Mantrája: LAM (LANG)

Múdrája: Gjána múdra. A Lam hangot zengve, gjána múdra kéztartással, koncentráljunk a gyökércsakrára, a gát tájékára, és képzeljük el a vörös színű fényt, ahogy a légzéssel ki-be áramolva, megtisztítja a csakránkat.
A gyökércsakra érzékszerve: orr
Fizikai érzékelés, szaglás

A gyökércsakra testrészei: orr, talp, láb, gerincoszlop, köröm, fogak, csontok és vastagbél.
A gyökércsakra szervei: 
vastagbél, végbél, nyirokrendszer, csontrendszer, gerinc, fogak, körmök, kiválasztás, vér- és sejtek felépítése, belső elválasztású mirigyek közül pedig a mellékvese tartozik hozzá, hormonjai a kortizon, adrenalin, noradrenalin.
Zenei hangja, a dó/C, és az ősi sámánisztikus zenék, a természet hangját utánzó zenék, és a dob, és gong hangjai harmonizálják.
Asztrológiai, Tarot és mitológiai hozzárendelések: Hold, – A Mágus, Az uralkodónő, a Főpapnő, Demeter, Gaia, Héra, Perszephone, Hádész.
Istenségei: Brahma a teremtő, Dakini, Ganesha az elefántfejű istenség, az akadályok elhárítója
Egyéb istenség: Gaia, Demeter, Erda, Atlasz

A gyökércsakrából eredő panaszok
Az energiavezetékeink, a nádik (és a központi ésirányító meridián is) a csakrákkal vannak kapcsolatban. Az energiablokk a csakrában kihatással van az egész fizikai test energia-áramlására.
A gyökércsakra a gát tájékán található, és az anyagi, fizikai síkhoz való kapcsolódást segíti.Különböző érzelmekből keletkező blokkok alakulhatnak ki benne, amik az anyagi világhoz köthetnek, illetve az anyagi dolgok nem megoldottságáról árulkodnak.

A gyökércsakra különböző síkokon történő hatása
A fizikai sík: Testi kapcsolat az élethez, a testgyakorláshoz, az ébrenléthez és az alváshoz. A fizikai én a földön, az anyagon és az Anyán keresztül nyilvánul meg.
Az EGÓ én, a hamis egó: Az értelem, vagyis az egyén gondolkodási folyamatainak meghatározott logikája. A hangulatok az érzelmek, amelyek állandóan hullámoznak a személyben.
A gyökér csakra és a tanulási funkciók összefüggései.
A gyerekek 0 és 7 éves koruk között az „első csakra” motivációi szerint működnek.
A lélek minden inkarnációjában ezt az időszakot a földi élet új tapasztalataként fogja fel.
A félelemmel teli ember vakon, és érzéktelenül üthet, éppen úgy, mint a sarokba szorított állat, aki elveszíti az alapvető biztonságát.
Az az ember, akit a gyökércsakra ural, általában nagy az alvásigénye, akár 10-12 óra is lehet.
A csakrákban a blokkok fogantatásunk pillanatától, vagy előző életünkből származik, Ezekre a karmánk miatt természetszerűleg szükség van, mert ez fog segíteni az életfeladatunk  teljesítésében.

Milyen lelki tartalma van? 
Ide tartozik a legalapvetőbb túlélési ösztön, önvédés, félelem, rettegés, üldöző – üldözött, vadász – zsákmány, támadás – védekezés, bántalmazás – áldozatszerep, totális megsemmisüléstől való félelem, minden ami a fizikai síkkal foglalkozik.

Mindenkiben megvan valamilyen maradék paranoiás érzelem és félelem. De akiben uralkodik ez a csakra, nem hajlandó meglátni, észrevenni, elismerni saját agresszív, destruktív érzelmeit, mindezeket letagadja, és csak a szépet hajlandó meglátni. Önmagát kedvesnek, szeretetteljesnek látja, aki csupa jó, bezzeg a többi ember, más emberek milyen gonoszak, bántani, manipulálni akarják.
A megoldás: önmaga árnyékának elismerése, integrálása, tudatosítása. Lényünk minden olyan oldalát tudatosítanunk kell, amelyiket visszataszítónak, undorítónak tartottunk.
Mi az amilyen szerinted te végképp nem vagy?
Mi az ami már végképp nem fér bele az önmagadról alkotott képbe?
Mi az ami a legjobban idegesít, bánt, elriaszt más emberekben, tetteikben?
(Persze nem kell mindenkinek Hitlernek lennie, de megvan bennünk valami kis része, amit tudatosítanunk kell és elfogadnunk. Minden olyan részünk, amiről nem veszünk tudomást, elnyomjuk, elfojtjuk, sötétben tartjuk – egy idő után elkezd “rendetlenkedni”, feltűnősködni, és galibákat okozni. Az elfojtott agresszió kitörhet betegségben, gyomorfekélyben, magas vérnyomásban, stb.)

A gyökércsakra tanulási folyamatai: 
1. Az anyaghoz való kapcsolódásod energiaközpontja
2. A saját eredet, a gyökerek megtalálása
3. A földdel való kapcsolat
4. Az Ősbizalom
5. Az anyagi stabilitás
6. A testtudat
7. Az önfenntartás
8. Az aktivitás
9. A szülés, a születés,
10. Az életigenlés
11. Az illúzió
12. A harag
13. Az irigység
14. Az öncsalás
15. A fösvénység
16. Az agresszió
17. Egzisztencia
18. Az egó!
19.A magasabb lelki síkon az új utak és lehetőségek vállalása
20. Bizalom, illetve félelem a világ dolgaitól,
21. Kapcsolat a Földdel.

A gyökércsakra betegségei: 
a gyökércsakra energetikai blokkjaiból:
1 A vastagbél és végbél betegségei
2 Aranyér,
3 Végtagok hidegérzete
4 Utazási betegségek, problémák
5 Mozgásszervi betegségek – reuma, ízületi gyulladás, gerincproblémák
6 Hólyag és veseproblémák, gyulladások
7 Kövesedés (vese, epe, hólyag) vizelési és
8 székrekedési gondok
9 Vérnyomás problémák
10. izomgörcsök, lábfej-torzulások- bütyök, bokasüllyedés

Ha túl sok káros stressz éri a gyökércsakrát, ezek a testrészek betegedhetnek meg, illetve működésük nem lesz tökéletes.
A gyökércsakra betegségei az életenergia nem megfelelő kezelésével állnak összefüggésben, s a hozzá kapcsolható megbetegedések jellemzően a külső és belső stressz hatásaira vezethetők vissza.
Itt lakozik, azaz innen tör föl fizikai energiánk, ez vitalitásunk központja, ez a biztonság, a túlélés, a pénz, az otthon, a munka, a tudatalatti félelmek, szorongások helye, ez az, ami minket leföldel, ami az alapot, a biztonságot adja.

A gyökércsakra lelki bajai
A gyökércsakrához tartozó tipikus negatív gondolatok:
1  nem vagyok szeretetre méltó
2  szégyenlem azt ami, aki vagyok
3  szégyenlem a testem, a személyiségem mert nem tudok megfelelni a többi ember elvárásának
4  mindig félreértenek, kihasználnak és visszaélnek a bizalmammal
5 senki sem tisztel, én magam sem tisztelem és szeretem magam
6  méltatlannak érzem magam a szeretetre, arra hogy szeretetben, boldogságban éljek
7 áldozatnak érzem magam, a sorstól eddig csak rosszat, fájdalmat, keserűséget, bántást kaptam.

Ha gondjaink vannak a hétköznapi élettel, az anyagi valósággal, az ős-bizalommal és a testi szükségleteink kielégítésével, különféle görcsök alakulhatnak ki, amelyek egy idő után félelmekké vagy fóbiákká súlyosbodhatnak, és végül alvászavar, depresszió és paranoia is kialakulhat.

Személyiség típusa: Az Áldozat
Egyre inkább közhelyessé válnak, ők azok, akik mindig másokat okolnak problémáikért. Aki áldozatnak érzi magát, az megengedi magának, hogy sebezhető, nélkülöző és gyökértelen legyen. Minden csalódást, elválást és veszteséget úgy fognak fel, hogy azon nem tudnak, képtelenek rajta változtatni. Úgy érzi, nem képes hatást gyakorolni a világra, vagy ellenőrzése alatt tartani a dolgokat.

A következő érzelmekből keletkező blokkok alakulhatnak ki, amik az anyagi világhoz köthetnek.
1 fizikai energiánk 2 vitalitásunk központja,
3 ez a biztonság
4 a túlélés
5 a pénz
6 az otthon
7 a munka
7 a tudatalatti félelmek
8 szorongások helye

Gyógyítása
1. DRÁGAKŐVEL
Hordjon magánál vörös vagy fekete köveket: A. gránátot, B. vörös jáspist, C. rubint, D. hematitet, E.ónixot, F. füstkvarcot, G. fekete turmalint! Helyezze ezeket a köveket a csakrájára meditáció vagy légző gyakorlat közben!
2. ILLÓOLAJJAL:  a. szegfüolaj, b. cédrus, c. rozmaring
Párologtathatja őket, de – megfelelő hígításban – masszázshoz vagy fürdőhöz is alkalmasak.
3. VIRÁGGAL, GYÜMÖLCCSEL, PIROS ÉTELEKKEL:  Pipacs, amarillisz, hibiszkusz, piros alma, ribizli, eper, málna, cseresznye.
4. BACH VIRÁGTERÁPIÁVAL: a. vörösfenyő, b.erdeifenyő, c. szelídgesztenye, d.ernyős madártej, e.fűzfa, f. tölgyfa, g.vadalma
5. MEGERŐSÍTŐ MONDATTAL
Ismételgesse gyakran a gyökércsakrához tartozó megerősítéseket
1 Minden ami velem történik, a javamat szolgálja.
2 Elengedem a negatív gondolataimat.
3 Megszabadultam a múlttól. Én irányítom az életem.
4 ….
6. JÓGAGYAKORLATOKKAL
a. Testedzés. A tornagyakorlatok közül a félguggolás – térd derékszögben – és a csípőmozgatás – lovaglóállásban – a leghatékonyabb.
b. A jógagyakorlatok közül ajánlott a „tudatos állás”, más néven a Fa, illetve ennek lábujjhegyen történő gyakorlása, valamint azok a pozíciók, ahol előretoljuk a medencét vagy lefekszünk a földre.
7. MEDITÁCIÓVAL
1. Földelés
2. Áldozat
3. Anyai szeretet

8. ÖLTÖZKÖDÉSSEL
Tekerj vörös kendőt a derekadra, vegyél fel vörös szoknyát vagy nadrágot! Aludj piros, vörös ágyneműben, hordj piros alsóneműt.

9.  CSAKRABLOKK OLDÁSSAL
Az oldás során feltérképezzük a csakráid állapotát, hány százalékban működnek, milyen megerősítésre, meditációra, gyakorlatokra, egyéb gyógyító energetizáló készítményekre van szüksége. Milyen minta alapján blokkolódott az életedben? Mi okozta? Ki okozta? Visszavezetéssel oldjuk.

Milyen cselekvési, gondolkodási formára van szükséged, ha szeretnéd megtisztítani, és megőrizni a csakrád energetikáját.
Lehetőség van csak egy adott csakrán dolgozni,

De lehetőség van végigmenni az összesen, és mindegyikkel kapcsolatban kideríteni a háttérben lévő élethelyzetet, blokkoló tényezőt, akadályt, mintát.