Megerősítő mondata: Saját magam ura vagyok.   Képes vagyok koncentrálni.
Feladata: Ez a meridián ellenőrzi a hat Yin meridiánt, a Yin energia tengerének is nevezik. A befogadó meridián irányítja a Yin szerveket, rendkívül fontos az összes nőgyógyászati megbetegedésnél. Ez a meridián a befogadást szimbolizálja. Fizikai síkon ezt a tulajdonságot csak a meridián kezelésével fejleszthetjük.
Jellege: Energiamaximuma napnyugtától napkeltéig. Minden Yin testszövet hozzá tartozik. Pólusa Yin. Párja a kormányzó meridián.
Lefutása: A test első középvonalán található. A medencéből ered, a gáton bukkan elő, innen a szeméremdomb közepén halad fel az alhason, hason, mellkason, nyakon át az alsó ajak közepéig. Lecsatlakozásai vannak a mélyben a szervekhez. Minden befogadó funkció, legyen az táplálék vagy fogantatás, ehhez a meridiánhoz kötődik.

Az központi és az irányító meridián helyzetéből adódóan megfeleltethető az indiai energetikai rendszerben a szusumná vezetéknek, mely a gyökércsakrából indul és a test középvonalában halad felfelé a koronacsakráig.
Fizikailag összefügg: A termékenységgel, a női szaporító szervekkel, a hasüreggel, az altesttel, a tüdővel és a Yin energia továbbításával.
Kismedencei szervek, gége, fogak, elme, száj, szív, gyomor.
Lélektani értelemben összefügg: Az általános kapcsolattartással és a spiritualitáshoz való személyes viszonyulással.
Fizikai egyensúlyhiány esetén: Szaporodási nehézségek és általános gyengeség, nyelési nehézségek, hányás, gégepanaszok, mellkasi szorító fájdalom, meghűlés, köhögés, fogfájás, aranyér, vizelési panaszok, hasmenés, hasi fájdalmak, ödéma, beszédzavarok.
Lélektani egyensúlyhiány esetén: Akaratgyengeség, kapcsolattartási és szexuális gondok.
Egyensúlyra váró lelki és mentális tartalom: izgágaság, hivalkodás, lelki válság, mindenki iránti ellenérzés, önmagáért kiállás hiánya, felszínesség, kicsinyesség, hiszékenység, maga teremtette törvények szerint élés, lázas izgalom, félelem a problémáktól.
Egyensúlynál jelentkező lelki és mentális tartalom: önálló gondolatok, gyógyítási képesség, hazafiság, erkölcsi tisztulás, feddhetetlenség, tárgyalókészség, teljes megnyugvás, mentális hajlékonyság, problémamegoldás, spirituális megértés, elragadtatás.
Az energiazavar fizikai megnyilvánulásai: 
Nőknél – menstruációs zavarok, mellek fájdalmai, folyások, vetélésre való hajlam, lerakódás kialakulása az alhasban. Férfiaknál – a pálya funkciója sérv kialakulásával van összefüggésben. Mindkét nemnél – terméketlenség, hasmenés, székrekedés, vizelési problémák, vérhányás, köhögés, fogfájás és fájdalom a torokban, fájdalmak a törzs elülső részének központi vonalán.
Az energiazavar pszichés megnyilvánulásai
Labilitás, frigiditás, lámpaláz, idegesség, beszédzavar, dadogás, gyenge akaraterő.
Tesztelése: falevél
Izma: Supraspinatus
Neurolimphatikus masszázs pont: Ahol a ruha raglánujja van
Neurovaskularis masszázspont: Kutacs Homlokdudor
Ételek, amelyek kedvezően hatnak: méz, pollen, propolisz, spirulina, víz.
Meridiánhoz tartozó érzelmek:  
1.   önbecsülés
2.   önuralom
3.   félénkség
4.   siker
5.   szégyen
Hasznos tippem: Feküdjön a hátára, tegye szabaddá felsőtestét. Ujjával a szeméremdombtól indulva húzzon bőrén csíkot a test középvonalában a hason, mellkason, nyakon át az alsó ajak széléig. Jó erősen nyomja rá. Ezt ismételje legalább tízszer, míg a bőre kipirosodik. Ezzel az egyszerű gyakorlattal stimulálni lehet az összes Yin meridiánt, eloszlatja a csít a Yin és a Yang között, harmóniát teremt.
Légzés technika: Nadi sodhana – váltott orrlyukú légzés, mely harmonizálja a központi meridián – ami tulajdonképpen egybeesik az indiai rendszerben a szusumná vezetékkel – két oldalán futó két fő nádit: az idá és a pingalá nádikat.
Hatása: harmonizálja a két agyféltekét, a férfi-női pólust, segít a koncentrációban, tisztítja a légutakat, a finom energia rendszerünket, rendbe hozza a vérnyomást, a vérkeringést, az idegrendszert, nyugtat, oldja a stresszt.
Amikor végezzük, tekintetünket (tudatosságunkat) a harmadik szemünkre helyezzük, mely által segít a befele figyelésben, a befele indulásban, a meditáció előkészítésében.
A bal orrlyukon beszívjuk a levegőt – míg a jobb orrlyukat befogjuk az adott kéztartással; majd a jobb orrlyukon kifújjuk a levegőt, míg a bal orrlyukat zárjuk. Majd a jobb orrlyukon be és a balon ki – ez egy kör.  Tehát bal-be, jobb-ki, jobb-be, bal-ki.
Ezt mindenki a maga ritmusában végezze, azonos egységnyit be, azonos egységnyit ki.
Haladóbb szinten belsőlégzés visszatartással (púraka kumbhaka) és külsőlégzés visszatartással (récsaka kumbhaka) fokozhatjuk a hatást. Óvatosan, lehetőleg jógaoktató vezetésével.

Jóga gyakorlatok, amelyek a test elülső részét nyújtják: