Jellege: Energiamaximuma:3-5 óra között. Eleme a Fém. Pólusa a Yin. Hozzá tartozó szövet a  bőr.
Érzékszerve az orr. Íze a keserű. Hozzátartozó érzés a bánat. Színe a fehér. Párja a vastagbél meridián.
Lefutása: A testüregből fakad, ahol találkozik a vastagbéllel, majd áthalad a saját szervén, a tüdőn. A felszínre a kulcscsont alatt jön fel, majd a karok hajlító felszínének a külső oldalán fut le a nagyujj irányába, a nagyujj külső körömszegletében ér véget. Kapcsolatban áll a vastagbéllel, a vesékkel és a gyomorral.
Fizikailag összefügg: A tüdővel, az orral és a bőrrel.
Fizikai egyensúly hiány esetén: Gyenge légzés, tüdő rendellenességek, légzési nehézségek, légszomj. Az életerő akadozása, gyenge hang, rossz állapotú bőr, ekcéma és egyéb, a bőr érzékenységét jelző bőrbetegségek észlelhetők.
Lélektani egyensúlyhiány esetén: Búskomorság, zárkózottság, társas hajlamok hiánya, elkülönülés és nyomott kedélyállapot.
Túlműködés tünetei: erős hang, egyenetlen légzés, asztma, feszítés a mellkasban, köhögés, légcsőhurut, székrekedés.
Alul működés tünetei: Életenergia hiánya, kevés kitartás, túl sok munka okozta kimerültség, gyenge hang, sápadt arcszín, érzékenység a hidegre, köhögés, légzési nehézségek, székrekedés okozta túlsúly.
Étkezési tanácsok: A Fém elemhez kapcsolódó íz a csípős-fűszeres. Ez a gyakorlatban a curry, a bors és az egyéb markáns fűszerek fogyasztását irányozza elő. Ha azonban túlzásba visszük, az az izmok megcsomósodásához, valamint a kéz-és lábujjak körmeinek meggyengüléséhez vezet az ősi kínai írásos emlékek szerint. A csípősség közvetlenül behatol a légzőrendszerbe, már csak ezért is tanácsos mértékkel fogyasztani az ilyen ételeket. Más szerveknek azonban kimondottan jót tesz ez az íz, például, ha a vese szárazságtól szenved, a csípős ételek megnedvesítik. A kínai orvoslástan szerint a tüdő működését a következő ételek serkentik: sárgarépa, gomba, vadalma, olajbogyó, körte, retek, dió, gesztenye, bor. Az őszibarack és a zöldhagyma csökkenti, megállítja a verítékezést.
További jótékony hatású élelmiszerek a tüdőre: vízitorma, zsázsa, fehérrépa, kínai káposzta, zeller. Az alma, a sárgabarack, a tojásfehérje, a mandarin, az eper és a földimogyoró jót tesz a tüdő nedvesség-ellátásának. A tejtermékeket és a narancslevet tanácsos mellőzni, ha szervezetünkben túl sok nyálka, mivel ezek nyálkaképző hatású élelmiszerek.
Hasznos gyógynövények és fűszerek: A fokhagyma közvetlen kapcsolatba kerül a tüdővel. Ha a talpunkat bedörzsöljük egy gerezd fokhagymával, 15 perc elteltével megjelenik a szaga a lélegzetünkben! Azt is hasznos tudni róla, hogy csökkenti a szervezetben felgyűlt nyálka mennyiségét. A gyömbér akkor jön jól, ha a szervezet nem tudja egyensúlyban tartani a
nedvességszintjét. A gyömbér segít megszabadulni a felesleges nyálkától. Megfázás esetén nagyon jó a “jógi-tea”. Szegfűszeg, fahéj, kardamom, gyömbér és fekete bors van benne. A bazsalikom és a borsmenta jót tesz a tüdő működésének. A fahéj serkenti a verítékezést, a koriander, a friss gyömbér, a rozmaring és a majoranna úgyszintén. A ginzeng segíti a tüdő megfelelő folyadékellátását
Teafa: Rendkívül jó vírus- és gombaölő tulajdonságai vannak, természetes és hatékony antibiotikum. Erősíti a tüdő legyengült csíjét, ezáltal enyhíti az olyan betegségtüneteket, mint a felületes légzés, a krónikus gyengeség, a szellemi kimerültség és az általános immunrendszeri zavar. Erősíti a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket, a sokat betegeskedő, legyengült, érzékeny, fertőzéseket sűrűn megkapó emberek számára tökéletes megoldás. A hosszú betegeskedés után visszaadja az életkedvet.
Bach virágterápia:  Szulák: Azoknak, akik éppen kátyúban vannak. Jó szer bánat ellen, mert megszünteti a lelkiismeret furdalást és a rágódást a múlt hibáin. Segít összeszednünk magunkat, segít tudatosabban jelen lennünk az “itt és most” helyzetekben. A gyermekkorunkból bennünk rekedt traumák vissza-visszatérő lidércnyomása ellen is hatásos. Hozzátartozónk, szerettünk elveszítése miatti gyászunkon is átsegít.
Gyertyánfavirág: A “hétfő reggeli világundor” gyógyszere, az ilyenkor jelentkező jól ismert letargia, levertség, apátia, fásultság és életuntság ellen. Segítségünkre van abban, hogy a mindennapi problémákat testi és szellemi szempontból egyaránt megújult erővel küzdjük le. Felrázza és erősíti a mennyei csít, így több elevenség, több lendület jut életünkbe.
Fenyő: Nagyon jót tesz a tüdőnek. Különösen azoknak az embereknek ajánlható, akiket folytonos önvád gyötör, akik indokolatlanul bűntudattól szenvednek, akik mások cselekedeteiért is önmagukat érzik felelősnek. Segít eloszlatni a bűntudatot, a lelkiismeret furdalást. Hatására jobban fel tudjuk ismerni, hogy egy adott probléma a mi gondunk-e, vagy másé.
Vízililiom: Azoknak, akik védekezésképpen a saját kis világukba húzódnak vissza. Azoknak, akik nem engednek senkit magukhoz közel, és ezzel megfosztják magukat mások tanácsaitól, segítségétől. Lerombolja a magunk köré emelt falakat, így közelebb kerülünk az emberekhez, mégis megtarthatjuk békénket, lelki egyensúlyunkat.
Vadrózsa: Arra az esetre, amikor a mennyei csí áramlásának elgyengülése miatt elfog bennünket a tompaság, a kimerültség és az élet céltalanságának érzete. Felfrissíti a szellemet, megújítja az élvezetek iránti fogékonyságunkat, új lendületet kapunk tőle az életünkhöz.

Légzőgyakorlat:  Üljön le egy székre egyenes háttal, vagy feküdjön hanyatt. Egyik kezét tegye a hasára, másikat a mellkasra. Vegyen egy mély levegőt úgy, hogy csak a hason lévő kéz emelkedjen meg. Mikor teleszívta az alhasat, lélegezzen a tüdő közepébe –  itt egyik kéz sem mozog – majd a tüdő felső részébe, ekkor a mellkason lévő kéz emelkedik. Tartsa benn a levegőt egy pár másodpercig, majd lassan engedje ki úgy, hogy először a hason lévő kéz süllyedjen le, majd utána a mellkason lévő kéz. Üteme a légzésnek: 8 szívdobbanás alatt beszívni, 4 szívdobbanásnyit benntartani a levegőt, 8 szívdobbanás alatt kilélegezni, majd 4 szívdobbanásnyi légzésszünet.  Ezt a légzést ismételje többször. Tanácsos a gyakorlatot reggel, nyitott ablaknál, vagy szabadban végezni. Ez megerősíti a tüdő meridiánt, jó hatással van mind a szimpatikus, mind a paraszimpatikus idegrendszerre. A has és a mellkas hullámzó mozgása következtében nagyon jól átmasszírozza a belső szerveket.

Akupresszúrás pontok:
Tüdő 7:Helye: ezt a pontot az ún.  “tigrisszáj fogással ” találjuk meg: hüvelyk-és mutatóujjunkat szétterpesztjük és a másik kezet hasonló helyzetben a két ujj közé csúsztatjuk. Ahová a kinyújtott mutatóujj ér a csukló felett, ott van ez a pont.
Leggyakoribb alkalmazása: fejfájásnál, asztmánál, meghűlésnél, arcizombénulásnál.
Tüdő 8:Helye: a kézhajlító redőnél a tenyér oldalán, az orsócsont külső percénél, a pulzus melletti mélyedésben.
Leggyakoribb alkalmazása: reggeli masszázsdiagnosztika, ájult ember újraélesztésénél, fájdalmas légzésnél, köhögésnél.
Erősítő pontok: 1: T9 – a csuklóredő felett az artéria mellett kifelé
L3 – a láb nagylábujj tövében a bütyök alatt
2.T10 – a kéz nagyujj tövében
SZ8 – a kisujj és a gyűrűs ujj között, ott ahol az ökölbe szorított kéznél a kisujj a tenyérhez ér
Nyugtató pontok: 1. T5 – a könyökhajlatban a nagyujj felőli részen belül
V10- a térdhajlatban a nagyujj felőli részen
2.T10 – a kéz nagyujj tövében
SZ8 – a kisujj és a gyűrűs ujj között, ott ahol az ökölbe szorított kéznél a kisujj a tenyérhez ér
Érzelmek:   
1. szórakozottság
2. levertség
3. hamis büszkeség
4. elbizakodottság
5. alázat, szerénység
6. tolerancia hiánya, előítélet
7. gúny, megvetés
8. bánat

Jóga ászanák: A mellkast megnyitó, szívcsakrát, csecsemőmirigyet stimuláló ászanák felelnek meg a tüdő meridiánnak. A pranayama gyakorlatok segítik a helyes légzés kialakítását, a tudatosságot, meditációt. Pl. Ardho munka svanasana (lefelenéző kutya), Parsvottanasana, Virabhadrasana (hős pozíciók)