Milyen fontos üzenete van a
„A holisztikus egészség alapja életcélunk megértésében, valamint annak  elérésében rejlik.” (Nézd meg a könyvet a Danvantara kiadó oldalán is.)
Szinte úgy tűnik, az egész élet abból áll, hogy az ember próbál megszabadulni az önmaga által alkotott szenvedésektől. Létezik valami ami segít megszabadulni ezektől a betegségektől?
…egyetlen ellenszer: az a tudatosság, miszerint az egyén az, aki létrehozza magának ezeket a gyötrelmeket, és ő is az egyetlen, aki megtanulhatja megelőzni azokat.
A jóga egészségtudománya nagy hangsúlyt fektet a „juktáháraviháraszja” – táplálkozás és életvitel – szavakra. Ha megismerjük saját teljesítőképességünket, és megtanuljuk irányítani étkezési szokásainkat, külső tevékenységeinket, illetve képesek vagyunk folyamatokban gondolkodni, lehetőségünk nyílik uralni életünket és egészségesnek maradni.
Gyakran csak akkor kezdünk nagyobb figyelmet fordítani testünk iránt, amikor az már megbetegedett, amikor nem tudunk úgy kommunikálni másokkal, ahogy szeretnénk. Amikor testünk fájdalmat érez, minden amit tehetünk, hogy a fájdalomra fókuszálunk. (Ahelyett, hogy arra a tudásra tennénk szert, hogy fájdalmunk van.)
Senki mással nem osztozhatunk ebben a fájdalomban.
A fájdalom magában foglalja az önzést: ugyanis képtelenség mással törődni, amikor valaki folyamatosan fájdalmat érez.
„A hozzáállás a legfontosabb tényező az egészség megértésében. Valójában sok ember egészségtelen, szomorú és szerencsétlen akar lenni. Egyre jobban és jobban fejlesztik ezt a tendenciát addig, míg nem lesz egészen a részük ez a személyiség. Majd később gyámoltalanokká válnak, és nem akarják elfogadni azt a tényt, hogy ők maguk a felelősök saját egészségi állapotukért.”
Az egészség megőrzése nem csupán egy jó diétán, vitaminok szedésén és megfelelő fizikai gyakorlatok végzésén múlik. Ezeknél sokkal lényegesebb az elme egészségének óvása.