A GONDOLATOKRÓL

Ha nem futtatjuk a szomorúság gondolatköreit, akkor nem érezzük a negatív érzelmeket sem, amik ezeknek a gondolatoknak a következményei.

Ha sikerül megkérdőjeleznünk a gondolatainkat, akkor átírhatjuk a szokásainkat és a szokásos gondolatköreinket is. Szó szerint megváltoztathatjuk a bevésődött járatokat az agyunkban.

De mint a szokások esetében, ha az agyunk az automata pilóta üzemmódban fut, akkor először is tudatossá kell válnunk erről, és mintegy kívülről, szemtanúként szemlélni gondolataidat – ahelyett hogy hagynánk a show műsort magától menni a fejünkben. Ahelyett hogy hagynánk, hogy elménk eldöntse, hogy mit vetítsen ki képzeletünk széles vásznára, és manipulálná az érzéseinket, vegyük vissza erőnket és kezdjük el tudatosan és szándékosan eldönteni, hogy mit akarunk gondolni.

Honnan tudhatjuk, hogy meg kellene kérdőjeleznünk, vagy változtatnunk egy gondolatot?

HA NEM TETSZIK AZ ÉRZÉS, AMIT KELT BENNÜNK.


Az Access Consciousnessben azt mondja Gary Douglas, hogy ha NEHÉZ ÉRZÉST ÉRZEL HA RÁGONDOLSZ VALAMIRE, AKKOR VALAMI GYANÚSSAL, VALAMI HAMISSAL VAN DOLGOD. Az igazság mindig könnyű és örömteli. A jó érzést keltő gondolatokat nem szükséges megkérdőjelezni. A jó érzés jó cselekedetekhez és jó eredményekhez vezet  Kérdőjelezz meg minden gondolatot, ami nem adja meg neked azt az érzést, cselekedetet vagy eredményt, amit szeretnél.

Emlékezz, hogy ama gondolatok, melyek fájdalmat, nehézség érzést keltenek, azok nem igazak. Azt is vedd figyelembe, hogy a körülményeket ne keverd össze a gondolatokkal. A körülmények felett nincs hatalmad, de a gondolataidnak teljes mértékben ura lehetsz.

Sokféleképpen meg lehet változtatni egy gondolatot, most egy nagyon egyszerű módját mutatom meg ennek. Ha ennek mestere akarsz lenni, tekintsd meg Byron Katie oldalát, A munkát, a youtube-on is rengeteg anyagot találsz, magyar felirattal is.

Byron Katie 4 mondata, a FORDÍTSD MEG! így hangzik:

1. A férjem nem törődik velem, biztos nem szeret már.

2. Én nem törődöm a férjemmel, biztos nem szeretem már.  ??? Milyen érzést kelt ez a mondat? Igaz? Van benne igazság?

3. A férjem nem törődik magával, biztos nem szereti magát.

4. Én nem törődöm magammal, mert nem szeretem magam.

A négy mondat közül az Én-nel kezdődő mondatokra van ráhatásunk, mert mi eldönthetjük, hogy mit akarunk gondolni és érezni.

A férjem gondolataira nincs ráhatásom, azokat nem tudom megváltoztatni, nem tudom eldönteni, hogy igaz vagy nem. Csak magamon tudok dolgozni. És ha magamon dolgozom, hamarosan megváltozik a környezetem is. Ha törődöm magammal és szeretem magam, azt fogom kisugározni magamból, és ezért ezt fogom másokban is meglátni.

Ennek a négy mondatnak van egy másik változata:

1. Írd le a fájdalmas gondolatot.

2. Írd le az érzést, amelyet ez a gondolat kelt benned.

3. Írj le egy picikét jobb érzést, amit még el tudsz képzelni ebben a helyzetben.

4. Írd le azt az érzést, amit ez az új gondolat kelt benned.

Ismételd meg ahányszor szükséges.

1. Például: Eredeti gondolat: Ronda vagyok és kövér. (szégyellem magam)

2. Behelyettesített gondolat: Szépek az ajkaim. (boldogság) Jól néz ki a hajam (büszkeség) Kedves vagyok. (elégedettség) Nem is vagyok annyira kövér, mint voltam (öröm).

Amikor találsz egy új gondolatot, figyelj arra, hogy ténylegesen tudj benne hinni, és tényleg jó érzést keltsen benned. Megkérdezheted magadtól, hogy hogyan érezhetnéd még ennél is csodálatosabban magad, és milyen gondolat kellene ahhoz, hogy ezt a még csodálatosabb érzést érezzed? És a gondolat meg fog érkezni, a kisujjunkat sem kell megmozdítanunk érte. Az agyad elkezd dolgozni, teszi a dolgát és mindent elkövet, hogy erre a kérdésre megkeresse a választ.

A kérdés már csak az, hogy tudunk-e rá figyelni? Tudatosak vagyunk-e a gondolatainkról? Vagy csak bla-bla-bla, játsszuk a gondolatainkat minden különösebb tudatosság nélkül?

Vagy csak rójuk tovább megszokott gondolatköreinket, és hiszünk a hazugságokban? Hagyjuk hogy a fejünkben lévő elme manó a szenvedés pórázán rángasson minket, azt hitetve el velünk, hogy semmi más választásunk sincs?
Akarod tudni, hogy néznek ki az elméd áramkörei? Mit akarnak elérni és mit mondanak állandóan neked? Csak végy egy pillantást az életedre.
Azok az eredmények, amikben élsz, azoknak a gondolatoknak az eredményei, amik a fejedben futnak. Nincs pénzed? Nincs anyagi-pénzbeli-bőségtudat gondolat áramköröd.
Túlsúlyos vagy? Túlsúly program fut a fejedben.
Unatkozol? Unalmas gondolatkörök.
Egyesek erre még nagyobb elkeseredéssel néznek az életükre, azt mondva: „Nem vagyok elég jó. Nem vagyok jó semmire.”

A jó hír, hogy ha észreveszed ezeket a gondolatokat, már az észrevétel, a figyelem által átkerülsz a megfigyelő helyzetébe, ahonnan megváltoztathatod a mintát.
Nem lehetsz te a gondolat, és nem figyelheted meg a gondolatodat egy időben!

Az egóról való tudatosság feloldja az egót. A tudatosság nem azt jelenti, hogy tudsz magadról, hanem hogy te Magad, Magad vagy. Amikor megfigyeled az elméd, a szemlélő helyzetébe kerülsz, a tudatosság helyzetébe.
Már azáltal, hogy tudatos leszel a gondolataidról, megtetted az első lépést, ami már az út fele. Vállalj teljes felelősséget a gondolataidért. Emlékezz: a hiedelem, a szokás, csak egy gondolat, amit sokszor ismételtél, és hatalmas mennyiségű érzelemmel töltöttél fel.
Emlékezz rá hogy az egész személyiséged, ahogy magadat látod, az mind az „elméd gondolataiból” ered. Ahelyett hogy az elmédben élnél, nézz rá az elmédre – ez a kulcsa mindennek.

Most azonnal ki is próbálhatod. Szánj rá egy percet és helyezkedj a Megfigyelő szerepébe: figyeld meg és írd le az első tíz gondolatot, ami eszedbe jut:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

A következőkben Egy szép gondolat kereséséről fogsz olvasni