Tehetünk valamit stressz esetén? Hasznszos tanácsok a stressz csökkentésére

Az alábbiakban felsorolt egyszerű gyakorlatok, módszerek segítségével bárki csökkentheti a feszültséget az életében, akár egy perc alatt is. Mindenki válogasson kedvére a saját stresszeinek, tüneteinek megfelelően!
NÉHÁNY FIZIKAI S.O.S. GYAKORLAT:
Végy néhány jó mély lélegzetet! Akár sóhajthatsz is. Igyekezz minél jobban a légzésedre figyelni! A kapkodó légzés erősíti a stressztüneteket. A mély légzés oldja a feszültséget, a nyugodt állapotot idézi, és segíti előállítani.

Igyál egy pohár vizet! A víz az egyik legjobb stresszoldó. A nyugtalanság több víz párologtatására készteti a szervezetet. Ennek látványos formája az izzadás. A vízhiány egyensúlytalanságot okoz a szervezetben, és ez kihat a lélekre is. A tisztított víz erre a legmegfelelőbb.
Érintsd meg a homlokdudoraid! Tedd össze a hüvelyk- és gyűrűsujjad, és zárd egymáshoz a mutató- és középső ujjad! Ez utóbbiakkal érintsd meg a homlokdudoraidat, és vegyél mély lélegzeteket! A két pont aktiválása oldja a tudatos asszociatív terület blokkjait, mely közvetlenül a homlok mögött lévő agyterület. Ez felelős az új helyzetekben (melyik nem új?) kitalálni a leghelyesebb válaszreakciót az összesített információk (ingerek, múltbéli tapasztalatok, jelenlegi állapot stb.) alapján. A leghelyesebb válasz pedig egyetlen esetben sem a stresszellés. A stressz korlátozza ezt a folyamatot, a régi szokásokat, viselkedési mintákat hozza felszínre.
Húzz energiát: Ha energiát veszítettél, húzz magadba energiát, a környezetedben, a természetben mérhetetlen energiatartalék létezik. Tedd három ujjad a homlokodra, a két szemöldököd közé, told egy kicsit felfelé a bőrt a homlokodon, majd belélegzésre képzeld el, hogy energiát húzol a talpadon túlról, a talpadon keresztül, a testedbe, fel egészen a fejed tetejéig. Kilélegzésre kifújod a fejedből, mint valami gőzt.
Homlok-tarkó tartás. Egyik kezed tedd a homlokodra, a másikat a tarkó fölé, és vegyél néhány mély lélegzetet! Az előbbihez hasonló hatású. A többlet az, hogy a múltban rögzült rossz reakciókról oldja az érzelmi feszültséget, így könnyebben elengedjük azokat.
Földelj! Egyik kezed mutató és középső ujját érintsd az alsó ajkad alatti területre, a másik kezed pedig a szeméremcsont felső részére! Lassan lélegezz be, mintha húznád fel az energiát. Két ujjaddal követheted is az energia útját, mintha cipzárral becipzároznád magad.  ügyelj a hosszabb kilégzésre! Ez a gyakorlat az ún. központi vagy befogadó meridiánt serkenti. A helyes energiaáramlás segít két lábbal a földön állni. ( Akit zavar a szeméremcsont érintése, az választhatja a központi meridián bármely köldök alatti pontját. A meridián a test középvonalában fut.) A gyakorlat fél perctől két percig tarthat.
Szedd össze magad! Az irányító vagy kormányzó meridián felelős az összeszedettségért. Tedd egyik kezed két ujját a farkcsontodra, a másik kezed két ujját pedig a felső ajak fölé! A légzés hasonló, mint az előző gyakorlatnál. Ha gyors segítségre van szükséged, fél percig tartsd a pontokat, ha huzamosabb ideje nem találod a helyed, nem érzed jól magad, akkor minimum két percig végezd a gyakorlatot.
Ásíts! Az állkapocsízület gyakran „tárolja” a feszültségeinket. Az ásítás oldja a feszültséget a rágóizmokból. Másrészt több oxigén felvételét teszi lehetővé. Ne nyomjuk el ásításunkat!
Alkalmazd a hasi légzést! Ez a gyakorlat akkor hatékony igazán, ha biztosan tudjuk alkalmazni, tehát érdemes gyakorolni. Lehet állva, ülve vagy fekve végezni. A vállaidat ereszd le, és tedd a két kezed a hasadra. Mélyen lélegezz be, és közben gondolj arra, hogy egy lufit fújsz fel a hasadba! A két kezed távolodásával ellenőrizhető a légzés. A hasi légzés több oxigént juttat a szervezetbe. Az oxigénben gazdag vér nagyobb agyi kapacitást tesz lehetővé. A csecsemők ösztönösen ezt a légzéstípust használják.
Nyugtasd meg a hasi központot! Lassú hasi légzés mellett körözz a két kezeddel a köldök körül közepes nyomás mellett az óramutató járásának megfelelően. (Ez a gyakorlat hasi légzés nélkül is működik.)
Melegítsd fel a hasi idegközpontot! Képzeld el, hogy egy arany fénysugár finoman melegíti a hasi központot! Ha otthon vagyunk fizikálisan is tehetünk meleget a hasunkra. A meleg oldja a stresszt az ideggócból.
Tisztítsd meg a köldökcsakrád! Képzeld el, hogy sárga színű fény áramlik belégzésre a köldökcsakrádba (köldök és a szegycsont alja között félúton helyezkedik el). Míg bent tartod a levegőt, gondolj arra, hogy a fény kitisztítja a csakrád! Majd kilégzésre képzeld el, hogy koszos sárga színű fény távozik belőled átellenben a hátadon! Tarts légzésszünetet, míg a negatív energia eltávozik. A gyakorlatot legalább 4-5-ször érdemes ismételni.
Csi kung. Ez egy ősi kínai energetizáló technika. Állj kis terpeszbe! Fújd ki a levegőt miközben kezeddel nyomod lefelé a levegőoszlopot. Lent gyűjtsd össze az energiát egy labdába, és hozd fel, fel, egészen a köldöködig, majd vissza. Ismételd meg párszor, majd amikor felhozod az energiát a köldöködig, folytasd tovább, és nyomd felfelé az égig. Majd fentről gyűjts egy szép arany energiagolyót, és képzeld el, hogy ráereszted a fejedre, és az lecsorog, minden testrészedet érintve.
Másik gyakorlat:Lassan lélegezz be lábujjhegyre állás közben! A karjaid emeld magas tartásba, nyújtózkodj ameddig bírsz! Közben képzeld el, hogy egy ezüstszál fut végig a gerinceden fölfelé! A teljesen kinyújtózott állapotban kezd el lassan kifújni a levegőt, és a karod engedd le a törzs mellé, ereszkedj vissza talpra! Ez utóbbi két gyakorlat kifejezetten érzelmi stressz elmulasztására javasolt.
Lufiba fújás Képzelj el lufit, amibe belefújod minden stresszedet, rossz gondolatodat, negativitást, mindent, amire nincs szükséged. Megnevesítve. Amikor már jó nagy lett a lufi, és nem jut más eszedbe, kösd össze a lufit egy madzaggal, és lásd ahogy elszáll. Mindentől megszabadultál.
Engedd le a vállad! Stressz esetén gyakran húzzuk fel a vállunk, mintha a világ gondjait kéne cipelnünk. A vállfeszülés gyakran jár együtt a nyakizmok bemerevedésével. Feszültség esetén végezz három vállkörzést előre, majd hátra. Húzd fel a vállad háromszor! Nyomd előre a mellkas felé háromszor, majd feszítsd hátra háromszor! Végül csavargasd előre-hátra!
Húzd ki magad! A rossz tartás gátolja a normális vérkeringést, befeszítve az izmok hamarabb elfáradnak. A nap folyamán, mint cselekedetkontrollt alkalmazhatjuk ezt a gyakorlatot, rendszeresen figyelve a testtartásunkat. Állj lazán! Lassan engedd le a fejed és a vállad, görbítsd be a hátad, majd fokozatosan egyenesítsd ki magad, mintha a gerinceden egy fénycsillag szaladna felfelé. Amikor a fejtetődhöz ért a csillag, húz tovább téged ezen a ponton felfelé. Ismételd meg háromszor!
Lélegezz. Váltott orrlyukú légzés. Fogd be a bal orrlyukad, és lélegezz be a jobbon! Fújd ki a levegőt a balon, majd szívd be a balon, és fújd ki a jobb orrlyukon! Ez egy kör, ismételd meg hússzor!

Végezd el a három ütögetést!
a. V 27 pont masszírozás
a kulcs csont alatt közvetlenül, középen
energetizál, ha álmosnak érzed magad
Összpontosítja figyelmedet, ha nehezen tudsz   koncentrálni
b. Csecsemőmirigy ütögetése
Mély légzés közben erősen ütögesd meg a csecsemőmirigy   pontot négy-négy ujjal körülbelül 20 másodpercen keresztül.
stimulálja minden energiádat;
erősíti az immunrendszeredet
megnöveli erődet és élénkít
c. Lép meridián ütögetés
Mellek alatti pont, kicsit oldalra, ahova a könyök leér. Két kezed ujjhegyeit összeérinted, és így ütögeted a léppontodat.
növeli energiaszintedet;
kiegyensúlyozza véred összetételét;
erősíti az immunrendszered
növeli önszereteted, és szerethetőséged.
Keresztirányú lendítés
A Keresztirányú lendítés elősegíti az energia átjutását az agy jobb és bal féltekéje között. Segíteni fog, hogy: 
kiegyensúlyozottabbnak érezd magad;
tisztábban gondolkozz;
fejleszd a koordinációdat; összehangold az energiáidat.
Kivitelezése: Mint gyermekkorodban tornaórán az indiánszökdelés.
Egyszerre lendíted bal kezed és jobb lábad – majd jobb kezed és bal lábad. Bal kezeddel megérinted a jobb térded, majd jobb kezeddel a bal térded. (11 x) Ezután 11 x párhuzamosan: bal kezeddel bal térdedet, jobb kezeddel jobb térdedet. Majd újra keresztben 11 x.
Cook csomó
jobban megítélni a dolgokat;
hatékonyabban koncentrálni az elmédet;
tisztábban gondolkozni;
jobban tanulni.
rendet tenni a belső káoszban.

Kivitelezése: Keresztbe teszed két lábad, majd két kezed előrenyújtva, kifordítva keresztben összekulcsolod, majd befordítod a mellkasod elé. Lehet állva és ülve is Belélegzel, közben nyelvedet a szájpadlásodhoz érinted. Kilégzéskor az alsó fogsor mögé illeszted. (5-ször) Majd kéz és lábcsere következik, ellenkező keresztezéssel. És újra lélegzés az előbb leírtak szerint. (5-ször) Majd terpeszállásban összeilleszted ujjbegyeidet, katedrális tartásban, és figyelsz az ujjbegyeid érzetére. (5 légzés)
A gerinc átöblítése – Neurolimphatikus pontok masszírozása – MERIDIÁNMASSZÁZS!- energetizál; a test salakanyag-eltávolító szervrendszereihez küldi a méreganyagokat;  kitakarítja testedből a pangó energiákat.A hólyag meridián mentén történik a masszázs, a háton a gerinc két oldalán, a csigolyák közötti mélyedéseken, jól átmasszírozunk minden egyes pontot. Egy-egy ponton legalább 5 másodpercig időzve, erős nyomással mozgatva a bőrt fel-le vagy körkörösen. Ha kezdesz náthás lenni, a gerincöblítés meg tudja állítani.

NÉHÁNY ELMÉS, SZELLEMI GYAKORLAT: 
Húnyd be a szemed, és üresítsd ki az elméd. Hagyd, hogy a gondolatok mint kósza felhők, bóklásszanak a fejedben, de ne ragadj meg egynél sem. Figyelj, és állj lesben, hogy honnan jön a következő gondolat. Amíg vársz, próbálj meg belesüppedni két gondolat közötti űrbe.
Ha valamilyen döntéshelyzetben vagy, vagy túlságosan belekeveredtél a gondolataid örvényébe, egy kicsit állj meg, lélegezz mélyeket, figyelj befele, és kérd a felsőbb énedet, segítsen megoldást találni. Úgy, hogy felismerd és meg is értsd az üzenetét.
Kérdezd meg: “Hogyan is lehetne jobb? és még ennél is jobb? Mit kell tennem, hogyan kell éreznem magam, hogy az életem örömteli legyen? Mi lenne, ha könnyedén, örömtelien fognám fel a dolgokat? De ne akarj válaszolni.
Azonnal gondolj valami egészen másra, ami örömmel tölt el. Ha nem megy, ragadj meg egy könyvet, nyisd ki, és kezdd el olvasni.
Konstatáld, hogy igen, most ez a helyzet van, elfogadom. De az a célom, hogy …………….  (És képzeld el magad a megvalósult célodban, minden érzékszerveddel színekkel, hangokkal kísérve. ) Majd kezdj el valami egészen mással foglalkozni, ami öröm érzéssel tölt el, és ne gondolj a megvalósulásra.
Mit tettem életbevágóvá, ami akadályoz, hogy a dolgaim, az életen örömtelien, és könnyedén történjen velem? Ezek a kérdések nem arra valók, hogy megválaszold őket. Hagyd, hogy a válaszok megérkezzenek.
Képzeld magad máshová! Hunyd be a szemed, és végy néhány mély lélegzetet! Közben gondolj arra, hogy egyre mész lefelé a hegyről a völgybe! Amikor leértél az aljára, találsz egy ajtót, mellette egy asztalkán festéket és ecsetet. Egy tetszőleges színnel írd fel, hová szeretnél most menni! Milyen vágyott állapotban szeretnél lenni? Mit szeretnél elérni? Majd lépj be az ajtón, és érkezz meg a kívánt helyre. Nézz körül, minden érzékszerveddel érzékeld, milyen ott. Amikor úgy érzed, magadba szívtad ezen hely nyugalmát, szépségét stb., akkor lépj vissza az ajtón, töröld le a feliratot, tudatosítsd magadban, hogy bármikor visszatérhetsz, hogy elutazz valamely kellemes helyre, gyere fel a hegyre, és egy mély belégzés után kilégzésre nyisd ki a szemed! Ezt a gyakorlatot legjobb ülve végezni, egyenes háttal. Amennyire lehet praktikus előtte kizárni a külső, esetleg zavaró ingereket (TV, rádió, szoros ruha stb.).

Engedd ki a gőzt!
Hogyan engedd ki a felhalmozódott stresszt?Gondolj arra, hogy megnyitsz egy szelepet, amely gőzt enged ki. Ha úgy érzed magad, mint egy kuktafazék, akkor ki kell engedned az összetorlódott energiát a testedből. Íme, egy gyakorlatsor, amely a szelep megnyitására, a felhalmozódott stressz kiengedésére, energiáid összevisszaságának megszüntetésére és a biokémiai örvényből való kijutásra szolgál. Végezd el bármelyiket vagy akár az összest (időtartam: körülbelül 5 perc):
Energiaspirál. Képzeld el, hogy egy energiaörvény érkezik a testedbe a fejed tetején keresztül, és ahogy halad lefelé, minden negatívitást, bosszúságot, mérget, stresszt, levisz magával, le a földbe. Lásd képzeletben, hogy a talpadon keresztül távozik belőled.
Gyere el access barok futtatására, amik igazi nyugtató, stresszcsökkentő, gondolkodást megújító, új nézőpont találó pontok gyengéd tartása a fejeden. i
Gyere el kineziológia stresszoldásra.  
A stresszoldó gyakorlatokról általánosságban elmondható, hogy a rendszeres gyakorlás és alkalmazás növeli hatékonyságukat. Egy idő után a gyakorlatok rutinná válnak. Így nagyban megnöveljük az esélyét, hogy a stresszhelyzet már ne is hasson ránk
Jó oldódást kívánok mindenkinek!