A Manipura csakra, vagy Köldökcsakra, vagy Solar Plexus a köldök alatt helyezkedik el.
Színe: sárga.
Eleme a tűz.
Jelképe: tízszirmú lótusz
Mantrája: RAM
Mudrája: 
Érzékszerve: látás
Hozzátartozó fogalmak, érzések, funkciók: Létezés, fejlődés, energia, öntudat, egyéniség, sugárzó életerő, egzisztencia, nyitottság, kapcsolat másokkal, a tapasztalatok feldolgozása, megértése. Becsvágy, önmegvalósítás, társadalmi helyzet.

Megerősítés: Erős vagyok, képviselem önmagam, hatalmam van és sugárzok.
A tisztánlátás, magabiztosság, jó közérzet, öntudat, önbizalom tartozik hozzá.
Életkora: 14-21 a legerősebb. A dackorszakban tesszük próbára először ennek a csakrának az energiáját, és hogy milyen messzire tudunk elmenni akaratunk kifejezésében.
Testi szerve: Az emésztőrendszer, a mellékvese, a gyomor, a máj és az epe, hasnyálmirigy és a vegetatív idegrendszer tartozik hozzá. Az aggodalom, félelem, szorongás, elfojtott agresszió jelzi a csakra nem kielégítő működését. Súlyosabb esetben kialakulhat cukorbetegség, epebaj, fekély, májelégtelenség.
Hozzárendelt mirigy: hasnyálmirigy (máj). szénhidrát anyagcseréje, vércukorszint szabályozása, cukorbetegség.
Ha felborul a csakra egyensúlya, rengeteg pszichés és fizikai problémát vált ki.
Ebben a csakrában rejlik a lehetőség rossz tulajdonságainktól és szokásainktól való megszabaduláshoz.
Diszharmonikus működés esetén: túlzott racionalizmus, hatalmi vágy, elégedetlenség, ingerültség, harag, mások akaratának, érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, vagy önbizalomhiány, félelem, kedvetlenség, bizonyításvágy, idegesség, sikertelenségérzet, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok.
Valószínűleg gyermek- és kamaszkorunkban kevés elismerésben volt részünk. Nem fejlődhetett ki a helyes önértékelésünk, s a külvilágban keressük az önigazolást, és a belőlünk hiányzó megelégedést. Közben erős cselekvési kényszer alakult ki bennünk, amellyel az elégedetlenség érzését próbáljuk leplezni. Hiányzik belőlünk a higgadtság, nehezünkre esik elengedni magunkat. Mivel az elismerés, a kívülről jövő gazdagság elsődleges szempont az életünkben, valószínű, hogy sikert sikerre halmozunk.

Ha a harmadik csakránk nyitott és harmonikusan működik, békében, harmóniában élünk önmagunkkal és az élettel. Képesek vagyunk az egész világgal elfogadtatni magunkat, s tiszteletben tartani más emberek érzéseit, tulajdonságait. Annak a természetes képességnek vagyunk birtokában, amely segítségével elfogadjuk az érzéseket, a vágyakat az élményeket, felismerjük szükségszerű szerepüket a fejlődésünkben, “helyes megvilágításban” látjuk őket s így beépíthetjük azokat a személyiségünkbe. Ha helyesen dolgozzuk fel a vágyainkat, érzéseinket, megnyílik, fényáramlik belé, és az élet egyre világosabb lesz. Boldogok leszünk és úgy érezzük, az élet a mi oldalunkon áll.
Hogy a napfonat csakra a mentális réteghez kapcsolódik, az azt jelenti, hogy ez itt a mentális és gondolati folyamatok lerakóhelye. Minden gondolat, ami valaha bennünk megfogalmazódott, itt tárolódik, mint energetikai lenyomat. Ugyanakkor ez az érzelmi finomság, az érzékenység, lelki sérülékenység központja. Kapcsolatban áll az asztráltesttel – amely az érzelmekért és vágyakért felelős.
Feladata: az alsó csakrák energiáit továbbítani a felsőbb szintekre. Ez a csakra osztályozza az alsóbb csakrák vágyait, amiket feldolgozva átalakítva továbbít a felsőbb csakráknak.

A solar-plexuson keresztül közvetlenül fogjuk fel embertársaink rezgéshullámait és ezen hullámok minőségéhez igazodva válaszolunk rájuk. Ha negatív hullámokkal találjuk magunkat szemben, gyakran fenyegető veszélyt érzünk. Ezt arról ismerhetjük fel, hogy a harmadik csakránk önkéntelenül ösztönösen összehúzódik. Átmenetileg védekező mechanizmus alakul ki bennünk, amelyre nem lesz többé szükségünk akkor, amikor a fény már oly erőssé válik bennünk, hogy kisugárzása védőburokként veszi körbe testünket.
A harmadik csakra csökkentett működése esetén gyakran letörtnek, kedvetlennek érezzük magunkat. Úgy véljük, mindenütt vágyaink beteljesülését akadályozó gátakba ütközünk.
Csakúgy mint gyerekkorunkban, most is azáltal akarunk energiához, elismeréshez jutni, hogy másoktól kapjuk meg azt.
A nehéz helyzetekben gyomrunk begörcsöl, s olyan idegesek leszünk, hogy tetteinket már nem tudjuk ellenőrizni. Legszívesebben elbújnánk az újabb kihívások elől. A szokatlan helyzetek félelemmel töltenek el bennünket, s úgy érezzük, hogy az úgynevezett “túlélési” harcban alulmaradtunk.
Milyen érzelemek kapcsolódnak hozzá? 
1. aggodalom
2. félelem
3. szorongás
4. elfojtott agresszió
5. vitalitás
6. öntudat, egyéniség
7. sugárzó életerő
8. egzisztencia
9. nyitottság
10. kapcsolat másokkal
11. tisztánlátás
12. magabiztosság
14. önbizalom

Mi a lelki háttere?
1. Úgy érzed, sokkal kevesebbet érsz másoknál.
2. Mindig mások, magadra irányuló figyelme alapján határozod meg önmagad, ezért önmagad érzékelését kell megerősítened.
3. Olyan helyzeteket vonzol be, melyek önmagaddal kapcsolatos legrosszabb érzéseidet hozzák felszínre.
4. Olyan kapcsolatokban találod magad, melyben a másiktól jövő tisztelet és megerősítés után vágysz, de ez nem érkezhet meg.
5. Olyan kapcsolatot alakítasz ki, mely eleve kudarcra van ítélve, ezáltal bebizonyíthatod magadnak saját értéktelenségedet.
6. Azt hiszed, az áhított szeretet csak egy karnyújtásnyira van, és ezért nem kell mást tenni, csak valamit jobban csinálni, és megváltozni. Ami persze nem igaz.
7. A szolga típus vagy -, aki jól végzi munkáját, de akit megvetnek és kevés tiszteletet kap.
8. Nem érzed, hogy többet érdemelnél. Minden figyelemért hálás vagy.
9. Hosszasan sínylődsz a háttérben, sohasem lépsz a teljesítmény vagy a bizonyosság szintjére
10. Nincs saját önértékelésed és önbecsülésed, ezért másoktól függsz, mert másoknak kell ezt megadni neked.
11. Erődet másokra vetíted ki, másokat sokkal erősebbé téve ezáltal. Olyan tulajdonságokkal ruházol fel másokat, amivel te szeretnél rendelkezni, és olyanoktól várod az elismerést, akik a legkevésbé akarják megadni.
12. Hatalmadról való lemondással az életerődet is eldobod.
13. Képtelen vagy az álmodozásra, mindennek csak a racionális oldalát látod.
14. Hatalmaskodni akarsz mások felett
15. Mindenkivel és mindennel elégedetlen vagy
16. Ingerült és haragos vagy
17. Szorongsz, önbizalom hiányos vagy
18. Eluralkodott rajtad a sikertelenség érzése

Negatív archetípusa a szolga  

A szolga, aki jól végzi munkáját, de akit megvetnek és kevés tiszteletet kap.
Nem érzi, hogy többet érdemelne. Minden figyelemért hálás.
Hosszasan sínylődik a háttérben, sohasem lép a teljesítmény vagy a bizonyosság szintjére
nincs saját önértékelése és önbecsülése, ezért másoktól függ, mert másoknak kell ezt megadni neki.
Erejét másokra vetíti ki, másokat sokkal erősebbé teszi őket, olyan tulajdonságokkal ruházza fel őket, amivel szeretne rendelkezni. és olyanoktól várja az elismerést, akik a legkevésbé akarják megadni.
Hatalmáról való lemondással az életerejét is eldobja.
Úgy érzi sokkal kevesebbet ér másoknál.
mindig mások rá irányuló figyelme alapján határozza meg önmagát, ezért önmaga érzékelését kell megerősíteni.
Olyan helyzeteket vonzanak be, melyek önmagukkal kapcsolatos legrosszabb érzéseiket hozzák felszínre.
Olyan kapcsolatokban találják magukat, melyben a másiktól jövő tisztelet és megerősítés után vágynak, de ez nem érkezhet meg.
Olyan kapcsolatot alakítanak ki, mely eleve kudarcra van ítélve, ezáltal bebizonyíthatják maguknak saját értéktelenségüket.
Azt hiszik, az áhított szeretet csak egy karnyújtásnyira van, és ezért nem kell mást tenni, csak valamit jobban csinálni, és megváltozni. Ami persze nem igaz.
Ahelyett hogy önmagam építeném, másokat ruházok fel erővel, hatalommal, kreativitással, … másokat tartok jónak, nem magamat, ezért másokba megy az energiám, az enyém pedig elvész.
Pozitív archetípusa: a harcos
A régi, kinőtt hozzáállásunk elengedésével teremtünk teret archetípusunk gyógyulásának és átalakulásának. Átvesszük az irányítást életünkben, felnyergeljük akaraterőnket, és a munkánkban, kapcsolatainkban és a minket körülvevő világban szilárd bizonyossággal éljük életünket.
Minél jobban megengedjük magunknak, hogy jól érezzük magunkat energiánk erőterében, annál több személyes erőt gyűjtünk életünkbe.
A hős archetípus önnön erejének kifejlődéséhez kihívásokat keres, melyekkel szembenézhet. Minden helyzetet kihasznál fejlődése érdekében, és hálás ezekért az erőpróbákért. Ez az archetípus biztosítja az erőt a lehető legjobb emberré váláshoz.
Lehetővé válik a bennünk rejlő tehetség kifejlődése. Képessé válunk kiállni önmagunkért, és megállni helyünket az életben.  Kifejlesztjük a dolgok működtetésének és irányításának képességét, azáltal, hogy képesek vagyunk túlélni minden válságot, önmagunkban szembenézni a nehézségekkel és felépülni sebeinkből és fejest ugrani az ismeretlenbe. Ahogy elkezdünk felelősséget vállalni önmagunkért, vissza kell vonnunk másokról a hatalommal kapcsolatos kivetítéseinket. A hatalom általam megtapasztalt mértéke egyenesen arányos önértékelésemmel.
“Hősies, pompakedvelő, elszánt, találékony, soha nem hátrál meg a csatában, nagylelkű és uralkodó természet, ezek jellemzik a ksatrija (királyi vagy harcos) rend természetéből adódó tetteit. (Bhagavad-gítá 18:43;  Bakos Attila: Ég a szívben fordításában)
Gyógyítása:
Színterápiával: sárga ruhát, fehérnemű, ágyneműt hordani
Drágakőterápiával: 1.  tigrisszem, 2.  topáz, 3.  borostyán, 4.  citrin
Aromaterápiával: 1. bergamott, 2. rozmaring, 3. levendula 4. citrom
A természet érzékelésével: 1. a tűz, gyertyaláng látványa, 2. napfény, napozás, solárium 3. sárga virágok, napraforgó, sárga zöldségek, gyümölcsök fogyasztása
Meditációja – Az árnyék elfogadása
Jógával: Hőspóz 
Meridiánóga mozgásterápia
Karma jóga: a karma-jógában az önzetlenség kifejlesztése a cél, ami azt jelenti, hogy ne gondoljunk a cselekedeteink eredményére. Ily módon a karma jógát gyakorló megnyílik az isteni akarat előtt és cselekedeteit a fejlődés természetes erőinek rendeli alá, amelyek visszatükrözik Isten akaratát a teremtésben.
21 napon keresztül – minden nap egy önzetlen, segítő cselekedet, titokban.
 Légzéssel 
Feküdj a hátadra, lazíts. Ha készen állsz, kezdj el folyamatosan lélegezi a köldökcsakrádba. Engedd, hogy felmelegedjen ez a központ, és érzékeld, hogy finomenergia áramlik ki belőle, ami szétoszlik egész testedben.
Képzeld, hogy a köldökcsakrádból kiáramló energiának sugárzó sárga fénye van.
Képzeld el, ahogy az aranysárga csakrából világító sárga részek áramlanak ki, és szétáradnak egész testedben.
Bhastika
Nauli
Erő visszavonása gyakorlat: …
Elengedés és feltöltés meditációval: …

Kineziológiával, csakrablokk oldással
Az oldás során feltérképezzük a csakráid állapotát, hány százalékban működnek, milyen megerősítésre, meditációra, gyakorlatokra, egyéb gyógyító energetizáló készítményekre van szüksége. Milyen minta alapján blokkolódott az életedben? Mi okozta? Ki okozta? Visszavezetéssel oldjuk.
Milyen cselekvési, gondolkodási formára van szükséged, ha szeretnéd megtisztítani, és megőrizni a csakrád energetikáját.
Lehetőség van csak egy adott csakrán dolgozni,
De lehetőség van végigmenni az összesen, és mindegyikkel kapcsolatban kideríteni a háttérben lévő élethelyzetet, blokkoló tényezőt, akadályt, mintát.