudod, hogy mit szeretnél elérni, megkérdezheted: „Milyen gondolat kellene gondolnom ahhoz, hogy úgy viselkedjem és úgy érezzek ahogy szeretnék?”
Amikor az új gondolatot gondolod, el is hiszed, és újfajta tetteket hajtasz végre, amelyek új eredményekhez vezetnek, amelyek bizonyítják az új gondolkodást.
Amikor cselekszünk akkor vagy igazoljuk, vagy elvetjük az elménk által kitalált gondolatokat. Amikor cselekszünk, egyre jobban elhalványítjuk a régi gondolatokat, és oldunk fel régi, berögzült viselkedési mintákat.
Például, ha te egy túlköltekező vagy, és az elved az, hogy „jó dolog mindenfélét vásárolgatni”, akkor addig égni fogsz a vágytól, és izgatott leszel, míg meg nem veszed azt a pár cipőt a leárazáson. Az eredmény az lesz, hogy a bankkártyád meg sem mered majd nézni, de jól fogod magad érezni, mert a vásárlás kell ahhoz, hogy jobban érezd magad.
Amikor megváltoztatod a gondolkodásodat arra, hogy: „Nem kell vásárolnom ahhoz, hogy jól érezzem magam”, az elején szükséged lesz bebizonyítani magadnak ezt. Vagyis NEM VÁSÁROLSZ, és olyan gondolatokat gondolsz, amiktől jól érzed magad. Eleinte ez nehéznek tűnhet. Ez azért van, mert berögzítettél az elmédbe egy ismerős cselekvési mintát, amit egy ismerős gondolati és érzelmi minta okoz. Amikor elkezdesz nem e minta szerint cselekedni, egy ideig nem találod a helyed. Ezt tervezd be előre. Az elméd átkapcsolt az automata üzemmódról, és ez zavart keltett benne. Így tehát ha elmész egy bolt előtt, bekapcsolnak a régi kedves minták. Amikor az ellenkezőjét teszed annak, amit megszoktál, az agyadban a neuronok szó szerint felébrednek, és üzeneteket küldözgetnek neked, hogy „Irány vásárolni!”
Próbálj meg úgy bánni az elméddel, mint egy kisgyerekkel. Hisztizik, próbálja bebizonyítani neked, hogy miért is jó boltba menni és vásárolni, meg akar győzni, akaratoskodik.
Tarts ki, ne higgy neki, vedd tudomásul, de ne vegyél semmit.
Találj ki egy másik mintát. Persze cipőt venni és más dolgokat venni is kell, de ne azért vásárolj, hogy elűzd a bánatod, hanem mert tényleg szükségletet elégítesz ki. Annyi minden felesleges dolgot összeveszünk, csak mert leárazás van, és pont ez a multik lényege. Hogy megvetessék veled a sok hülyeséget, amire nincs szükséged. Nincs semmi értelme megvenni egy pár cipőt MOST, és később szörnyen érezni magad érte.

 

Egy icike-picike lépés, amely eltávolít a régi mintától rengeteg mindent meg tud változtatni az életedben, a személyiségedben.
Ha tényleg arra vágysz, hogy edzettebb légy, az első lépésre kell fókuszálnod, amely megváltoztatja a régi begyöpösödött mintád.
Nem azzal kezdődik a változás, hogy ott vagy a konditeremben, vagy jógaórán, hanem hogy reggel korábban felkelsz, felhúzod a melegítőd, és irány a jógaterem, a jógamatrac, a gyakorlatozás. Ha csak ennyit teszel, már megváltoztattad a viselkedésmintádat.
A súlyfelesleggel rendelkező klienseknek hetente háromszor öt percet kell gyakorlatokat végezniük, ha eddig ülő életmódot folytattak. Ez az öt perc nem fogja túlzottan megváltoztatni a kalóriaégetésüket, de a gondolat-érzés-cselekedet mintá

zatukat igen. Lassacskán el fogja törölni a „Lusta vagyok, mindenre képtelen.” gondolatmintát és egy másik személyiségtípust hoz létre.. Lassan, lassan, mint a teknőc, egyszerre mindig csak egy kis lépést előre.
Milyen cselekedetre lenne szükséged, hogy bebizonyítsd a régi fájdalmas mintád ellenkezőjét?
Képzeld el ez MOST.
Mi lenne az az új gondolat?
Milyen érzést okozna?
Milyen tettekre lenne szükség, hogy elhidd?

Nem kívánatos gondolatok:
Gondolat: Nem vagyok jó tanár.
Érzés: Önbizalomhiány.
Cselekedet: Frusztrált óravezetés.
Eredmény: Hisztériázom. Gyomorfekély. Feladom.

Megváltoztatott gondolkodás:
Gondolat: Elfogadom és értékelem önmagam olyannak, amilyen vagyok.
Érzés: Magabiztosság.
Cselekedet: Teszem a dolgom. Nem másoknak akarok megfelelni. Nem azért tanítok,  hogy szeressenek, vagy ne, hanem, mert ez a dolgom, és szeretem, amit csinálok.
Eredmény: Elfogadnak olyannak, amilyen vagyok.

Nem kívánatos gondolatok:
Gondolat: Nincs semmi energiám, életkedvem, az élősködők elszívják előlem.
Gátlásos vagyok, lusta, az anyám nyakán lógok, és még nem kezdtem el az életem.
Érzés: Düh, harag, irigység, kritika.
Cselekedet: Semmit nem vagyok képes cselekedni. Belemerülök az önsajnálatba.
Eredmény: Még nem kezdtem meg az önálló életem.

Megváltoztatott gondolkodás:
Gondolat: Mindenem megvan, amivel más is rendelkezik. Értelmes, jó kiállású, tehetséges ember vagyok. Tele vagyok energiával, amiből annyit adok másnak, amennyit akarok.
Érzés: Bízom önmagamban. Önálló vagyok.
Cselekedet: Elkezdem irányítani az életem. Minden napra egy kis önálló tett.
Eredmény: Átveszem az irányítást az élem felett. Az önálló tetteimért vállalom a felelősséget.

Fontos, hogy legyen egy döntésed előre, hogy inspiráljon a további cselekedetekre. Amint a gondolataid negatívról pozitívra változnak, a lelki energiádban is fejlődést fogsz tapasztalni. Minél izgalmasabbak, érdekesebbek a gondolataid, annál jobban inspirált leszel, és annál több energiád lesz gondolataidat tettekre váltani. Ahogy megváltoztatod a gondolataidat és az érzéseidet, aszerint változik meg az énképed, és személyiséged is.

Lehet, hogy olyan új gondolatokat gondolsz, amilyenek eddig eszedbe se jutottak, és amelyek olyan cselekedetekhez vezetnek, amilyenekről eddig álmodni sem mertél. Meg kell magadnak engedni egy ideig, hogy merj merészet gondolni és tenni. Soha ne használj egy új gondolat által véghezvitt új cselekedetet arra, hogy új negatív gondolatokat gondolhass, vagy hogy magadat büntesd.

Ha eleget gyakorolod, az új cselekvési minta megszilárdít az új gondolkodásban. De nem megy azonnal, gyakorolni kell, mint ahogy a régi mintát is jó sokáig gyakoroltad.

De azért van egy nagy DE!, amit nem elég elégszer hangsúlyozni: CSELEKVÉSRE IS SZÜKSÉG VAN. Nem ülhetsz a szobádban ölbe tett kézzel, azt várva, hogy majd bevonzol egy kigyúrt testet. Vagy a karosszékből nem lehet megtanulni autót vezetni. Sem táncolni.
Először meg kell változtatnod a gondolkodásodat, aztán hozzálátni a cselekvésnek, amit az új gondolkodási mód sugall. Újra és újra átgondolva az új gondolatot, amíg a minta állandósul és minden megerőltetés nélkül működik.

CSELEKVÉSI TERV – MUNKALAP
Ragadj tollat és papírt, vagy a tudatosság naplódat, és írd le a kérdéseket és a válaszokat!
Mi az a viselkedésminta, amit meg akarsz változtatni?

Milyen érzéseket érzel az ilyen viselkedés előtt és közben?

Milyen gondolatok vezetnek ehhez az érzéshez és viselkedéshez?
(Tippeld meg, ha nem vagy benne biztos)

Milyen eredménnyel szokott járni, amikor így cselekszel?

Hogyan bizonyítja az eredmény az eredeti gondolatot, amely ehhez
a viselkedéshez vezetett?

Milyen érzések tudnák közömbösíteni ezt a viselkedést?

Milyen gondolatot kellene gondolnod, hogy ezt az érzést érezd?

AKARATLAN GONDOLATMINTA:
Körülmények:
Gondolat:
Érzés:
Tett:
Eredmény:
TUDATOS GONDOLATMINTA:
Körülmények:
Új gondolat:
Érzés
Tett:
Eredmény:

FOLYTATÁS KÖVETKEZIK:
A további bejegyzésben többet fogsz megtudni az Eredményekről