Mondat: Uralom az életem.  Kezembe veszem az életem irányítását.
Teszt: Focipassz – bokát, lábfejet kifordítva tartani – befele forgatni
Érzelmi háttér: félelem,  aggodalom,  rettegés, pánik,  béke,  magabiztosság, elszántság,  nyugtalanság, frusztráltság, türelmetlenség, befele fordultság,  bizonyosság, alkalmasság – alkalmatlanság, megfelelés, bátorság – bátortalanság,  jelentéktelenség

Feladata: Az összes meridián közül ennek van a legnagyobb hatásköre, mivel ezen fekszik a legtöbb pont, valamint a többi meridián harmonizáló pontja. A hólyag meridián a vizelet gyűjtéséért és kiválasztásáért, a szaporítószervekért felelős, valamint tárolja az aktív energiát. A hólyag meridián kapcsolatot létesít a központi és a vegetatív idegrendszer között.

Lefutása: A belső szemzugban ered, onnan a homlokon, fejtetőn át lemegy a nyakon, ott két ágat alkotva jut le a gerincoszlop vonala mentén párhuzamosan a lumbális területre. Innét a comb hátsó részén, majd az alsó lábszár hátsó részén lejut a külbokához, majd a külső lábfejen át a kisujj körömpercének laterális oldalán ér véget. Elágazik a fejtetőn, a nyakon, a lumbális régióban. Csatlakozik a veséhez, léphez, majd bejut a hólyagba is.

Jellege: Energiamaximuma 15-17 óra között. Eleme a Víz. Pólusa Yang. Hozzá tartozó testszövet az izmok és az inak. Párja a vese meridián.
Fizikailag összefügg: A húgyvezeték rendszerével, a csontokkal, a hajjal, a fogakkal, a vegetatív idegrendszerrel, valamint az agyalapi miriggyel, ami a belső elválasztású mirigyek működéséért felelős.
Fizikai egyensúlyhiány esetén: Vesebetegségek és a veseműködés zavarai, csontbetegségek, például csontritkulás, gyenge fogak, hajhullás, kopaszodás. A vegetatív idegrendszer hibás működése, amely a stresszre adott túlreagálásért és az elégedetlenségért felelős.
Lélektani egyensúlyhiány esetén: Félelem, gyávaság, türelmetlenség.
Túlműködés tünetei: Túlzott érzékenység, nyugtalanság, idegesség, könnyen indulatba jön, semmiségek miatt aggódik, nyomásérzet a szem mögött, eldugult orr, fejfájás, nyakcsigolya fájdalom, hólyaggyulladás, prosztatagyulladás, aranyér, láz, lábfájás.
Alul működés tünetei: Túlzott érzékenység, ijedős, feszült, félelem, főleg éjszaka, félelem a hidegtől, hajlam a görbe tartásra, migrén, éjszakai izzadás, méhpanaszok, feszítés az alhasban, aranyér, hólyaggyulladás.
Étkezési tanácsok: Kerüljük a cukor és az édes ételek fogyasztását. Igyunk minél több vizet, hogy kimossuk szervezetünkből az esetleges baktériumokat. Mellőzzük a koffein fogyasztását, csokoládéból is keveset együnk. A tea és a kóla ugyancsak kerülendő. A vöröshagyma és a fokhagyma nagyon hatásos a vizelet kiválasztási rendszer egészségének megőrzésében. Együnk brokkoli- és káposztalevest. A zellerből, sárgarépából, burgonyahéjból vagy spárgából főzött levesek megszüntetik a hólyagtájék nyirkosságát és túlhevülését. Együnk borsót és spenótot.
Gyógynövények és fűszerek: A csalántea jót tesz a hólyag fertőzései ellen. Igyunk olyan teát, amelyet péppé zúzott görögdinnye-magokból főzünk. Jót tesz a hólyagnak..
Virág gyógyszerek: Forrásvíz (Rockwater): A Bach-féle füvészkönyv által ajánlott virág gyógyszer azok számára, akik túlzottan szárazon, mereven viszonyulnak az élethez. Sok esetben olyan szigorúak önmagukkal szemben, hogy a legkisebb élvezetet sem engedik meg maguknak. Legmélyebbről fakadó szükségleteiről sem vesznek tudomást, mindezek következményeképpen testükben, izmaikban is merevség uralkodik el, különösen a gerincük mentén futó izmokban. A rokwaterből készült virág gyógyszer lágyságot hoz életükbe, fejleszti a rugalmasságot, az alkalmazkodóképességet.
Szőlő(Vine): Azoknak való, akikből hiányzik a rugalmasság, akik önfejűek, mindenáron főnökösködnek, makacs akarnokok. Ezek a jellemvonások merevséget idézhetnek elő a testben, különösen a hátban, ahol a hólyag meridián fut. A szőlő nem zavarja az ilyen egyén érvényesülési vágyát, engedi játszani a vezér szerepét, de oldja a merevséget.
Hasznos tippem: Szakaszos vizelés. A vizelet kiengedésének megkezdése után szakítsa meg az ürítést, számoljon ötig, majd folytassa a vizelet kiengedését pár másodpercig. Megint szakítsa meg a vizelést, számoljon ötig, majd folytassa az ürítést. Ezt ismételje minél többször, minden vizelés alkalmával. Tegye szokásává. Rövid idő után érzékelni fogja hólyagja megerősödését. Ezzel az egyszerű gyakorlattal megelőzhető, gyógyítható a vizelési, vizelettartási zavarok zöme. Hölgyeknél a hüvelyi izomzat tónusát is fokozza.

Neurolimphatikus masszázspontok:
Köldök külső pereme 2 oldal
Szeméremcsont
Hátul fenék felett a két lyuk

 Neurovaskuláris masszázspontok:HajhatárSzemöldök alatt a szemgödör belsejében
ERŐSÍTŐ PONTOK:
H67 – láb kisujj körömágy külső széle
Vb 1 – mutatóujj körömágy hüvelykujj felé eső széle
H 54 – a csuklón felül 3 cunnal a redő felett

GY 36 – 3 cunnal a térd alatt a sípcsont külső oldalán
NYUGTATÓ PONTOK:
E 41 – lábfejen a kisujj és 4. ujj közötti résben 2-3 cunnal a lábujjköz fölött
H 67 – láb kisujj körömágy külső széle
H 54 – a csuklón felül 3 cunnal a redő felett
Gy36 – 3 cunnal a térd alatt a sípcsont külső oldalán
HÓLYAGOT STIMULÁLÓ PONTOK

H 40: térdhajlat belülről a két ín között, nagyujjal nyomni
jó: gerinc, derék, lumbágó, isiász, merev nyak, térdízület gyulladás, lábikragörcs
H 60: külső boka csúcsa és Achilles izom között félúton
Jó: fejfájás, merev nyak, derékfájás, isiász, bokaízület.

HÓLYAG MERIDIÁN JÓGÁJA: 
Sapta padangustasana
Parivrotta janu sisasana
MERIDIÁNMASSZÁZS: 
A legjobb és legkellemesebb hólyagmeridián stimuláció pedig a meridiánmasszázs, melyben leginkább a hólyagmeridián pontjai érintettek.