Az vagy, amit megeszel!
Mára az ember olyan mértékben összeszennyezte a környezetét és önmagát, hogy ennek eredményeként már mindenféle betegségek, elváltozások támadták meg szervezetét. A helyzetet csak tovább rontják a kémiai és biológiai szerek, amelyeket az ipar tálal nap mint nap az élettanilag hasznos táplálékok helyett. Nézzünk csak körül, mennyi kémiai adalékanyaggal próbálnak minket etetni: tartósított, színezett, ízfokozókkal „ízesített”, hús- konzerv- készítmények, égetett, finomított olajok, margarinok, hővel és vegyileg kezeltek, cukrok, erjesztett, füstölt, zsíros sajtok, állományjavított, felfújt félkész, előre gyártott, tartósított ballasztanyagok, ízesített leves porok, zacskós ételek, fűszerek, teák!, vizek!, minden ízesítve van. Előre gyártott ízekkel. Már tudják az ízlelőbimbóink, milyen a mangó íz, pedig még életünkben nem ettünk mangót, de ha ennénk igazit, lehet, hogy csalódnánk, mert nem olyan, mint a bolti mangó tea íz. Ezektől az emberi táplálkozásra nem alkalmas anyagoktól meg kellene szabadulnunk.
Nézzünk szét az éléskamrában és a konyhában (de a fürdőszobában is, bár most ez nem téma).

Mit lehet tehát enni?
Inkább semmit, vagy csak nagyon keveset, mint rosszat.
Egy-két kanál méz, néhány szem mogyoró, vagy dió, néhány alma át tud segíteni az – úgymond – hirtelen elhatározásból származó nehézségeken.
Hamar rájövünk, hogy ez nem is olyan kevés, a szervezetük ugyanis hihetetlen mennyiségű tartalékkal rendelkezik, ami elegendőnek tűnik, hogy átvészeljük az átállás böjtösebb napjait.
Ne sajnáljuk magunkat, ne féljünk. Kibírjuk.
A természetes életmód alapelvei
1. Csak természetesen!
Természetes ételeket együnk, mérgező anyagoktól menteseket. Vegyük a fáradságot, és vizsgáljuk meg egyszer nagyítóval az élelmiszerek feliratait. Hogy mit is ennénk, ha ennénk. Nagyon sok az illúziókeltés, a valaminek látszó dolog. Figyeljünk a fent említett mesterséges, élelmiszernek látszó dolgok elkerülésére. Csak a natúr- mono- természetes anyagokat vásároljuk, a megfelelő helyről, és mi magunk készítsük el étkünket.

2. Teljes értékű táplálék
Ez azt jelenti, hogy iparilag nem manipulált, lehetőleg méregmentes, bio, nem forgalmas út mellett, vagy multiban vásárolt, nem messziről hozott, lehetőleg hazai, piaci nénikék által árult (akiknek nincs pénzük és nagy gazdaságuk agyonpermetezni, vegyszerezni az áruikat);
Teljes búza, barna rizs, rozs, tönkölybúza, bab, hajdina, köles.
Olajos magvak, dió, mogyoró, natúr napraforgó, lenmag, szezámmag, mák. Szóját is alkalmazhatunk néha, ha szeretjük.
Édesítőszernek a méz, szárított, aszalt gyümölcsök jöhetnek számításba.
Nagyon egészségesek a hidegen sajtolt olajak.
Nagyon egészséges a kókusz olaj/zsír – kenyérre, sütéshez, bármihez. Semmi kókusz íze nincs, de egészséges telített zsírsavakat tartalmaz.
Érdemes beszerezni megfelelő sót: erdélyit, 100% NaCl-t, esetleg himalájait.
Édesítőnek stewia javasolt, melyet egy zöld növényből állítanak elő, nem mesterséges, és nem rákkeltő. (Vigyázzunk mindennel, amire light van írva, mert az aspartamot tartalmaz, ami viszont nagyon mérgező.)

3. Élő táplálék
– Gyümölcsöket, zöldségeket, minél több nyers, enzimekben, életerőben gazdag táplálékot fogyasszunk! Reggel inkább gyümölcsöket, este és pihenés előtt pedig inkább zöldségeket.
– Fűszerekből csak a sima, zöld vagy por fűszereket vásároljuk, ami nem gyárilag kevert. Ha keveréket akarunk, mi is összekeverhetjük a zöldeket, vagy a por alapúakat (bors, paprika, kurkuma, gyömbér, őrölt koriander, őrölt római kömény, köménymag, ánizs …) Saját magunk is gyárthatunk csodálatos fűszerkeverékeket!
– Teákat is a zöld, gyógyteákat igyuk, 2-3 félét maximum egyszerre.
– Lehetőleg a saját háztájunk közelében termett (nem a Föld másik feléről hozott, kényszerérett), évszaknak megfelelő zöldséget, gyümölcsöt fogyasszuk. Még ha a multik polcai tele vannak téli dinnyével, paradicsommal, stb. akkor is.
– Az élő táplálék mindig a természet által felajánlott formát jelenti. Halott az, ami főzött, sütött, fagyasztott. Igyekezzünk a lehető legrövidebb ideig, a legalacsonyabb hőfokon főzni – ha egyáltalán muszáj főznünk –, mert az éltető enzimek sajnos már 45-50 fokon maradéktalanul elpusztulnak.
– Ha nem vagyunk képesek állandóan csak nyerset enni, és szükségünk lenne az éltető enzimekre, együnk zöld enzimpótlókat (pl. Green Multi complex )

4. Víz!
Sajnos ma már olyan mértékben elszennyezték, klórozták a csapból folyó vizet, hogy szinte ihatatlan. A palackos vizek is sok olyan anyagot tartalmaznak, amit nem kéne. Viszont tiszta vízre iszonyú nagy szükségünk van, lévén a szervezetünk 70 %-a víz, agyunknak pedig a 90 %-a. Egyáltalán nem mindegy, mit iszunk. Érdemes beruháznunk házi víztisztítót, pl az ökonetes reverzozmózisos víztisztító membránnal tisztít.
„A víz tisztítására kialakított membránok mentén a tisztítandó víz állandó mozgásban van, ami folyamatosan eltávolítja a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket. A víztisztításnak ez a módja minden eddiginél hatékonyabb, hiszen a membrán tulajdonságaiból adódóan a szűrő eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből.”

5. Kiegyensúlyozottság
– A hirdetések és a divatdiéták egyre azt sulykolják belénk, hogy sok fehérjét kell ennünk és alacsony szénhidráttartalmú ételt – de ez igen káros és sokféle betegséghez vezet.
Az igazság az, hogy az optimális egészséget biztosító étrendnek állati fehérjékben szegénynek (ezt is inkább fermentált tejtermékből nyerjük: joghurt, kefir, túró, …) és szénhidrátban inkább gazdagnak kell lennie, sok nyers zöldséggel, gyümölccsel és magvakkal kiegészítve. Ezen kívül hidegen sajtolt olajokkal, mézzel, csírázó magvakkal lehet még egészségesebbé, teljesebbé tenni.
– Mindig a helynek, az évszaknak és az életkornak megfelelően táplálkozzunk, figyelembe véve a testi szükségleteinket, munkánkat, nemünket, testi méreteinket.
– Figyeljünk ösztöneinkre, mikor mit kívánunk meg. Én például tavasszal mindig megkívánom a zöld, nyers zöldségeket, medvehagymát, zöld lét, csírákat. A tavaszi megújuláshoz bizonyára szüksége van rá a szervezetemnek.
– Soha ne együnk annyit, hogy a teltségérzettől az agyunkból is kimenjen a vér, és elnehezedjünk. Inkább koplaljunk, mint hogy a szerveinket agyonterheljük felesleges táplálékmennyiséggel, aminek az emésztése napokba kerül, aztán a többlet salak kiválasztása is energia, és elsalakosodáshoz vezet.
A vékony, szikár, jógikus, böjtölő, néha koplaló, sovány emberek mindig egészségesebbek és energiadúsabbak.
– Mindig jól rágjuk meg az ételt, lehetőleg 30-40-szer, így már a szájban, a nyállal elkezdődik az emésztés. Meglepően kevés étel is elég ily módon.

6. Méregtelenítés!
Minden diéta, minden új elhatározás, fogyókúra előtt, sőt minden évben legalább a tavaszi-őszi évszakváltásnál tanácsos egy teljes méregtelenítő kúrát bevetni.
Már csak azért is ajánlatos ez, mert – gondoljunk csak bele –, a szervezetünk belül, a bélfalak, érfalak, a máj, a vesék, tele vannak lerakódott salakanyagokkal. Ha elkezdünk fogyókúrázni, a szervezetünk legelőször a tartalékaihoz fog nyúlni. És szépen felszívjuk ezeket a méreganyagokat, és csodálkozunk hogy rosszul leszünk a diéta alatt.

Milyen árulkodó jelek utalnak az „elmérgesedésre”?
– hasi diszkomfort érzet, puffadás, bélgáz, hasmenés vagy székrekedés, IBS, emésztési problémák, morgó has, hasi fájdalom
– allergiák, érzékenységek ételre, környezetre
– bőrbetegségek, pattanások, élettelen haj, töredezett, csíkos körmök
– élősködők, paraziták, gombásodás
– krónikus fáradtság érzet
– krónikus súlyfelesleg vagy alultápláltság

Méregtelenítés / belső nagytakarítás
1. A lélek megtisztítása

Nemcsak a testünkkel kell foglalkoznunk, hanem ajánlatos a tudatunkkal, a gondolatainkkal kezdeni a nagytakarítást. Meditációval, imával, hálaadással, szeretettel, természetbejárással.
– Legyünk hálásak! Minden este gondoljuk végig a napunkat, hogy miért is lehetünk aznap hálásak. (van fedél a fejünk felett, van ennivaló a hűtőben, meleg a kályha, és számtalan apró dolog). Az állandó panaszkodással felmérhetetlen károkat okozunk saját magunknak.
– Bocsássunk meg mindenkinek. Egyenként magunk elé idézve az arcukat.
– Engedjük el a felesleges terheket, haragot, neheztelést, bánatot, múltat, jövő miatti aggodalmakat, idegesítő gondolatokat. Itt és most vagyunk. Ezeknek most itt nincs hatása ránk.
– Adományozzunk titokban, tegyünk minden nap egy jócselekedetet.
– Esténként gondoljuk át a napunkat. Pörgessük le visszafelé, és keressük meg azt, amiért hálásak lehetünk, amiből tanulhatunk.
– Tegyünk minden nap egy valamit, ami kicsit erőfeszítésünkbe kerül, de ami nem muszáj dolog, nem rutin cselekedet (pl, nekem ilyen a számlarendezés). Ezzel növeljük akaraterőnket, és önbizalmunkat.

2. Testi szintű méregtelenítés
– emésztőrendszer, bélrendszer – megfelelő béltisztító anyagokkal, táplálék  kiegészítőkkel, böjtöléssel, lékúrákkal, colon hydroterápiával vagy beöntéssel.
– májtisztítás – máj- és epetisztító teákkal, cseppekkel, táplálkozással, csodálatos májtisztító kúrával a bátraknak. (Pl.Detox Formula)
– húgyúti rendszer tisztítása – az előzőekben is rendkívül nagy volt a folyadékfogyasztás jelentősége, a húgyúti rendszer tisztításánál még fontosabb. Gyógyteákkal, táplálkozással.
– nyirokrendszer: masszázs, szauna, száraz ledörzsölés javasolt.
– érrendszer: gyógyteákkal, táplálék kiegészítőkkel (pl. Circuline – keringésjavítóval, vagy Q10-zel )
– paraziták, gombák, candida: diéta, gombaölő készítmények, folyadék (pl.    Candida Cleans, Parazita ölő – Para Cleans, vagy Fekete dió tinktúra)

Ezek a méregtelenítési folyamatok szigorúan egymásra épülnek, komplex rendszert alkotnak. Hiába végezzük el pl. a májtisztítást, ha előzőleg nem végeztünk béltisztítást, a tisztátalan vastagbélből visszaszivárgó anyagok újramérgeznek.
A legfontosabb tehát a vastagbél tisztítása (a halál a belekben lakozik!); a böjt és a többi szerv tisztítókúrája.