Stresszoldás kineziológiával

Baj van a főnököddel? kollégákkal? férjeddel? feleségeddel? gyerekkel?
Valamiért mindig ugyanolyan helyzetekbe kerülsz, mindig ugyanolyan emberekkel találod magad szemben, akikkel valamiért nehezen boldogulsz, feszültség van köztetek? Amíg nem oldjuk fel ezeket a mintákat, mindig újra és újra kapjuk a szituációkat. Általában valamilyen régebbi, sokszor gyerekkori megküzdési stratégia vagy annak hiánya áll az ilyen jellegű problémák mögött.
A probléma stresszes állapotot idéz elő, ez a stressz pedig valahol elraktározódik a testben. Ezen a helyen egy blokk keletkezik, amely nem engedi a szabad energiaáramlást. Az életmód tanácsadás során kívülről ráláthatsz viselkedésedre az adott helyzetben, ráláthatsz a problémára a saját- és a másik szempontjából is. Jogodban áll új stratégiát választani és azt begyakorolni.

Valamely kapcsolatodban mindig ugyanazon a módon reagálsz? Az elméd egyfolytában valami körül pörög, és csak mondja a magáét? Nem tud kikeveredni az adott ügy mondatainak ismétléséből?Ha egyfolytában csak mondod és mondod a magadét, újra és újra lepörgeted a traumatikus jelentet, csak egyre jobban és jobban bevésed azt a tudatalattidba. E körül a gócpont körül feszültség, stressz keletkezik, izmaid görcsbe rándulnak, felveszel egy testtartást, egy pozitúrát, ami rögzül. Még testi szinten is képes vagy manifesztálni. De hát hol van ez a probléma? Hol van az a személy? Hol van az a jelenet? Ki érzi azt? Ki találta ki? és ki táplálta annyi időn keresztül.
Valószínű, hogy Te magad. Bezártad elméd ketrecébe, és nem ereszted ki onnan.
Nézd csak meg jobban. Valóban ott van?  Valódi ez a probléma? Vagy csak a gondolat van ott? A gondolatot pedig Te gondolod. Te táplálod. Te nem ereszted.
Keresd meg a gyökerét, kapd el, alakítsd át, bocsásd meg, cseréld le. Valami szépre jóra kellemesre, szeretetteljesre. 🙂

Generációs minták oldása

Amikor a probléma a családi felmenőktől ered.
A Transzgenerációs Epigenetikus Kineziológia azért fantasztikus, mert a problémáinkat nemcsak a jelenben tudjuk feltárni, hanem különböző idősíkokban. Az epigenetika egy új tudományág, mely szerint nemcsak a gének által öröklünk, hanem az un. epigének által is. Ezek a génekhez kapcsolódó metilációs mintázatok az elődeink életmódja, gondolkodása, viselkedése, táplálkozása stb. hatására alakultak ki.

Elképzelhető, hogy a családban a nők/ férfiak mindig ugyanazt a viselkedésmintát követik. Mindig uralnak és kontrollálnak mindent, vagy mindig szenvednek és megalázottak, mindig hajnaltól éjfélig csak dolgoznak, vagy mindig mindenüket elveszítik, elverik, elisszák, mindig mindent megesznek, vagy soha semmit nem dobnak ki, mert még jó lesz valamire, és még sokféle mindig lehetséges.
Lehetséges, hogy te is ezeket a mintákat követed, öntudatlanul. De ha ezek a minták felszínre kerülnek, kimondatnak, átíródnak, akkor a sorsodat is átírhatod általuk.

Testsúly-,mozgás-,szokáskontroll

Nem vagy megelégedve testsúlyoddal? Nem tetszik a kép, amit a tükörben látsz? Baj van a belső képeddel?
Energiátlannak érzed magad? Valahol elfolyik az energiád?
Érzelmi problémáidnak akár már testi tünetei is vannak?
Vannak ismétlődő szlogenek a családban?
Nem vagy megelégedve testsúlyoddal? Nem tetszik a kép, amit a tükörben látsz? Baj van a belső képeddel?
Energiátlannak érzed magad? Valahol elfolyik az energiád?
Érzelmi problémáidnak akár már testi tünetei is vannak?

1. Táplálkozáskontroll, testsúlykontroll

Mi az amit megeszünk, és épít? Azok vagyunk, amit megeszünk?
A kineziológiai izomteszt segítségével összeállíthatunk étkezési tervet specifikusan számodra.
2. Mozgás
A testképünket, egészségünket, energiánkat nagymértékben befolyásolja az is, hogy mennyit és hogyan eddzük, mozgunk. Milyen a mozgásunk, a tartásunk. A test a lélek temploma, fizikai állapotával is törődnünk kell. Minden ami bent az kint is jelentkezik. Még az érzelmek is megjelennek testi formákban, testtartásban, energiaállapotban.
Majd húsz éves jógafilozófia és jógagyakorlás után képes vagyok megfelelő jógagyakorlat és légzésgyakorlat tervet összeállítani és begyakorolni veled. Ajánlom a Tudatos sétálás c. cikket is.

3. A  meridián rendszerünkben korrigálhatjuk a blokkokat, melyek akadályozzák az energia szabad áramlását. Többletenergia halmozódik fel az egyik oldalon, és hiány keletkezik a másikon. Bizonyos meridiánpontokat tartva kiegyenlítjük az energiaáramlását.

A meridiánokhoz érzelmek kapcsolódnak, melyek gyakori “érzésével” “előállíthatjuk” magunknak a blokkokat. Az izomteszteléssel feltárhatók ezek az érzelmek és keletkezési körülményeik, és ott az adott korban oldva, átalakítva, tudatosítva lehetőség van átírásukra.

4.  Az érzelmi rendszerünk sokszor a családi szlogenek, szólások, szokások programjának ismétlése – ezek felülírhatók.
Jó, ha elgondolkodsz azon, milyen szólások, szlogenek ismétlődnek a családodban (pl. „A nő sorsa a szenvedés”. „Mi olyan fajta vagyunk, aki mindent kibír.” „Nekünk mindenért keményen meg kell dolgozni.” „Felelőtlen vagy, mint az apád/anyád.” „Másokért élj” „Nekünk semmi sem sikerül.” „A gyerek neve hallgass!” „Szégyelld magad!”
Ezek a “jó kis mondások” szépen meghatározhatják életünket, programként, kötelezően követendő mintaként rögzülve.

Életfeladat, sorsfeladat

Mi végre vagy a világon?
Mi a feladatod az életben, mi a valódi vágyad, ami felé törekszik a lelked?
Mik azok a dolgok, amik általában a legnehezebben mennek az életedben, ahol a legjobban be vagy akadva.
Egy izgalmas kirándulásra hívlak. Próbáljuk meg megkeresni valódi önmagad, valódi vágyadat, valódi ÖN MAGodat, feladatodat. 

Teszed a mindennapok dolgait, jössz-mész, felkelsz, megmosod a fogad, elkészíted a reggelit, munkába mész a megszokott útvonalon, intézkedsz, ebédelsz, neveled a gyereket, főzöl, eszel, alszol … szóval automata üzemmódban végzed a napi feladataidat.

Eszedbe jutott már, hogy hol vagy TE ebben az egészben? Ki vagy TE? Van egy eredeti gondolatod? Van egy eredeti tetted? Ha lehámozod magadról a sok sallangot, rád aggatott címkét, aminek képzeled magad, hiszed magad, amit tanítottak, amit tanultál, ami mind nem te vagy, csak szerezted, olvastad, hallottad … minden volt már. Mindent kitaláltak már, mindent elmondtak már, mindent elvégeztek már, mindent elgondoltak, leírtak már.

Akkor kiderül, hogy nincs egy önálló én-gondolatod. Minden csak a rád rakódott életek elmetöredékei, elmeemlékei, elmegondolatai. Amit mondasz, gondolsz, teszel, minden csak megszokás, szokás, mert így kell, mert így szokták, megfelelés. A szerepeid játsszák a darabot a színpadon, te meg csak lesed.
Ott bent belül van egy ripacs (bocsánat: Egó őfelsége), aki elvárja, hogy tapsoljanak, napsugarazzanak neki, míg Ő a Színpadon eredetieskedik. Aki minden figyelmedet magára vonja, mert TE azt hiszed, hogy Ő vagy.
De néha, pillanatokra, rövidebb-hosszabb időre, hirtelen felülről, kívülről láthatod az egész Színpadot, az életed színpadát, ráláthatsz a bohócra, a ripacsra, és akkor rájössz, hogy TE nem is az vagy, hanem az, aki az egészet felülről nézi.
De ki az a titkos felülről néző?

Néha eljön egy pillanat, ami megállít, amikor rácsodálkozol a világra, elragad az összhatás, és valami élmény ér, amiben jelen vagy, amikor nem gondolsz a múltra és a jövőre. Ilyenkor nem a ripacs játszik, nem az EGÓ napsugarazik magának, ilyenkor megszólít a benned lakozó figyelő. Megszólít a lelked. A lelked mélyén lakozó valódi önmagad, valódi önvalód.

Aztán ez is elmúlik, és te csak keresed, és szeretnéd visszaállítani azt a percet, amikor úgy volt minden, mert akkor minden tökéletes volt, és talán boldog voltál.
De az már a múlt, és most a most van.
Megnézzük, miért nem tud ez megvalósulni, mi tört benned össze valaha valahol, amiért nem tudod megélni valódi kreatív énedet? Milyen helyzetbe ragadtál bele, ami miatt nem tudsz továbblépni, felnőni? A végére összeáll a kép!

Csakrablokk oldás

Az oldás során feltérképezzük a csakráid állapotát, hány százalékban működnek, milyen megerősítésre, meditációra, gyakorlatokra van szükségük. Milyen minta alapján blokkolódott egyes csakrád az  életedben? Mi okozta? Ki okozta?
Milyen cselekvési, gondolkodási formára van szükséged, ha szeretnéd megtisztítani, és megőrizni a csakrád energetikáját.

Lehetőség van csak egy adott csakrán dolgozni,
De lehetőség van végigmenni az összesen, és mindegyikkel kapcsolatban kideríteni a háttérben lévő élethelyzetet, blokkoló tényezőt, akadályt, mintát, és az erősítésükhöz nélkülözhetetlen viselkedésmintát, gyakorlatokat.

 A Csakrákkal kapcsolatban még itt olvashatsz: 

Energiarendszerünk

1. Gyökér  – A BIZTONSÁG         Tovább: Muladhára csakra – Gyökércsakra
2. Szakrális   – A TEREMTÉS         Tovább: Svádisthána csakra – Szakrális csakra
3. Köldök  – A HOSSZÚ ÉLET, HATALOM        Tovább: Manipúra csakra – Solar plexus
4. Szív – A RÉSZVÉTEL, A SZERETET        Tovább: Annahata csakra – Szívcsakra blokkoldás
5. Torok  –  A KAPCSOLAT, A KOMMUNIKÁCIÓ          Tovább: Visuddha csakra – Torokcsakra
6. Harmadikszem  – AZ ÖNMEGVALÓSÍTÁS, A TUDÁS    Tovább: Agja – Homlokcsakra
7. Korona  – AZ EGGYÉVÁLLÁS          Tovább: Sahasrara csakra – Koronacsakra

Meridiánblokkok oldása

Mik azok a meridiánok? és miért kell blokktalanítani őket?

Az emberi test különböző fizikai és finom fizikai energiarendszerekből áll.
Fizikai szinten az immun-, endokrin-, kardiovaszkuláris-, keringés-, emésztés-, csont-, légző-, izom-, idegrendszer-, stb.
Finom fizikai szinten pedig a meridiánok, csakrák, aura és egyéb áramlatok tartoznak hozzá. Az energiarendszer közvetlen hatássalvan a fizikai testre. Minden egyes csakra energiája az úgynevezett meridiánokon keresztül áramlik ki az egész energiatestbe, amely a fizikai test egyfajta tervrajza.
Mindegyik meridián egy szervvel áll összeköttetésben, és mindegyik szerv kapcsolatba hozható bizonyos érzelmekkel.
A meridiánok a testet belülről behálózó energiafolyamok, melyek összekötik a bőrfelszín alatt elhelyezkedő több száz akupunktúrás pontot, és az energia, a chí áramlik bennük.

Tizennégy fő meridián létezik (12 plusz 2), ezek tulajdonképpen egy nagy energiapálya részei.
Ez az energiapálya végighalad a testen, tizenkétszer bukkan fel a felszínre, és egyes szakaszait külön nevezték el arról a szervről, amit főként ellát. A két plusz meridián, az irányító és a központi, a test első és hátsó részén, a gerinc mentén helyezkedik el, ezek közvetlen módon nyílnak a környezetbe, a külső energiák ezeken keresztül áramlanak a szervezetbe. Minden szervrendszert legalább egy meridián táplál, mint ahogy az artériák vérrel látják el a szerveket, a meridiánok ugyanezt teszik az energiával. Életerőt szállítanak, eltávolítják az elzáródásokat.

Hagyományos kínai orvoslás pár alaptétele:

Jin-Yang elv szerint a világ minden dolgát fel lehet osztani e kettősség alapján: “negatív” és “pozitív” erőkre. Ezek állandóan áramlanak, egyik a másikba, ellentétesek, de egymást állandóan kiegészítik. Ahhoz, hogy a dolgok normálisan folyjanak, egyensúlyban kell lenniük. A kineziológia pont az egyensúlyvesztést hivatott kiegyenlíteni.
A kínai orvoslás mindent az elemeknek rendel alá: Fém, Víz, Fa, Tűz, Föld.

Minden elemhez két-két meridián tartozik. A meridiánokat a fő szerv alapján nevezték el, amin átmennek. Az energia folyamatosan, körbe-körbe áramlik az ember testében, egyik meridiánból a másikba. A meridiánokban az energia mennyisége nem állandó, hanem egy meghatározott napirendet követ. A nap bizonyos szakaszában az egyes pályákon az energia maximumot ér el, ilyenkor a szervezet ennek a meridiánnak a működését támogatja.

Két óránként vált a biológiai óránk, a szervóránk. 12 órával a maximum után a minimum energiaszint a pihenés ideje. Ezeket is tárgyaljuk az adott meridiánoknál.

Ha érdekelnek a meridiánok, részletesebben olvashatsz róluk:

Meridiánok és megerősítő mondataik:
Gyomor meridián                                    “Elégedett vagyok.”
Lép-hasnyálmirigy meridián          “Tudok lazítani. Élvezem az életet. Megszabadulok az aggodalomtól.”
Tüdő meridián                                         “Nyitott, érdeklődő és kíváncsi vagyok.”
Vastagbél meridián                     “Megszabadulok a múlttól, nyitott vagyok az új kihívásokra.”
Hólyag meridián                          “Kezembe veszem az életem irányítását. Én uralom az életem.”
Vese meridián                                           “Szeretem az életem minden kihívásával együtt.”
Máj meridián                                             “Örülök az élet változatosságának.”
Epehólyag meridián                                “Azt választom az életben, ami nekem jó.”
Szív meridián                                            “Tudom ki vagyok, szeretem amit csinálok.”
Vékonybél meridián                      “Azt csinálom, amire szükségem van. Képes vagyok örülni.”
Hármas melegítő                            “Egyensúlyban vagyok  az életemmel és önmagammal.”
Keringés-szex / Szívburok                      “Megbocsátok magamnak és másoknak.”
Kormányzó vagy irányító meridián    “Én vagyok saját magam támasza.”
Központi vagy befogadó meridián      “Saját magam ura vagyok. Képes vagyok koncentrálni.”

Érintés oldás

“Virginia Satir híres pszichoterapeuta szerint napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz.”
Érintésre mindenkinek szüksége van, de ez az érintés kiválthat jó és rossz emlékeket is.

Milyen elakadásod van az érintéssel kapcsolatban?
Hol, melyik testrészeden akadt meg az energia áramlása, hol keletkezett benned blokk valamilyen érintéssel kapcsolatos trauma hatására? Kineziológiai izomteszteléssel kideríthető és oldható.
Mit kell tudni a érintésről?
Har­low dró­ta­nyán nevelt kis­maj­mai anya­ként eluta­sí­tot­ták a test­kon­tak­tust saját kicsi­nye­ik­kel is. Akik gyer­mek­ko­ruk­ban kevés simo­ga­tás­ban része­sül­tek, nehe­zen fogad­ják el, kel­le­met­len­nek érzik az érin­té­se­ket. A fizi­kai kon­tak­tus eluta­sí­tása mind a pár­kap­cso­lat kiala­kí­tá­sát, mind a szülői sze­rep sike­res­sé­gét veszé­lyez­teti.

Minél töb­bet adsz, annál töb­bet kapsz! 
Ne saj­nál­juk a simo­ga­tást, az öle­lést, a nagy puszi­kat, sétál­junk kézen fogva, vagy dögö­nyöz­zük meg a gyerkő­cöt és soha ne felejt­sük el, az érin­tés soha nem lehet egyoldalú!

Mire van hatással az érintés? 
Pár példát arra, hogy a kutatások szerint még a legjelentéktelenebb érintésnek is hatása van:
Könyvtárban végeztek kísérletet, a könyvtáros amikor átadta a könyvet, hozzáért egyes olvasókhoz, másokhoz nem. Kifele menet megkérdezték őket, mennyire elégedettek a könyvtárral, és akikhez hozzáértek, 100%-ban el voltak ragadtatva, pedig ugyanazt a kiszolgálást kapták.
Ha a pincér és a vendég közt létrejön egy minimális testkontaktus, akkor a pincér több borravalót kap, a kosárlabda játékosok meccs közben gyakran fizikai érintéssel (vállon veregetés) adnak egymásnak pozitív visszajelzést, végül a vizsgálatok szerint tartósabbak és nagyobb elégedettséget nyújtanak azok a házasságok, amelyekben gyakori a testkontaktus, az ölelés, a simogatás!

Érintés, simogatás, ölelés
Hogyan használd a szeretet nyelveket?
Ötféle szeretetnyelv létezik (érintés, elismerő szavak, minőségi idő, ajándék, szívességek), a neten tesztet is találsz, hogy megtudd melyik a Te legdominánsabb szeretetnyelved. Ha ilyen módon fejezik ki feléd a szeretetet, nagyon boldog leszel, míg ha más nyelven, akkor lehet, hogy észre sem veszed, sőt zavar. Csinálhatnak bármit, vagy te csinálhatsz bármit, a másik nem fogja fel, hogy szeretetből történik.
Mire jó az érintés, a simogatás, az ölelés?
Nagyon erős bennünk az érintés iránti vágy, mert ez jelenti a melegséget, a közelséget a kapcsolatokban. Az érintés majdnem fontosabb mint a táplálék. Az érintés oldja a stresszt, a szorongást, a félelemérzetet. Akit nem érintettek, babusgattak, szeretgettek gyermekkorában, felnőttként nehezebben ad ölelést, érintést.
Egy saját tapasztalatom a “szeretet-lugas” volt, egy tanfolyamon, ahol két sorba álltunk, és egy-egy társunk átment a köztünk lévő folyosón, bekötött szemmel, mi pedig minden lehető eszközzel kifejeztük iránta a szeretetünket, érintéssel, simogatással. Katartikus tapasztalat volt számomra amikor én következtem, már az első lépéseknél zokogásban törtem ki, annyira felszakadt az addigi hiányérzet. Adni és kapni is csodálatos volt.

A szerelmesek is azért olyan boldogok, mert sok ölelést simogatást adnak egymásnak.
Az érintésnek gyógyító ereje van. Felülírja a fájdalomérzetet. Gondoljunk csak a gyerekekre, ha valami fáj, anyukájuk megfogja, megérinti, megsimogatja, és már el is múlt.
Felnőtt korban a kézfogás, a másik megérintése, megsimogatása, ölelgetés, puszik, összebújás, csókolózás, szeretkezés az életünk nélkülözhetetlen részei. A végső állomásnál, a halál időpontjában is ott a helye az érintésnek: fogjuk a haldokló kezét, amíg csak érez.

Neked milyen a viszonyod az érintéssel?
Milyen gyakran keresed a testi kontaktust a pároddal, családoddal, barátaiddal?
Milyen családi mintákat hoztál az érintésről?
A szüleid hogyan viszonyultak az intimitáshoz?
A pároddal mennyire van összhangban a szexualitás iránti igényetek?
Érintéssel kapcsolatos oldássorozatot ajánlom azoknak, akiknek problémájuk van az érintéssel kapcsolatban, nem tudnak adni, kapni, rossz emlékeik vannak, bántalmazás, stb.
Nem akkor és olyan formában kapták az érintést, ahogy várták, vagy szerették volna.