Helye: A fej tetején, a kutacsnál
Szimbóluma: ezer szirmú lótusz
Színe: szivárvány, fehér, fény
Eleme: nincs anyagi eleme
Mantrája: Csend. Vagy az Om.
Megerősítő mondata: Legyen meg a Te akaratod.
Mudrája:
Köve: hegyikristály, gyémánt
Endokrin mirigye: tobozmirigy
Hormonja: melatonin
Témája: szépség, kifinomultság, spiritualitás, megvilágosodás, eggyé olvadás, szakralitás

Helye, a kutacs a gyermekeknél még lágy, és nyitva van a korona csakrájuk. Később záródik be, ahogy végképp bezáródnak az egó énbe.
A korona csakra szintjén elveszik a polaritás, az ítélkezés, a megkülönböztetés, a jó és a rossz dualista világa.

Aki halálakor itt hagyja el a testét, a jógikus iratok szerint kiszabadul a születés és halál forgatagából. A jógik és megvilágosult bölcsek rendelkeznek azzal a tudással, hogy akkor hagyják el a testüket végleg, amikor akarják, előre eltervezett szándékkal.

A két archetípusa az egoista  és a mester, a guru.

Negatív archetípusa az egoista – esetében zárva van a korona csakra. Ő ellenáll minden spirituális tudásnak. büszke, arrogáns és önmaga fontosságával teli. Abban a meggyőződésben él, hogy csak magának köszönhet mindent, minden az ő irányítása alatt áll.
Kizárólag racionálisan képes gondolkodni, csak a bal agyféltekét használva. Magát isteníti, másokat megvet és megítél hibáik miatt, ezért elutasítja az embereket, a végén magányos és elszigetelt marad.
Tulajdonképpen egy nagy, felfújt hamis egó. A szerepét, az álarcát, a hamis énjét tekinti mindenek felettinek.
Az érzelmek csak szentimentális nyavalygások számára, a gyengeség jelei.
Mindent csak a felszínen, a külső világban tud megítélni, nincsenek számára mélységek.
Mindig mással azonosítja magát: az autójával, a házával, a sikereivel, a bankszámlájával, a hírével, a hatalmával, az elért eredményeivel.

GYAKORLAT: Vizsgáld meg egódat. Kivel és mivel azonosítod magad?

Ki vagyok én? – kérdezgesd magadtól mély meditációban, és válaszolj a kérdésre.
Ki vagyok én – a nevem? a születési dátumom? a személyi számom? a családi státuszom? (három gyerekes elvált nő? – hiszen a gyerekeim nem én vagyok. Az elváltság ténye nem én vagyok. )
A végzettségem? A munkám? A hivatásom? A rokonságom? A házam? Az autóm? A bankszámlámon lévő összeg? A bankszámlámon lévő összeg hiánya? ami másnak van? Amit mások mondanak, gondolnak, éreznek velem kapcsolatban? Amit én gondolok? A gondolatok a fejemben? A múltam? (de azt én éltem meg, ahogy megéltem, és a jó részére nem is emlékszem!) A sorsom? De mi alakította a sorsomat, ilyenné amilyen lettem benne?
A családomnak a …? Anya, apa, gyerek, X éves, ennyi kiló? A testem? Az a bőr, csont, benne víz meg némi folyékony meg szilárd ez meg az? Lehet folytatni opcionálisan …
Mi marad a végén?
Ki vagy mi vagy te?
Mi az a mag, ami a végén marad, ha lehántod ezt a sok “hagymahéjat”, a személyiségeid álarcát?

A pozitív archetípus: a mester

Tulajdonképpen nem nevezhető archetípusnak, mert már minden archetípust elengedett. Lehántotta magáról az összes szerepszemélyiséget. Mindezt alázattal írom, mert én nem tarok ezen a szinten, mindez még megtapasztalandó, felfedezendő terület számomra.

A mester, a guru, az örök, szellemi, kettősségek, ítélkezések nélküli szeretet és tudatosság.
Eggyé vált az élet egészével, egész, stabil, derűs, megelégedett.
Nem azonosítja magát semmivel és senkivel, még a testével és az elméjével sem. Tudja, hogy egy lélek. A létével tanít, a jelenlétével, a kisugárzásával. Képes szétoszlatni a tudatlanság sötétségét.
Jó mellé telepedni és sütkérezni a békességében. Nem hajtják vágyak, célok, szerzések. Tudja, hogy minden csak illúzió, és az elme játéka.

Ő az, aki már látta az igazságot. Képes mindenkiben meglátni a lelket, mert tudja, hogy mindenki lélek. “Tudd, hogy a jóság kötőerejébe az a tudás tartozik, ami által az ember minden élőlényben az egy, osztatlan lelki természetet látja, annak ellenére, hogy az élőlények számtalan formára felosztva jelennek meg.” (Bhagavad-gítá: 18.20)
Mindenkiben ott van ez a belső guru, belső bölcs. Nem kívül kell keresnünk, hanem befele indulni.
Belül megtalálhatjuk saját isteni lényünket. Ha összekapcsolódunk Vele, a Forrással, az Istenivel, rájönnénk, hogy mindezt nem kívül kell keresni, hanem belül.
Az igazi guru önmagam megtapasztalásának lehetőségét adja nekem. Nem kínálhat olyant, ami rajtam kívül létezik.

Koronacsakra megerősítése:

Meditációval ..
Mindenfajta meditáció, elcsendesedés, légzésfigyelés hasznos a koronacsakrának, és a tobozmirigynek.
Megerősítő mondatokkal …..
Jóga ászanával: a fejenállás tartozik a jóga ászanák közül a korona csakrához. A jógaászanák királya, minden nap kellene gyakorolni, hogy megelőzzük a toboz mirigy meszesedését, a csakra bezáródását, a koncentráció hiányt és az időskori elbutulást.

 Kineziológia csakrablokk oldással

Az oldás során feltérképezzük a csakráid állapotát, hány százalékban működnek, milyen megerősítésre, meditációra, gyakorlatokra, egyéb gyógyító energetizáló készítményekre van szüksége. Milyen blokk alapján blokkolódott az életedben? Mi okozta? Ki okozta?
Milyen meditációval, immaginációs gyakorlattal lehet feloldani. Milyen cselekvési, gondolkodási formára van szükséged, ha szeretnéd megtisztítani, és megőrizni a csakrád energetikáját.
Lehetőség van csak egy adott csakrán dolgozni,

De lehetőség van végigmenni mind a heten, és mindegyikkel kapcsolatban kideríteni a háttérben lévő élethelyzetet, akadályt, mintát.