Hogyan lehet lemondani az egóról? Sehogy. Mivel nem létezik olyan, hogy egó. Az egó csak egy elképzelés, nincs anyagi vonzata. Nem Valami – csak tiszta Semmi. Attól létezik, hogy hiszel benne. Ha nem hiszel benne, ha nem adsz neki valóságalapot, eltűnik, köddé válik.

Az egó egyféle hiány. Az önismeret hiánya. Azért kell egó, mert nem ismered ÖnMagad. A valódi lényed. Abban a pillanatban, hogy felismered ki vagy valójában, az egó eltűnik.
Az egó, olyan mint a sötétség; a sötétség nem létezik önmagában, a sötétség pusztán a fény hiánya. Nem szüntetheted meg a sötétséget, nem dobhatod ki a szobából, nem viheted ki, se be. Semmit nem tudsz közvetlenül tenni a sötétséggel. Ahhoz, hogy eltűnjön, fényre van szükség.  Ha felkapcsolod a villanyt, ha ott a fény, nincs sötétség. Ha lekapcsolod, újra visszatér.
A sötétség pusztán a fény hiánya. Ugyanígy az egó – az önismeret hiánya. Nem tudod megsemmisíteni.

Sokszor mondják, hogy: “Engedd el az egód!” Mondj le az egódról!” “Légy egótlan!” – bár ez az állítás tökéletesen abszurd. Hogyan tudnál valamiről lemondani, ami nem létezik? Azáltal, hogy megpróbálsz lemondani valamiről, ami nincs, valami újat fogsz teremteni, egy új egót – egy alázatos, egótlan egót, egy olyan valakit, aki azt hiszi, hogy lemondott az egójáról. És ez egy újfajta sötétség lesz.

Én nem azt mondom, hogy áldozd fel az egódat. Ellenkezőleg, találd meg hol van. Nézz mélyen magadba, és próbáld megkeresni, hol érzed, hol létezik benned, létezik-e vagy sem. Mielőtt feláldoznád, győződj meg a létéről.

De ne legyél haragban vele. Ha haragszol rá, nem  leszel képes a mélyére nézni. Semmivel nem kell ellenségesen viselkedni. Az egó a tapasztalásod – lehet, hogy illúzió és csak látszólagos, de akkor is a te megtapasztalásod. Az egész életed az egó nevű jelenség körül forog. Lehet hogy csak álom, de számodra ez a valóság.

Nem szükséges ellenségesen viselkedni vele. Men a mélyére, menj bele egészen. A belemerülés azt jelenti, hogy tudatosságot viszel a házadba, fényt a sötétségbe. Figyelj, légy a megfigyelő. Figyeld meg, hogy működik, hogyan éri el, amit akar. És meg fogsz lepődni: minél mélyebben belemerülsz, annál kevésbé találod. És amikor elérted a léted legmélyebb magját, valami teljesen mást fogsz találni, ami nem az egó és nem is az egótlanság. Ez az önvalód, önmagad, a legbelsőbb, legfelsőbb lényed – az isteni mivoltod. Megszűntél elkülönült lény lenni, nem egy sziget vagy többé, az Egész része vagy.

Osho, The Fish in the Sea is Not Thirsty, Talk #12