Megerősítő mondat: Tudom ki vagyok. Szeretem amit csinálok

 • Eleme: Tűz
 • Szövetek: vér, vérszállítók
 • Színe: piros
 • Illata: égett
 • Érzékelése: lelkiség
 • Hangja: nevetés, beszéd,
 • Érzelmek: öröm, élvezet, szeretet, gyűlölet
 • Íz: keserű
 • Évszak: Nyár
 • Környezet: forróság, meleg,
 • Fejlődési fok: növekedés
 • Személyiség: szereti a figyelmet, központ, beszédes, érzékeny
 • Kizökkent állapotban:  hisztis királynő, dráma, paranoid

 • Neurolimphatikus masszázspont: Elől a 2-3 borda közt   Hátul a 2-3 csigolya
 • Neurovaskularis masszázspont: Kutacs
 • Feladata: A szív meridián ellenőrzi a vért és az ereket, valamint az izzadást és az alvást. Felelős a tudatosságért, a gyorsaságért, a gondolatok tisztaságáért, valamint az emocionális egyensúlyért. A szív meridián irányítja az öt érzéket, minden életfunkció forrása és – mint maga a szív is – a szeretet, az együttérzés és az öröm megtestesítője, nagy hatást gyakorolva ezzel az ember pszichéjére.
 • Jellege: Energiamaximuma 11-13 óra között van. Eleme a Tűz. Pólusa a Yin. Hozzá tartozó testszövet a szív és az erek. Váladéka a veríték. Érzékszerve a nyelv, belső hallás. Íze a csípős. Hozzá tartozó érzés az öröm. Színe a piros. Párja a vékonybél meridián.
 • Lefutása: A szívben ered, a hónaljgödör közepén, a nagy mellizom alsó széle mögött lép a kar belső felszínére. A felkar belső oldalán a könyökig, annak a belső széléig halad, majd az alkar belső oldalán a singcsont belső szélén fut le a tenyéren át, és a kisujj körömpercének a belső-felső körömágyszögletében végződik. Itt kapcsolódik a vékonybél vezetékhez. A vékonybélen kívül közvetlen kapcsolatban áll a tüdővel és a vesékkel.

 • Fizikailag összefügg: A szívvel, a nyelvvel, a központi idegrendszerrel és a verejtékmirigyekkel.
  Lélektani értelemben összefügg: Tudatosság, könyörületesség, tréfálkozó hajlamok, vidámság, nevetés. A kapcsolattartás és a tiszta gondolkodás képességeivel.
  Hozzátartozó érzelmek:
  Szenvedély
  Magabiztosság
  Összetört szív
  Önbecsülés
  Azt gondolom, hogy tökéletesnek kell lennem
  Nem szeretem amit csinálok
  Identitászavar
  Más problémájával foglalkozom
  Önértékelés
  Bizonytalanság – biztonság
  Düh
  Harag
  Utálat
  Szeretet
  tökéletes akarok lenni,
  nem tudom ki vagyok
  Fizikai egyensúlyhiány esetén: Szív és érrendszeri bajok, szívritmus zavar, túlzott izzadás, beszédzavarok.
  Lélektani egyensúlyhiány esetén: Érzelmi kiegyensúlyozatlanság, szánalom hiánya, hisztéria, közlési problémák, az emlékezőképesség hibái és feszült idegállapot.
  Túlműködés tünetei: Hisztéria, hisztérikus nevetés, dadogás, állandó fáradtság, szívidegesség, görcsök és fájdalom a solar-plexusban és a mellkasban, sárga szemfehérje, sárga vizelet, szomjúság, száraz torok.
  Alul működés tünetei: Túlzott érzékenység, könnyen csalódik, rossz emlékezet, stressz, neurózis, éjszakai izzadás, rémálmok, szívdobogás és szívpanaszok, nedves és forró kezek, kis étvágy.
  Étkezési tanácsok:A keserű endívia, a cikória és a gyermekláncfű serkenti a szív és avékonybél működését. A spárga igazi Tűz-étel, nagy tisztító képességgel. A hántolatlan rizs és búza általában minden hántolatlan gabona korpája és csírája kesernyés. Fontos, hogy a gabonaféléket természetes, hántolatlan formában fogyasszuk. Vérünk minőségét klorofillban gazdag étrenddel javíthatjuk. Növeli a hatást, ha egyúttal kölest, vagy más gabonafélét is fogyasztunk. A céklának magas a vastartalma szintén jót tesz a vérképződésnek. A vért erősítő további élelmiszerek: sárgabarack, kék és zöld alga és moszat, csalán, petrezselyem, búzafűlé, vízitorma, tojás, füge, halak, kiváltképp a szardínia. Szívünk egészséges működéséhez fontos a kalciumban, magnéziumban és szilíciumban gazdag táplálékok fogyasztása. Kalciumban gazdag a vízitorma, a sóska, a kelkáposzta, a brokkoli, a petrezselyem, mandula, dió, szezámmag, napraforgómag, tökmag, aszalt füge, babok, lencsék, olajbogyó, a fehér halhús. Magnéziumban gazdag táplálék a zöldségek, tengeri moszat, köles, barna rizs, aszalt sárgabarack és őszibarack, banán, datolya, avokádó, mazsola, lencse, borsó, bab, kesudió. Szilíciumban gazdag a fejes saláta, zeller, spárga, gyermekláncfű, torma, spenót, póréhagyma, articsóka, lucerna, szamóca, alma, sárgarépa, görögdinnye, uborka, rizs, napraforgómag, tengeri moszatok.
  Gyógynövények és fűszerek: A kamillatea és a menta tea lehűti a túlhevült szervezetet, hatásuk csillapító és nyugtató. A kapor és a bazsalikom megnyugtatja a szervezetet. a bazsalikom minden másnál jobban javítja az emlékezőképességet, segít a koncentrálásban. A fokhagyma köztudottan jót tesz a szívnek és az ereknek. Cassia-magot kínai növényeket forgalmazó szaküzletekben szerezhetünk be. Hasonló íze van, mint a kávénak, de nagy mértékben csökkenti a vérnyomást. Javítja a látás élességét is. Megpörkölés után porrá őröljük, egy teáskanálnyi port 2,4 dl forró vízben feloldunk, és az így kapott keveréket megisszuk.

 • Virág gyógyszerek: Párlófű: Azok számára való, akik látszólag vidám természetűek, de a felszín alatt szorongással, mentális szenvedéssel küzdenek. Megszabadít a belső kíntól, megtanít arra, hogyan kell gondjainkat humorral felfogni. Fényt és örömöt hoz életünkbe. Fehér gesztenye: Azokon segít, akiket vissza-visszatérő gondolatok kínoznak éjszakánként, emiatt éberen hánykolódnak az ágyban. Rendet rak a gondolkodás folyamataiban, így az elme hatékonyabban és tisztábban tud működni. Olyan, mint a nyugalom fuvallata. Békét és harmóniát hoz, megnyugtatja a Shen-t.
 • Hasznos tippem: Változó intenzitású mozgás. Szívünk egészségét akkor őrizhetjük meg, ha folyamatosan növeljük a fizikai állóképességünket. Erre leghasznosabb a hosszú távú erőkifejtés, ami legalább két órán át tartson. Nagyon alkalmas mozgásforma a kirándulás, lehetőleg hegyekbe. Túránkba iktassunk be rövid, de nagyon intenzív szakaszokat. Ekkor jelentősen megnő a pulzusszám, ami edzi, erősíti a szívizmot. Kerüljük el a szervezet túlterhelését, pár perc magas pulzusszámon végzett mozgás után lassítsunk, de ne álljunk meg. Kényelmes tempóban sétáljunk tovább, míg a pulzus visszatér a normális tartományba. Utána ismét belehúzhatunk. Ha ezt a ritmust követjük 5-6 ismétléssel, ha hetente mozgunk legalább két órát egyszerre, szívizmunk megerősödik, ezáltal fizikai és szellemi teljesítményünk jelentősen megnövekedik. A mozgásszervi problémákkal küszködő vagy ágyban fekvő betegek se keseredjenek el. Sokat javíthatnak állapotukon, ha naponta többször erősítő légzőgyakorlatokat végeznek. Praktikus szabad levegőn vagy nyitott ablaknál. Vegyenek lassan egy jó mély levegőt orron át, kicsit tartsák benn, majd nagyon gyorsan, intenzíven fújják ki a levegőt szájon át. Ha szükséges, végezzenek utána egypár pihentető légzést, majd ismételjék az erősítő légzőgyakorlatot, ahányszor csak sikerül.  Azonnal fogják érezni a jótékony hatást.