A torokcsaka a nyak közepén az ádámcsutka területén helyezkedik el.
Eleme: Éter (akasha)
Érzékelése: hallás, jelentheti mind a külső, mind a belső hallást.
Szimbóluma a kék vagy ibolyalila tizenhat szirmú lótusz, közepén a csakrát uraló éterelem jelképe,
Mantramagja: a HAM.
Mudrája: 
Megerősítés: „Megbízom belső hangomban, és kimondom az igazat, kifejezem önmagam. Felvállalom azt aki vagyok, és jelentőségteljesen kifejezem önmagam. Fontos amit mondok.”
Tanulási feladat: Érzés és gondolkodás összekapcsolása, őszinte kommunikáció.
Jógája: Mantra jóga. A kozmikus isteni erő szintjére emel.
Címszavai: A beszéd és hallgatás polaritása, kommunikáció, fülelés, önuralom.
Fő témái: Önfegyelem és kommunikáció. A torokcsakra megtanít a légzésre, felkészít a két felső csakra személyiségen túli síkjaira.
A torok és szakrális csakra szoros kapcsolatban állnak egymással, a kreativitás kifejezése mindkettő fő témája.
Polaritás: Férfi
Temperamentum: Tudatos
Mentális feladatokért felelős: kommunikáció, információcsere, tanulás, hallás utáni megértés, önkifejezés, kreativitás, alkalmazkodás, önuralom.
A torokcsakra a mentális életenergiát irányítja elménkbe és szívünkbe, hangot ad érzéseinknek és gondolatainknak, élményeinknek.
Minden igaz és maradéktalan önkifejezésünkkel megerősödik és fokozódik.
Spirituális fejlődésünk érdekében jó hinni abban, hogy az általunk kimondottak értékesek. Ha hiszünk értékeinkben, szavaink magukban hordozzák az energiát, és elősegítik képességeink, nézeteink megosztását.

Ha nincs egyensúlyban és túlműködik:  Mindig szómenése van, soha nem tart egy lélegzetvételnyi szünetet sem, miközben pletykál vagy lehurrog másokat. Lehet dogmatikus, ítélkező és öntelt. Megbízhatatlannak tűnhet, és ellentmondásos nézeteket vallhat.
Ha alulműködik:  Nehezen tudjuk kifejezni magunkat, nem könnyen tárulkozunk fel mások előtt. Ilyenkor visszafogottak és gyámoltalanok vagyunk, csak életünk felszínes dolgairól beszélünk másoknak.
Negatív archetípusa a csendes gyermek: Elnyomott érzelmek, sérelmek, fájdalom, düh, zárkózottság, szomorúság jellemzik, melyek ki nem fejezése miatt csökken az életenergiája.
Amikor a sok kifejezetlen érzelemtől az energia elakad, a torkunk összeszorul, gombócot érzünk benne. Ez a csakra zártságáról árulkodik.
A csendes gyermeket valamikor bántalmazás érte, megszégyenült, belefojtották a szót, amitől megtanulta, hogy nem biztonságos kimondani érzéseit, kifejezni akaratát, véleményét. Bezárkózott, önkéntes csendbe vonult, kívülrekesztette magát az életen és a társaságon. Megtanulta, hogy így védheti meg magát, így biztonságos.
Olyan szinten lenyomta érzéseit, önkifejezését, hogy elhitte, hogy az nem is érdemes rá. Úgyse érdekel másokat, úgyse figyelnek rá. Ezzel saját önértékelését is tönkretette.
Feloldása az, hogy meg kell küzdenie azért, hogy figyeljenek rá, számítson, amit mond, szót kell emelnie azért, amit szeretne elérni az életben, vágyaiért, igényeiért. Mindenekelőtt ezt magának kell elhinnie.
Amikor végre felszólal magáért, az nagyon mélyről jön, mint egy ősi, elfojtott hörgés, kiáltás, infantilis hisztéria is lehet, de ezt is vállalnia kell. A kreativitás nyitja meg számára az utat. Művészet, színészet, zene, … önmaga jelentőségteljes kifejezése.
Fizikai megbetegedések: Kultúránkban sok ember álla túlságosan megfeszül. Ha a torokcsakra zárt, a medence is az. A feszes áll beszédproblémáról árulkodik. Arra figyelmeztetnek, maradj egy kicsit csendben. Túl sokat beszélsz, elnyomod érzelmeidet, melyek sírásra, kiabálásra, dühre indítanának.

Asztma: Nincs elég tered az önkifejezésre vagy gyakran nem értenek meg. Az asztmarohamokkal felhívod önmagadra a figyelmet, és így próbálsz meg kommunikálni a környezeteddel. Az asztma azzal a szabadsággal függ össze, amelyre az önkifejezéshez szükséged van.
Bronchitis: Dohányosoknál gyakori. Sokan azért dohányoznak, hogy elnyomják a beszédet. Egy másik lehetséges lelki ok, ha bronchitised van, hogy szeretnéd elmondani a véleményed, de nem mered, így a köhögésbe menekülsz
Fülzúgás: Nem akarod meghallani belső hangodat. Ez tipikus torokcsakra-probléma.
Mandulagyulladás: E betegség tanulási feladata, hogy egyértelműen jelezd, mit fogadsz el, és mit nem. A gyulladás mindig azt jelenti, hogy problémáid vannak agresszióiddal.
Megfázás: A köhögéssel és náthával együtt járó megfázás arra utal, hogy túl sokat adtál ki magadból, lelkileg kiürültél. A megfázás nyugalomra kényszerít, ezért ezt a betegséget sokszor arra használhatod, hogy kipihend magad és semmit ne csinálj.
Nyakfájdalmak: Sokszor a ki nem mondott gondolatok, érzések, vagy azok a félelmek okozzák, amelyek nyomasztanak.
Pajzsmirigyproblémák: Az alulműködés a változásokkal szembeni lustaságodat, ellenállásodat jelzi. A túlműködés viszont azt mutatja, hogy egyszerre akarsz túl sok mindent tenni, és nem tudod kiválasztani a valóban megfelelő módot. Meg kell tehát határozni a határaidat.
Sklerosis multiplex: Az érzelmek kifejezésének állandó visszafojtása okozza, különösen a frusztrációk és negatív érzések elhallgatása.
Szájszag: A gyomorból ered, és rossz emésztésre utal. Feladatát tekintve távolságot teremt. Meg kell vizsgálnod, hogy szükséged van-e erre a távolságra, vagy sem. Azt is kérdezd meg magadtól, hogy kit akarsz távol tartani.
Tüdőproblémák: A szabadság és a kommunikáció témáira utalnak. Ha úgy érzed, hogy korlátozva vagy, nincs elég szabadságod, akkor ez hosszú távon károsítja a torokcsakrádat, ami később azt eredményezi, hogy a tüdők nem kapnak elég életenergiát.
Mentális betegségeihez tartozik a gondolatok kifejezésére való képtelenség, új helyzetektől és körülményektől való idegenkedés, zavaros, kusza, nehezen követhető gondolatmenet, racionalizálás (Freudi elhárító mechanizmus, „tulajdonképpen nem is azt akarta csinálni” jellegű gondolkodás), gondolati merevség.
A csendes gyermek átalakítása: A gondolatainkért és az érzelmeinkért vállalt felelősség, és annak kimondása, amit gondolunk, ami a véleményünk, ami a döntésünk.

Pozitív archetípusa a szónok, a tanító: 
A jó kommunikátor felelősséget vállal kimondott szavaiért. A szavaknak súlya van, ezért munkájában és kapcsolataiban is kiáll amellett amit mond. Komolyan veszi szavait. Csak akkor beszél, ha van mondanivalója, nem pletykál, nem káromkodik, nem mások hibáztatása a fő témája. Azt mondja,  amit gondol. Azt teszi, amit mond, ezáltal hitelessé válik.
Mindig az igazat mondja, mert tudja, hogy minden kiejtett hazugsággal önmagát gyengíti.
Ígéreteit megtartja, lehet rá számítani. Ő ténylegesen erénnyel bír egy olyan világban, ahol mások inkább a megúszásra, a lazaságra törekednek.
Amikor beszél, abban energia van, életerő, mert száz százalékban hisz abban, amit mond, és célja mások segítése, jobbá tétele. Nem csupán csillogni akar énjével, hanem jobbítani a világon, az embereken. A szívéből és az értelméből beszél.
Őszinte és manipuláció mentes. Az ember biztonságban érzi magát a jelenlétében, mert nemcsak beszélni képes, hanem empatikus érzékkel meghallani másokat is. Képes teret adni másoknak meghozni saját döntéseiket és választásaikat.
Ha egyensúlyban működik: Ha a csakra nyitott, őszintén, félelem nélkül fejezzük ki érzéseinket, gondolatainkat és belső ismereteinket.  Képesek vagyunk kimutatni gyengeségeinket is. Képesek leszünk kreatívan kifejezni magunkat. Képesek vagyunk szeretettel végighallgatni másokat. Hangunk hitelesen cseng.  A nehézségek ellenére hűek maradunk önmagunkhoz, tudunk nemet mondani, ha úgy tartjuk helyesnek. Mások véleménye nem befolyásol, szabadok vagyunk.  Belső hangunk sugallata segít, hogy életutunkat irányítsuk, és bizalommal hagyatkozunk rájuk.
Milyen érzelem kapcsolódik a blokk kialakulásához?

Önkifejezés képessége vagy hiánya.
Kreativitás, vagy ennek hiánya.
Akarat megnyilvánításának hiánya.
Önmagunk megfogalmazásának, megnyilvánításának hiánya.
Igaz és maradéktalan önkifejezés.
Kommunikáció minősége és intenzitása.
Szégyenlősség.
Frusztráció, düh ki nem fejezése, lenyelése.
Fel nem fedett sérelmek, megbántottság elnyomása.
Zárkózottság.
Az az érzés, hogy nem számít amit mondunk.
Nem figyelnek ránk, nem hallják amit mondunk.
Szeretetlenség, önbizalomhiány, önszeretethiány.
Hit hiánya önmagunkban, önnön értékeinkben.
Félelem a szerepléstől, több ember előtti beszédtől.
Saját vágyak, értékek kifejezésének a képtelensége.
Önmagunk képviselésének hiánya, sarkunkra állás, szembeszegülés, igazunk megvédése.
Nemet mondani nem tudás.
Beletörődés mások irányításába, akaratába.
Őszintétlenség, hiteltelenség.

Gyógyítása:
Mozgásgyakorlatai, jógagyakorlatok végzése:
Matsyasana – Haltartás.
Ardha candrasana – félholdállás
Előrehajlás
Uttánásana
Viparita karani
Gyertyaállás –  Sarvangasana
Kis jógahíd – Kandarasana

Öltözködéssel: 
Kék sál, encián kék felső, zafírkék
Meditációs és légző gyakorlatokkal:
Meditáció  – kék fény a tarkón keresztül
Tükör gyakorlat
Meditáció – csúcsára állított kék piramis elképzelése a torokcsakrában
Illóolajokkal: 1. eukaliptusz,  2. fenyő,  3. zsálya
Kristályterápia: 1. türkiz,  2. akvamarin,
Kreativitás növelésével, önkifejező gyakorlatokkal: Versírás, történet mesélés, éneklés, tánc  képzőművészetek.  Napló vezetés.  Nemet mondani. Kiordítani magad olyan helyen, ahol nem hallanak (vezetés közben )
Színészkedés játékból, hangos felolvasás.
Túlműködés esetén tanulj meg meghallgatni másokat, odafigyelni másokra. Némasági fogadalom – maunam.

Kineziológiával: csakrablokk oldással
Az oldás során feltérképezzük a csakráid állapotát, hány százalékban működnek, milyen megerősítésre, meditációra, gyakorlatokra, egyéb gyógyító energetizáló készítményekre van szüksége. Milyen blokk alapján blokkolódott az életedben? Mi okozta? Ki okozta?
Milyen meditációval, immaginációs gyakorlattal lehet feloldani. Milyen cselekvési, gondolkodási formára van szükséged, ha szeretnéd megtisztítani, és megőrizni a csakrád energetikáját.
Lehetőség van csak egy adott csakrán dolgozni,
De lehetőség van végigmenni mind a heten, és mindegyikkel kapcsolatban kideríteni a háttérben lévő élethelyzetet, akadályt, mintát.