Jellege: Energiamaximuma 19-21 óra között. Eleme a kiterjesztett Tűz. Hozzá tartozó érzékszerv a nyelv. Íze a csípős. Hozzá tartozó érzés az életkedv, életöröm. Pólusa Yin. Párja a hármas-melgítő meridián.

Lefutása: A mellkasból ered, ahol összeköttetésben van a szívvel. A testfelszínre a mellbimbó közelében kerül, megkerüli a hónaljvonalat és a kar belső oldalán a tüdő- és a szív meridián között középen fut le a tenyérre, majd a középső ujjhegyen, középen ér véget. Mély ága a rekeszizmon át a hasüregbe hatol, ahol kapcsolatba lép a hármas melegítő meridiánnal, annak három szintjét köti össze.

Fizikailag összefügg: A szívvel és az érrendszerrel.
Lélektani értelemben összefügg: A gondolati és az érzelmi védettséggel, valamint a többiekhez való közelítéssel.
Fizikai egyensúlyhiány esetén: Vérkeringési zavarok, magas vérnyomás, visszértágulat és renyhe keringés.
Lélektani egyensúlyhiány esetén: Álmatlanság, rossz álmok, érzelmi sebezhetőség, kimerültség, dekoncentráltság. Túl határozott magatartás és társadalmi beilleszkedési nehézségek.
Túlműködés tünetei: Túl érzékeny reakciók, idétlen nevetés, zavaros beszéd, túl erősen koncentrál a munkára, hajlam görcsökre, szívdobogás, szédülés, magas vérnyomás, rossz vérellátás, bizsergés az ujjakban, feszítés a gyomorban és gyomorfájás, hasmenés és székrekedés.
Alul működés tünetei: Idegesség, szórakozott és idétlen, de mégis merev, álmatlanság, gyakori álmok, szívdobogás és szívpanaszok, alacsony vérnyomás, rossz vérkeringés, légszomj, szorító érzés a mellkasban, mandulagyulladás, nyelési nehézség, gyomorfájás, fájó bordák.
Étkezési tanácsok, gyógynövények, fűszerek, illóolajok, virág gyógyszerek: Ugyan az, mint a szív meridiánnál.

ERŐSÍTŐ PONTOK
KSZ 9 – M1
KSZ 3 – V 10

NYUGTATÓ PONTOK
KSZ 7 – L 3
KSZ 3 – V 10