Mik azok a szabad gyökök?
Az emberi szervezet vegyi konyhájában mindenféle folyamatok zajlanak, többek között anyagcsere folyamatok, égési folyamatok is, amik ugye oxidációval járnak. Az oxidáció folyamán szabad gyökök is szabadulnak fel, ami nagyon hasznos a káros baktériumok elpusztításában. Ezek olyan molekulák, vagy molekularészek, amik páratlanul maradtak, és párt keresnek maguknak, akikkel összekapcsolódjanak. Ha káros baktériumokat kötnek le, az jó; a baj akkor keletkezik, ha ezek a szabad gyökök túlzottan elszaporodnak, és máshonnan rabolnak elektronokat maguknak, és a túlzott elszaporodás elsavasodáshoz vezet.
A szabad gyökök sok betegség alapját képezik, pl. a szív- és érrendszeri bajokét, a rákét, károsítják a sejtjeinket, ami gyorsítja az öregedési folyamatokat.

Honnan jönnek ezek a szabad gyökök?
Itt kell írni a káros környezeti ártalmakról, ugyanis a szabad gyökök az egészségtelen, vitaminszegény táplálkozás, túl sok vörös húsfogyasztás, az alkohol, a cigaretta, a szmog, a sugárzás, a sok méreganyag, gyógyszer és nem utolsó sorban a stressz hatására szaporodnak el.
Mik azok az antioxidánsok, és miért van rájuk szükségünk?
A szabad gyökök ellen való védekezésben rendkívül fontosak az ANTIOXIDÁNSOK, mert ők azok, akik lekötik a szabad gyökök szabadon maradt „kezeit”. Tehát az antioxidánsok szabadgyök-lekötők, segítenek az oxidatív stressz kivédésében, és végül az ebből eredő károsodások és betegségek megelőzésében.
Hol találhatók antioxidánsok?
Vannak kívülről beszerezhető, természetes antioxidánsok, melyeket a táplálkozással, harmonikus életmóddal beszerezhetjük:
– A vitamin  (halmájolaj, tojássárgája, tejtermékek, sárgarépa, zöld-, sárga-, vörös színű zöldségek, gyümölcsök
– C-vitamin  (friss gyümölcsök, zöldségek, télen a savanyú káposzta, citrusfélék, csipkebogyó)
– E vitaminok (csírák, hidegen sajtolt csíraolajak, ligetszépe olaj, olajos magvak, nyers tej, élesztő, friss zöld növények, tojássárgája)
– béta karotin (sárga-, piros-, zöld színű növényekben)
– flavonoidok (piros színű gyümölcsökben)
– Omega3 telítetlen zsívsav, táplálék kiegészító (halfélék, halolajak, kókuszolaj!)
– magnézium (teljes kiőrlésű gabonák, diófélék, bab, lencse, brokkoli,  zöld levelű zöldségek)
– cink, mangán, réz, szelén, vas (hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, szója, mazsola, datolya, szezámmag, dió, mák, … )
– enzimek (nyers táplálékokban, zöldségekben, gyümölcsökben)
– A Q10 koenzim az emberi szervezet által is termelt vitaminszerű vegyület, megtalálható többek között a szívizomban is. Termelődése a kor előrehaladtával, kb. 30 év után csökken, így pótlásáról gondoskodni kell.
– táplálék kiegészítők – mivel a föld ásványi anyag tartalma igen csekély a nagyfokú kizsákmányolás miatt, ezért táplálék kiegészítőkkel is ki kell egészíteni a vitaminpótlásunkat
– hidrogénnel dúsított antioxidáns víz –

A lúgosított víz „képes az öregedési folyamatokat lassítani, a szabadgyököket semlegesíteni és így harmonizálni a sejtjeinket.
A berendezéssel előállított víz rH2 értéke 5 – 10 között van, ami annyit jelent, hogy az előállított vízben a negatív ionok száma 1019 -1014 között van literenként!
Ha ezt a magas elektrontartalmú vizet fogyasztjuk, akkor az, képes a bennünk lévő víztömeget (a testsúly kb. 65 %-a víz, ez egy 80 kg súlyú embernél 52 litert jelent) ellátni szabad elektronokkal (antioxidánsokkal).
Ha tehát naponta 6-8 pohár hidrogénnel dúsított vizet iszunk, akkor a szervezetünk bioelektronikai koordinátái fokozatosan javulnak, helyreállnak. A hidrogénnel dúsított víz erős antioxidánsként, a szabad gyökök hatékony ellenszereként szolgál a betegségek megelőzésénél és a kezeléseknél egyaránt. Határozottan lassítja az öregedési folyamatokat és segít hosszabb életet élni, jobb egészségi állapotban.
Hozzájárul a szervezet egészének méregtelenítéséhez, aminek következtében jobban érezzük magunkat, és jobbá válik természetes illatunk. Az egészséges és hosszú élet a fiatalság és az egészség megőrzésében határozható meg, amihez a hidrogénben gazdag víz fogyasztása nagy segítség, mert tudósaink szerint: a „szervezetünkben található antioxidánsok száma határozza meg, hogy mennyi ideig fogunk élni!”
Az antioxidánsok a méregtelenítés támogatására
A környezet- (növényvédő szerek, légszennyezés, UV sugárzás, kémiai anyagok felhalmozódása) és a táplálkozás útján belénk került sok méreganyag hatására szervezetünkben elszaporodnak a szabad gyökök. A méregtelenítéskor felszabadult gyökök lekötésére szükség van antioxidánsokra, hogy megvédjük a szervezetet a túlzott reakciótól.
A máj-, epe-, vastagbél méregtelenítésekor különösen nagy szerepe van a fokozott antioxidáns bevitelnek.
Antioxidánsok a fiatalság megőrzéséért
Számos tanulmány mutatta már ki, hogy az E-vitamin fokozott fogyasztása kapcsolatba hozható az időskori demencia kockázatának mérséklődésével. Ugyanez igaz a C-vitaminra és az agyi érkatasztrófára. A nagy mennyiségű C-vitamin megőrzi az egészséget, fiatalosságot, és sok betegség pl. a rák ellenszere.
A Q10 szedése kb 30 év fölött már szinte kötelező lenne, hogy megőrizzük friss, fiatalos gondolkodásunkat, memóriánkat, agyi ereink megfelelően működjenek.
Az antioxidánsok a betegségek megelőzésében és gyógyításában is nagy szerepet játszanak, olyan komoly betegségekben is, mint a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, időskori elbutulás, fáradékonyság és immungyengeség. Segítenek beindítani a szervezet öngyógyító folyamatait.