Megerősítő mondata: “Én vagyok saját magam támasza.”
Feladata: Irányítja az összes Yang meridiánt. Az aktivitásért, a lendületbe hozásért felelős. A Yang energiapólushoz rendelt kormányzó meridián a férfi oldalunkat, a bennünk lévő férfit képviseli.
Jellege: Energiamaximuma napkeltétől napnyugtáig. Pólusa a Yang. Párja a befogadó meridián.
Lefutása: A medencéből ered, a felszínre a farkcsont és a végbélnyílás között lép. A gerinc közepén halad felfelé. A nyak hátsó középvonalán feljut a fejtetőre. Onnan halad tovább le a homlokon át az orr alá, majd a felső fogíny  középén ér véget. (kép: tcmdiscovery.com)
Fizikailag összefügg: A gerincoszloppal, az aggyal és a Yang energia meridiánokhoz történő továbbításával.
Lélektani értelemben összefügg: Az általános érzelmi érzékenységgel.
Fizikai egyensúlyhiány esetén: A hát problémái és a központi idegrendszer rendellenességei.
Lélektani egyensúlyhiány esetén: A szexuális élet zavarai, a csí gátoltsága, idegrendszeri rendellenességek.
Hasznos tippem: Segítő kell hozzá. Felsőtestét tegye szabaddá, feküdjön hasra. Segítőjét kérje meg, hogy ujjával húzzon egy vonalat a farkcsonttól indulva a gerinc felett, a derékon, háton, nyakon, majd a feje középvonalában az orr aljáig. Működjön közre, mikor segítője a tarkóhoz ér, emelje meg fejét kissé, hogy a vonal folyamatos legyen. Ezt ismételjék addig, míg a bőr mindenhol kipirosodik. Ez felélénkíti a testet, stimulálja a Yang szerveket, harmóniát teremt Yin és Yang között.
A kormányzó meridián energetikai információi
A meridián eredő- és végpontja: medence- felső íny közepe
Frekvenciája: 104 Hz
Szervek: máj, lép, vékonybél, vese, gyomor, epehólyag, vastagbél, háti gerincoszlop, tüdő….
Betegségek: fejfájás, szemproblémák, fogfájás, láz, nyakmerevség, húgyúti fertőzés, végtagfájdalmak, tüdőbetegségek, lépbetegségek, epepanaszok, influenza, idegkimerülés.
Egyensúlyra váró lelki és mentális tartalom: trauma, rejtőzködési szándék, mentség keresés, visszaélés a hatalommal, alávalóság, hevesség, mentális megkeményedés, bajok eltúlzása, túlzott ítélkező hajlam, hatalmaskodás, önkontroll hiánya,
túlzott szexualitás.
Egyensúlynál jelentkező lelki és mentális tartalom: önmegvalósítás, testi-lelki-szellemi összhang, vállalás teljesítése, partner elfogadása, improvizáció, magasabb tudatállapot, ösztönök féken tartása, felelősségteljes cselekvés, büszkeség.
Neurolimphatikus maszsázs pont: NLP: hátul a 2-3 borda között, nyak hátul.
Neurovaskuláris masszázs pont: NVP: halánték.
Jógája: hátrahajlás, előrehajlás, gerincet erősítő gyakorlatok,
gyökér-, második csakra gyakorlatai.