Mik azok a meridiánok?

és miért kell blokktalanítani őket?
Az emberi test különböző fizikai és finom fizikai energiarendszerekből áll.
Fizikai szinten az immun-, endokrin-, kardiovaszkuláris-, keringés-, emésztés-, csont-, légző-, izom-, idegrendszer-, stb.
Finom fizikai szinten pedig a meridiánok, csakrák, aura és egyéb áramlatok tartoznak hozzá. Az energiarendszer közvetlen hatássalvan a fizikai testre. Minden egyes csakra energiája az úgynevezett meridiánokon keresztül áramlik ki az egész energiatestbe, amely a fizikai test egyfajta tervrajza.
Mindegyik meridián egy szervvel áll összeköttetésben, és mindegyik szerv kapcsolatba hozható bizonyos érzelmekkel.
A meridiánok a testet belülről behálózó energiafolyamok, melyek összekötik a bőrfelszín alatt elhelyezkedő több száz akupunktúrás pontot, és az energia, a chí áramlik bennük.
Tizennégy fő meridián létezik (12 plusz 2), ezek tulajdonképpen egy nagy energiapálya részei.
Ez az energiapálya végighalad a testen, tizenkétszer bukkan fel a felszínre, és egyes szakaszait külön nevezték el arról a szervről, amit főként ellát. A két plusz meridián, az irányító és a központi, a test első és hátsó részén, a gerinc mentén helyezkedik el, ezek közvetlen módon nyílnak a környezetbe, a külső energiák ezeken keresztül áramlanak a szervezetbe. Minden szervrendszert legalább egy meridián táplál, mint ahogy az artériák vérrel látják el a szerveket, a meridiánok ugyanezt teszik az energiával. Életerőt szállítanak, eltávolítják az elzáródásokat.
 Hagyományos kínai orvoslás pár alaptétele:
Jin-Yang elv szerint a világ minden dolgát fel lehet osztani e kettősség alapján: “negatív” és “pozitív” erőkre. Ezek állandóan áramlanak, egyik a másikba, ellentétesek, de egymást állandóan kiegészítik. Ahhoz, hogy a dolgok normálisan folyjanak, egyensúlyban kell lenniük. A kineziológia pont az egyensúlyvesztést hivatott kiegyenlíteni.

A kínai orvoslás mindent beoszt az elemek szerint:

Öt elem tan: FA – TŰZ – FÖLD – FÉM – VÍZ

Körben kívül egymást erősítik az elemek (SHENG ciklus): A Fa táplálja a Tüzet, – a Tűz trágyázza a Földet hamuval, – a Földben keletkeznek a Fémet, – a Fémből olvasztással keletkezik a folyadék, a Víz – a Víz élteti a Fát.

A kontroll kör (CO ciklus) – mindegyik elem a kettővel utána következőre hat – gátlást, fékezést irányít. A túl nagy változások fékezésére, szabályozására szolgál:

A Fa stabilizálja a Földet a gyökerével – a Föld stabilizálja a Vizet, partjaival – A Víz a Tüzet eloltja – a Tűz a Fémet megolvasztja – a Fém a Fát kivágja.

Minden elemhez két-két meridián tartozik. A meridiánokat a fő szerv alapján nevezték el, amin átmennek. Az energia folyamatosan, körbe-körbe áramlik az ember testében, egyik meridiánból a másikba. A meridiánokban az energia mennyisége nem állandó, hanem egy meghatározott napirendet követ. A nap bizonyos szakaszában az egyes pályákon az energia maximumot ér el, ilyenkor a szervezet ennek a meridiánnak a működését támogatja.

Két óránként vált a biológiai óránk, a szervóránk. 12 órával a maximum után a minimum energiaszint a pihenés ideje.
Ezeket is tárgyaljuk az adott meridiánoknál.

Ha érdekelnek a meridiánok, részletesebben olvashatsz róluk:

Meridiánok megerősítő mondatai:

Kormányzó vagy irányító meridián    “Én vagyok saját magam támasza.”
Központi vagy befogadó meridián    “Saját magam ura vagyok. Képes vagyok koncentrálni.”
Központi vagy befogadó meridián     “Saját magam ura vagyok. Képes vagyok koncentrálni.”
Gyomor meridián     “Elégedett vagyok.”
Lép – hasnyálmirigy meridián     “Tudok lazítani. Élvezem az életet. Megszabadulok az aggodalomtól.”
Tüdő meridián     “Nyitott, érdeklődő és kíváncsi vagyok.”
Vastagbél meridián     “Megszabadulok a múlttól, nyitott vagyok az új kihívásokra.”
Hólyag meridián      “Kezembe veszem az életem irányítását. Én uralom az életem.”
Vese meridián     “Szeretem az életem minden kihívásával együtt.”
Máj meridián     “Örülök az élet változatosságának.”
Epehólyag meridián     “Azt választom az életben, ami nekem jó.”
Szív meridián     “Tudom ki vagyok, szeretem amit csinálok.”
Vékonybél meridián     “Azt csinálom, amire szükségem van. Képes vagyok örülni.”
Hármas melegítő     “Egyensúlyban vagyok  az életemmel és önmagammal.”
Keringés-szex / Szívburok meridián     “Megbocsátok magamnak és másoknak.”

Meridiánjóga

A meridiánokban raktározódott blokkok oldása, az energiaáramlás beindítása különböző kineziológiai, meridiánblokkoldó, stresszoldó gyakorlatokkal, jóga ászanákkal, meridián stretchinggel.

Minden testrészre kiterjedő harmonizáló gyakorlatok. Egy-egy meridián részletes “megdolgozása”. Ászanák, szervek, érzelmek, táplálkozás, meditáció, életmód tanácsadás, étkezés, mozgás, életvezetés. Lehetséges a meridiánok állapotának tesztelése.

Miről is van itt szó tulajdonképpen?
Stresszoldás kineziológia mozgásterápiával és jógaászanákkal:
Ezen az órán olyan technikákra, gyakorlatokra helyezzük a hangsúlyt, melyek segítenek feloldani a testedben, a meridiánokban elraktározódott blokkokat, stesszpontokat.
A kineziológia alapja a meridiánokban futó energiablokkok oldása. 12 pár meridián létezik, mindegyik kapcsolódik bizonyos szervekhez, érzelmekhez. Ha az energia áramlásának útvonalába – a sorozatosan ismétlődő stresszes gondolatok, érzelmek, és ezek által kiváltott testtartás hatására – akadály kerül, az nem tud folyamatosan áramolni. Az egyik oldalon felhalmozódik, a másikon hiány alakul ki (mintha egy kis folyóra gátat építenénk), és ezáltal felborul az egyensúly a testi-, lelki-, érzelmi rendszerben
A meridiánjóga órán olyan gyakorlatokat végzünk, melyekkel végigkövetjük a meridiánok lefutását, végigstimuláljuk, masszírozzuk, oldjuk őket. Minden stresszre hajlamos testrészre végzünk stresszoldó gyakorlatokat, ászanákat, és minden alkalommal egy-egy meridiánt különösen megdolgozunk, relaxációval oldunk.
Várlak szeretettel. Bejelentkezés szükséges.

Meridiánmasszázs

Az akupresszúrás meridián masszázs háton, lábon, karon, fejen alkalmazott masszázstechnika, mely végigköveti a meridiánok áramlási irányát. Az akupresszúrás pontok érintésével, stimulálásával pedig beindítja az energiaáramlást, és a különböző öngyógyító folyamatokat.

Oldódnak a blokkok, a stresszes pontok, kellemes relaxált állapotba kerülünk.
Alkalmazásával fenntartható a test energiaháztartásának egyensúlya, erősíti az immunrendszert, a test belső ellenállását és múködésbe hozza a szervezet saját védelmi rendszerét. Kiegyensúlyozza az idegi és a hormonális rendszert. Aktiválja a keringést és izomlazító hatása is van. A kezeléseknek lehetnek fizikai és érzelmi hatásai is.

Ha az energia sokáig pangott, vagy blokkolódott, felhalmozódtak a méreganyagok a szervezetben (testi-, lelki szinten egyaránt). A masszázs hatására az energia és a méregtelenítés hirtelen beindulás fizikai tünetekkel, hangulati változásokkal is járhatnak.

Javasolt prevenció, egészségmegőrzés céljából.
Különböző eredetű fájdalmak csillapítására.
Mozgásszervi megbetegedések okozta fájdalmak enyhítésére (isiász, tarkófájás, lumbágó, porckorongsérv okozta fájdalmak csökkentése
Kimerültség, fáradtság esetén serkenti a chí áramlását.
Feszült, ideges állapotban nyugtat, relaxál.
Lazítja a merev izmokat.
Tudományosan bizonyítottan minden mellékhatástól mentes.
Természetesen vannak ellenjavallatai, amiket szigorúan be kell tartani.