Ajña – Agnyá csakra – Homlokcsakra, harmadik szem csakra
Szimbóluma:  a kétszirmú lótusz, szem, a két szemöldök között – mely a két energiavezetéket, az Idát és a Pingalát jelképezi, amelyek ebben a pontban találkoznak a Szusumnával, a középső vezetékkel.
Eleme: nem anyagi, túl van már az anyagi síkon, a manasz, az elme.
Endokrin mirigye: agyalapi mirigy
Hormonjai: agyalapi mirigy serkentő és kormányzó hormonok, amik az összes többi hormon irányítói
Testrészei: arc, agy, orr
Színe: Ibolya, indigókék, vörös is.
Mantrája: Oṁ
Mudrája: két harmadik ujj összeér, két hüvelykujj lefelé néz
Megerősítései: Én vagyok. Felelős vagyok az életemért.

Tanulási feladata: vállalni a felelősséget saját magunkért. Saját történet felülmúlása. Hallgatás a belső hangra.
Archetípusa: bölcs, öreg.
Istene: Ardha Siva – félig nő félig férfi
Kövei: ametiszt, zafír, szodalit, minden kék kő.
Illóolaja: jázmin, muskotályzsálya, pacsuli
Asztrológiailag: Szűz – Halak tengely
Címszavai:
a lélek székhelye, intuíció, felelősség önmagunkért, a tiszta érzékelés, felismerés, bizalom
Fő témája:A test irányítóközpontja, innen indul ki a testi, érzelmi és mentális életünk tudatos irányítása. A gondolkodás, az elemzés, a megkülönböztetés és az intuíció központja.
A pszichikai és művészi képességek központja is. A felettes én is itt lakik, amikor útmutatást kérünk, innen kapjuk a sugallatokat. Amikor hallgatunk az intuíciónkra – jól használjuk. Amikor agyon aggódjuk magunkat, és véget nem érő lamentálás, karattyolás megy a fejünkben, akkor összezavarjuk.
Összhangba hozza a bal és a jobb agyféltekét az erre koncentrálás.
Mi az életfeladatom? Mi dolgom a világban?
Kapcsolódik: hatodik érzékhez, intuícióhoz, amikor hirtelen nagyon jó ötleteink támadnak. Ahhoz, hogy kövessük belső intuíciónkat, le kell lassulnunk, meditálnunk befele figyelnünk.
Általában azt szokták mondani, ha valaki kétszer kap valami jelet, üzenetet, akkor ennek megfelelően cselekedjen.
A túlműködő homlokcsakra legfőbb tanulási feladata, hogy ne azonosítsuk magunkat az intuíciónkkal. Ha valakinek különleges érzékelése támad, ezzel ne éljen vissza, ne kürtölje világgá, ne hivalkodjon vele, mert akkor azonnal bezáródik.
Harmónia: Kommunikáció az emelkedettebb világokkal. tudatosság, belső fény. Extázis. Szent őrültek.
A humor is hozzá tartozik, hogy tudjunk magunkon nevetni, és ne vegyük túl komolyan magunkat.
Alul működő: Ha nem tud működni, páncél keletkezik rajta, ekkor nem tudunk sírni sem.
Ajña mentális és fizikai funkciói, betegségei: Mentális szinten ez a csakra felel az ösztönökért, bölcsességért, ami a korral együtt jár, a megszerzett tudás helyes értelmezéséért, tisztánlátásért, intuícióért, önmagunkért való felelősségvállalásért, a lelki érettségért, az erkölcsi értékrendért.

Az Ajña csakrát jellemző mentális zavarok lehetnek: a hiányzó belátás és felismerés, zavaros érzékelés, nem figyel a saját intuícióira, nem bízik a saját képességeiben, nincs jövőképe.
Fizikai zavarok lehetnek a következőek: fejfájás (nem akar az intuíciójára hallgatni), látászavarok (nem akar valamit meglátni, belátni), kötőhártya-gyulladás (legszívesebben behunyná a szemét), kancsalság (gondot jelent kompromisszumot kötni), torzult látás, zöld hályog (belső szenvedéstől megkeményedik), nagy belső feszültség, nem tud megoldani konfliktust hozzá közel álló személlyel, szürke hályog (fél a jövőtől, mindent sötéten lát), migrén (csak a kívülről jövő reakciókat hallja meg, nem figyel befelé), nátha, melléküreg problémák (szintén fejet kell megtisztítani)
Negatív archetípusa: az értelmiségi:
Túlságosan sokat agyal, csak elméleteket lát mindenben, ahelyett hogy ráhangolódna az élet energiáira.
Főleg bal agyfélteke szerint él (férfi agy), dobozok vannak a fejében mindennek. Elnyomja érzéseit, mert azok irracionálisnak tűnnek.m Elméje száraz, csak tényeket fogad be, hiszem, ha látom, korlátok közé szorított. Elkerüli a belső hangját. Önfejű. Másodkézből szerzett információkra építi életét, nem saját tapasztalatra. Ragaszkodik a régi, bevett mintáihoz, mert ebben érzi magát jól.
Megreked az eszmék és a fogalmak világában, energiája pangani kezd. Tökéletességre törekszik, ezért soha nem éri el, amiről álmodik. Ez az eszmény nem tartalmazza a hibákat.
Mindig elérni, megszerezni és legyőzni igyekszik. A teljesítmény a legfontosabb a világban. Az elért célok.
Megjelenése merev, racionális, kimért, megfellebbezhetetlen hangsúllyal beszél. A szeretetet, gyöngédség kifejezését valamikor gyermekkorában elvesztette, belé fojtották, szeretetlen, rideg nevelést kapott, csak az eredmények számított.
Feloldása: 
Leereszkedni a meghitt emberi kapcsolatok és a test örömeinek síkjára. Összekapcsolódni a föld elemmel, otthon érezni magát az életben.
NEGATÍV GONDOLATOK ELENGEDÉSE
Ez az amivel a legjobban terheled a homlokcsakrád.
Olyan, mint egy nehezék, amit cipelned kell energetikai meződben.
Játssz, ugrálj, táncolj, hallgass zenét.

Pozitív archetípus, az INTUITÍV
Bízik mélyen rejlő megismerő képességében. Rendelkezik tisztánlátással, benső látással, megbízik útmutató benső tudásában.  Hiszi, hogy a világegyetem alapvetően jóságos természetű, és a szeretet a legfontosabb. Nyitott a pozitív erőkre. Képes meglátni a lelket mindenkiben:
“Aki kivétel nélkül minden lényben látja a Legfelsőbb Urat, az elpusztíthatóban az elpusztíthatatlant, aki így lát, az valóban lát.” (Bhagavad-gítá 13:28; Bakos Attila: Ég a szívben)
Tudja, hogy mindennek értelme, jelentése van az életében, még akkor is, ha pillanatnyilag fájdalmas tapasztalás. Tudja, hogy mi miért van, mi a dolga vele, mi a tanulnivalója.
Ért a jelekből. Észreveszi a szinkronicitást, az egybeeséseket az eseményekben.
Tudja, hogy a gondolatoknak teremtő erejük van, gondolataival vonzza magához a pozitív eseményeket. Tudja, hogy a benső béke, elégedettség belülről jön, nem a külső körülmények adják.
Tudja, hogy a dolgok nem véletlenül történnek velünk, nemcsak ártatlan szemlélői és elszenvedői vagyunk az életünknek. Terapeuta, gyógyító, művész, színész válik belőle

A homlokcsakra erősítése:
Edzd intuíciódat!  Ne pánikkal reagálj a problémákra! Várj és hallgasd meg a belső hangod!
Tanulj a hibáidból.  Viselj indigókék vagy ibolyaszín ruhát és használj ilyen színű ágyneműt!
Adzsnyá harmonizálására szolgáló ászanák, gyakorlatok:
Egyensúlygyakorlatok, például a faállás, vagy egy lábon egyensúlyozás csukott szemmel, a meridián torna gyakorlatai közül.
Fejenállás gyakorlása, jóga fejenállás
Két agyféltekét összehangoló gyakorlatok.
Légzéssel: Nadi sodhana – váltott orrlyukú légzés
Meditációval …

Csakrablokk oldással:
Az oldás során feltérképezzük a csakráid állapotát, hány százalékban működnek, milyen megerősítésre, meditációra, gyakorlatokra, egyéb gyógyító energetizáló készítményekre van szüksége. Milyen blokk alapján blokkolódott az életedben? Mi okozta? Ki okozta?
Milyen meditációval, immaginációs gyakorlattal lehet feloldani. Milyen cselekvési, gondolkodási formára van szükséged, ha szeretnéd megtisztítani, és megőrizni a csakrád energetikáját.
Lehetőség van csak egy adott csakrán dolgozni,
De lehetőség van végigmenni mind a heten, és mindegyikkel kapcsolatban kideríteni a háttérben lévő élethelyzetet, akadályt, mintát.