Nagyon sokféle diéta, vagy táplálkozási szokás, táplálkozásvallás és fogyókúra rendszer létezik.
Ahány ember, annyiféle típus, annyiféle diéta.
Rengeted könyvet, tanulmányt, írást átnéztem, hogy megtaláljam a legmegfelelőbbet, de arra a következtetésre kellett jutnom, hogy nincs legmegfelelőbb. Vagyis van, de mindenkinek egyénileg kell megtalálnia a maga számára legmegfelelőbb diétát. Az ayurveda például ilyen, mindenkinek a testtípusa szerint alakítja a diétát, ami egyben az orvosság is.
A táplálkozást is holisztikusan kell nézni, mint az egészséget: az egész embert magát, a szokásaival, életkörülményeivel, családi- és generációs mintáival együtt. Bizony, az elődeink is meghatározzák jelen életünk táplálkozási és életmódbeli, felfogásbeli szokásait. Az epigenetika foglalkozik a génekhez kapcsolódó metilációs mintákkal, melyekkel elődeink szokásait, életkörülményeikre adott reakcióit tudjuk örökölni.

Mindenkinek a maga diétája
Tehát mindenkinek meg kell találnia a számára legmegfelelőbb rendszert, amihez ragaszkodik, és amit többé-kevésbé, lelkiismeretének és belső hangjának segítségével követ.
Igen. A belső hangot is figyelnünk kell; és ha sikerül tényleg lehámoznunk róla a külvilág csábításait és a függőségeinket, a belső hangunk az, amelyik igazán meg tudja mondani, hogy mire van szüksége a szervezetünknek. És mire nincs. Csak figyeljünk a jelekre.

A táplálkozás – az egészség alapja
Azok vagyunk, amit megeszünk. A táplálkozás rendkívül nagymértékben befolyásolja egészségi állapotunkat. Sőt. A helyes táplálkozás és egészség nyolc alapelve
A Kína-tanulmány, a világ mindeddig legátfogóbb táplálkozástudományi felmérése világosan és közérthetően mutatja be, milyen összefüggés van a táplálkozás és a leggyakoribb betegségek szívbetegség, elhízás, cukorbetegség, rák és autoimmun betegségek között. Szerzője, Dr. T. Colin Campbell, a Cornell Egyetem professzora, miközben számtalan táplálkozással kapcsolatos tévhitet és mítoszt oszlat el, rengeteg hasznos és megszívlelendő tanáccsal szolgál. Nemcsak a szakembereknek, de főként és elsősorban a széles nagyközönségnek.” (Azért Kína-tanulmány a címe, mert a szerzőnek sikerült a sokmillió lakosú Kínában, a legkülönfélébb körülmények között élő, különböző szociális-, gazdasági-, természeti-, vallási-, egészségügyi körülmények között élő emberek táplálkozási szokásait és egészségügyi állapotát összevetni.)

A Kína tanulmány nyolc alapelvet határozott meg a táplálkozással és az egészséggel kapcsolatban:
1. A táplálkozás eredménye a táplálékban található számtalan anyag együttes hatásától függ. Az egész több mint a részek összege.
2. Nem a vitaminpótlás a jó egészség záloga.
3. Gyakorlatilag nincs olyan állati eredetű tápanyag, amelynek ne létezne növényi forrása.
4. A gének, az öröklődés önmagukban nem okoznak betegséget. A gének csak akkor fejtik ki hatásukat, ha aktiválódnak, kifejeződnek. A táplálkozás döntő szerepet játszik abban, hogy a jó és rossz gének közül melyek fejeződnek ki.
5. A táplálkozás alapjaiban képes befolyásolni az ártalmas kémiai anyagok kedvezőtlen hatását.
6. Ugyanaz az étrend, amely képes megelőzni egy betegséget (a diagnózis felállítása előtt), a betegség későbbi stádiumaiban (a diagnózis után) szintén képes lehet a folyamat feltartóztatására vagy akár a visszafordítására.
7. Az olyan táplálkozás, mely kedvezően befolyásol egy krónikus betegséget, valószínűleg általánosságban is javítja az egészségünket.
8. A helyes táplálkozás létünk minden területén egészséget teremt. Minden rész kapcsolatban áll a többivel.
A mai rohanó és élvezethajhász világban azonban nehéz megvalósítani és megőrizni a helyes táplálkozást, egy egészséges diétát, testsúlyt, sőt a már megszerzett kilókat is elég nagy kihívás. Ha az ember már kipróbált egy-két tuti fogyókúrás módszert, ami aztán nem vált be, lehet, hogy eldöntötte, hogy reménytelen eset. Abban valószínűleg igaza van, hogy a tradicionális fogyókúrák nem működnek – legalábbis nem mindenkire, és nem hosszútávon.
Létezik azonban egy pár kisebb, de annál erőteljesebb módszer a fogyókúrás buktatók elkerülésére, a sikeres, hosszú távú álomsúly elérésére, és egy egészségesebb kapcsolat kialakítására magunkkal, az ételekkel és a természettel.

Fő a mértékletesség
A súly egyensúlya egy egyszerű egyenletből levezethető: ha több kalóriát eszünk, mint amennyit elégetünk, súlyfelesleg keletkezik. Ha kevesebb kalóriát eszünk, mint amennyit elégetünk, fogyni fogunk.
Mivel 3500 kalória körülbelül fél kiló zsírnak felel meg, ha 500 kalóriával kevesebbet eszünk naponta, körülbelül fél kilót fogunk fogyni egy hét alatt. (500 kalória – 7 nap alatt = 3500 kalória). Egyszerű, nem? Akkor miért is olyan nehéz fogyni?

Minden a fejben dől el – hitrendszer – belső kép
Először is a diéta a fejben dől el. Tudatosan készüljünk a diétára, nemcsak fizikailag, hanem lelki-, imaginációs tréninggel is.
Változtassuk meg az étkezési szokásainkat. Mint ahogy minden rossz szokás kialakulásához is állítólag 30 nap kell, a jó szokásokéhoz is annyi. Minden régi hitrendszer átírása is ennyi időbe telik.
Dolgozzunk a belső képen. Ahogy magunkat szeretjük, látjuk „lelki szemeink” előtt, vagy ahogy a tükörbe nézünk. Hogy nézünk magunkra? Képesek vagyunk-e szeretettel tükörbe nézni, vagy utálunk minden tükröt?

Gyakorlat:
Képzeljünk el minden nap (többször) magunk előtt egy fehér keretes tükröt, amiben a vágyott testsúlyunkkal, karcsún, fitten, egészségesen látjuk magunkat.
Hozzá lehet tenni az agykontrollos megerősítő mondatot: „Napról napra, minden tekintetben, egyre jobban és jobban érzem magam.”

Hogyan kezdjünk bele a fogyókúrába?
Gondoljunk életmódváltásra és ne gyors fogyásra. Egy tartós testsúly elérése nem a gyors és hangzatos diétákon múlik, hanem egy állandó élet- és szeml-élet-mód váltáson.
A lassúbb, de állhatatosabb nyeri a versenyt. Heti fél – egy kiló leadása maradandóbb, mint a túl gyors súlycsökkenés, mely mind a szervezetet, mind az elmét meggyötri. Ha túl gyorsan leadunk túl sok kilót, akkor inkább vizet és izmot veszíthetünk, mintsem zsírt.
Apró célok – motiváció
Tűzzünk ki célokat, hogy megőrizhessük a motivációnkat. A rövidtávú célok, mint például, hogy beleférjünk a bikinibe nyáron – nem túl eredményesek. Legyünk következetesek a célkitűzésben, szabjunk meg konkrét határidőket és eredményeket, hogy lássuk napról napra a fejlődést. Ebből önbizalmat és erőt meríthetünk a továbbfolytatáshoz.

Találjuk meg a legmegfelelőbb diétát magunknak
Mint már említettem, mindenki más. Ami az egyiknek használ, a másiknak lehet, hogy egyenesen árt. Annyiféle embertípus, testtípus, temperamentum létezik! Nem lehet mindenkit egy kaptafával mérni. Alábbiakban különféle diétákkal fogunk majd megismerkedni, lehet válogatni típusok szerint is. A lényeg, hogy megtaláljuk, ami nekünk működik. Legyünk türelmesek, gyengédek, de következetesek magunkkal. Nem kell sajnálni magunkat, az önsajnálat nagy csapda. A fogyókúra az akaraterőt, a kitartást, a céltudatosságot is növeli.

Először azonban egy pár tipp az egészséges diétázáshoz
Hogyan kerüljük el a gyakori buktatókat?
Ne érezzük magunkat megfosztottnak. Azok a diéták, amik teljesen megfosztanak valamilyen táplálékforrástól, hosszú távon egészségtelenek és nem praktikusak. Azok a diéták, amelyek hirtelen drasztikusan lecsökkentik a táplálékbevitelt, vagy eltiltanak valamitől – szénhidráttól, zsírtól, stb. – lehet, hogy rövidtávon hatásosak, de amint abbahagyjuk őket, a súlyunk hatványozottan visszatér. Ez azért van, mert az anyagcsere lelassul, de amint újra enni kezdünk, visszaugrik. Mint a yo-yo. Innen kapta a nevét.

Pénztárcakérdések
Vannak olyan diéták, amik speciális ételeket, táplálék kiegészítőket, kellékeket kívánnak. Csak akkor vágjunk bele, ha ezt vállalni tudjuk, mert ha nem, hosszú távon nem lesznek maradandók.
Ne higgyünk a reklámoknak, hirdetéseknek, amik félméternyi fogyást mutatnak keresztben 2 hét alatt. Ezek csak elveszik a kedvünket, mert úgyse sikerülnek.

1. Szétválasztó diéták
Azon alapulnak, hogy mit mivel együnk, illetve mit mivel nem szabad ennünk, mert egymásra hatásuk kellemetlen, egészségtelen folyamatokat indítanak el.
Fehérjét és szénhidrátot nem szabad együtt enni, mert erjednek.
Ugyanígy a fehérjék és gyümölcsök, gyümölcsök és szénhidrátok is összekeveredve a gyomrunkban – erjedést okoznak. Gondoljunk bele, logikus!
Amit szabad: zöldséget mindennel lehet fogyasztani: szénhidráttal, fehérjével, gyümölccsel talán nem annyira szokták, de még az is elmegy.

90 napos diéta
Ez is egy fajta szétválasztó diéta, szétválasztja, hogy melyik nap, mely tápanyagot vigyük be. Pl. van csak fehérje nap, csak gyümölcsnap, csak szénhidrát nap, csak keményítő nap. Nagyon hatásosnak tűnik.

2. Valamilyen testtípus alapján választható diéták

A. ABO diéta – vércsoport szerinti
A, B, vagy Nullás vércsoport külön étrendet kap. Tudományos megfigyeléseken alapuló elmélet szerint a különböző vércsoportok más vérmérsékletűek, ezért más étrendet igényelnek.

B. Ayurvédikus testtípus szerinti diéta
Háromféle testtípus létezik (vata – szeles, pitta – tüzes, kapha – vizes) ennek kiszámítására számtalan tesztet találunk. A testtípust számtalan elem alapján számolja ki, onnan kezdve, hogy milyen a hajunk, az alvásunk, a székletünk, stb. minden részletet figyelembe vesz. Minden élelmiszert besorol valamelyik típusba. A kibillentséget hozza egyensúlyba, a saját típus figyelembevételével.
Az ayurvedikus orvoslás alapja a táplálkozás. Táplálkozással gyógyítanak – mindenkinek a saját testi alkata szerinti diétával. Esetleg felkereshetsz egy áyurvédikus orvost.
Pl. én vata-pita alkat vagyok, A zöldségek, különösen nyersen növelik a vatát, a szelességet, ami fázékonyságot okoz. Egyik nyár közepén, amikor nyers salátákon éltem, 40 fokban vastag pokrócba csomagolva olvastam ezt egy ayurvedikus könyvben. Gyorsan nekiláttam egy kis pitás, tüzes, lédús meleg étel fogyasztásnak.

3 Kizáró diéták

A. Fehérjediéták
Alacsony szénhidráttartalmú diéta – gyors fogyás, de hosszú távú veszélyek?
Drasztikusan lecsökkenti a szénhidrátbevitelt, viszont növeli az állati eredetű fehérje adagját.
Atkins diéta.

B. Paleolit táplálkozás
Fehérjebevitel hús formájában. Fehércukor-, gabona-, tejtermék-, és pár más zöldség illetve zsiradék mentes diéta. A konyha alkotóelemeinek reformját igényli. Sokféle új, érdekes, bár nem túl pénztárca kímélő alapanyag tartozik hozzá.

D. Lúgosság – savasság
A pH csoda – a lúgosító diéta
Dr. Robert O. Young sikerkönyve alapján, a fogyás a test sav-lúg egyensúlyától függ.
Korunk emberének szervezete bizonyítottan elsavasodott, mely sok betegség forrása is.

E. Candida diéta
Inkább egészségmegőrzés, illetve különböző betegségek, allergiák esetén ajánlott, de súlycsökkenésre is hatásos. Kerül minden olyan élelmiszert, ami táptalaja lehet a candida gombának: cukros, édes, gombás, erjesztett, élesztős ételek.
Colon hidroterápiával együtt nagyon hatásos.

F. Gluténmentes táplálkozás
Gyors és maradandó fogyást is eredményez. Manapság egyre több ember érzékeny a gluténre, bizonyos gabonák ragasztóanyagára. A diéta hatására már pár nap alatt eltűnik a puffadás, a kellemetlen hasi közérzet, és ha az ember képes figyelni a diétára, hosszú távon maradandó karcsúságot eredményez. A konyha alkotóelemeinek átalakítását igényli, de hamar meg lehet szokni.
Rizst, kukoricát, krumplit lehet enni, kis lepénykéket lehet sütni különféle lisztkeverékekből, fűszerekkel, zöldségekkel. Süteményt is készíthetünk más lisztekből, lisztkeverékekből, majdnem ugyanúgy működnek mint a búzalisztek.

G. Böjtön és méregtelenítésen alapuló diéták
Mielőtt bevinné a tápláló élelmiszereket, tisztítja a belső szerveket, a „halál a belekben lakozik” – hippokratészi mondás alapján. Ezt követően tiszta, organikus, bio, teljes kiőrlésű, rost dús táplálékot javasol, tiszta vízzel, sok zöldséggel, gyümölccsel, kevés fehérjével. Kerüli a mesterséges, rafinált tömegárut. Fő a természetesség és a tisztaság.
Vegetáriánus, vegán táplálkozás, böjtkúrák,

Hogyan kezdjünk hozzá? 
1. Három nap böjt – lé böjt
A lé böjt nem maga a fogyókúra, csak az előkészítője. Évente párszor ajánlott elvégezni, leginkább tavasszal, és más évszakváltásokkor, hogy a szervezetet, a beleket, a májat, érrendszert megszabadítsuk a feleslegesen lerakódott salakanyagoktól.
Ajánlott almával és gyömbérrel turmixolt zöld levelek, pitypang, tyúkhúr, medvehagyma, spenót, sárgarépa zöldje … (gyömbérre azért van szükség, hogy ne hűljön le nagyon a szervezet, mert a zöldeknek hűtő hatása van).
Manapság nagyon divatosak az un, “smootiek” – gyümölcsöket, zöldeket erős turmixgéppel összekevernek. Otthon is készíthető.
Pl: avokádó, spenót, uborka, alma, banán, kivi smootie.
Mindig az aktuális gyümölcsökkel, zöldekkel végezhető.

1.a Beöntés, 
Erről is kell beszélni, mert hiába diétázunk, böjtölünk, ha a beleink nincsenek jól kipucolva, a mérgek szívódnak fel először. Ha ódszkodsz tőle, ajánlom évente 1-2 alkalommal colon hydroterápiát.
2, Diéta
A lé böjt után a kevés is elég – mindennek más íze lesz, az ember örül minden kis falatnak.
Ez utáoső három nap a legnehezebb, utána már akármit kibírsz.
Három hét pedig legalább kell minden új szokás kialakításához. Utána már megjegyzi az elme az új életmódot.
Monodiéta
Nagyon egészséges a barnarizs kúra, mert a barnarizsben megtalálható minden tápanyag, amire szükségünk van: fehérje, szénhidrát, növényi zsír, vitaminok, ásványi anyagok.
Kiegyenlíti a szervezet energiaháztartását, a jin és a yang energiákat.
Egyszerre 3-4 kanál rizst fogyaszthatunk.
Minden nap igyunk mellette 2-3 liter vizet, lehetőleg tisztított vizet. Esténként csalán teát vagy salaktalanító teát.
Reggelire szabad pirítóst enni egy kis zöldséggel, paprikával, utána a nap folyamán csak rizst. Enyhén sózzuk NaCl – tiszta sóval, amit bioboltokban lehet kapni, vagy Himalájai sóval. Naponta egy kis pirospaprikát, paradicsomot, valamilyen színes eledelt ehetünk hozzá. De csak egy foltnak a rizs mellett.

3. Égés – oxidáció – légzéstechnikák.
A fogyás, a zsírégetés oxidációval jár. Ehhez levegőre, oxigénre van szükség. Az emberek általában a tüdő kapacitásának csak kis hányadát használják ki, főleg a nők csak a felső tüdőbe, tüdőcsúcsokba „pihegnek”.
Létezik légzésdiéta, mely nagyban elősegíti a fogyást: 3 másodperces belégzést – 7 másodperces erőteljes, hosszú kilégzés követ.
Egy másik légzéstechnika a teljes jógalégzés:
Belégzés a hasnál kezdve – mellkason át – a tüdőcsúcsokig.
Benntartás.
Kilégzés újból a hastól kezdve a levegő kipréselését – mellkason át – tüdőcsúcsokig.
Kis légzésszünet.

Példa a helyes fogyasztó légzésre megerősítő mondatokkal:
Belégzés: „Sejtjeim megtelnek a zsírbontáshoz szükséges oxigénnel, energiával.” – közben belélegzel a fenti módon.
Benntartás: “Egész testemben szétárad az energia. Érzem, ahogy sejtszinten megtelek fénnyel, energiával.”.
Kilégzés: “Sejtjeimből távozik minden felesleges zsír, méreganyag, mindentől megszabadulok, amire nincs szükségem”.
Légzésszünet: “Látom magam csodálatosan karcsún és fitten.”

4. Edzés
Nemcsak az étkezéssel, hanem az edzéssel is erősítenünk kell magunkat, az akaraterőnket, a fogyásunk kedvéért, különben a bőr lötyögni fog rajtunk.
Megfelel erre a kardio edzés, melynek az a lényege, hogy rövid ideig jól leizzasztjuk magunkat, lihegünk, kifáradunk, majd ugyanennyi ideig lassú mozgást végzünk – anaerob és aerob gyakorlatokat váltogatunk. Futás – séta váltakozása. Biciklizés – hegyre fel, le. Gyorsan – lassan.
Lehet a jógával is fogyni, tartósan gyönyörű testet, egészséget, testi- lelki harmóniát kialakítani. A jógának is vannak kemény változatai: ashtanga, hot ashtanga, bikram jóga, power jóga, dinamikus jógák, amiket mindig relaxáció követ. A fegyencedzéssel otthon egyedül is lehet gyakorolni és megfelelő kockás hasat és szálkás izmokat kialakítani.

5. Lelki erő és elme edzése
Az akaraterőt is edzeni kell. Minden napra egy kis lemondást beiktatni. Minden nap egy jótett, egy felajánlás valakinek, lehetőleg titokban.
A legeslegfontosabb pedig a gondolat ereje.
Minden reggel és este képzeld el magad a vágyott állapotban, lefogyva, karcsúan, csinosan, mosolyogva. Lehetőleg minél színesebben, élethűen, ahogy az új, X számmal kisebb ruhádban boldognak érzed magad, mosolyogsz, karcsú vagy, fürdesz a bikinidben, ugrálsz a réten, sétálsz a pároddal, aki a karcsú derekadat átfogja … lehet színezni a képeket.
Hangosan is ki kell mondani a megerősítő mondatokat, hogy az elme kihangosítva is hallja: „Napról napra, minden tekintetben egyre egészségesebb és karcsúbb vagyok.”