Mondata: Egyensúlyban vagyok  az életemmel és önmagammal
Hozzá tartozó izom: Teres minor (kis görgetőizom)
Teszt: Szkander
 Feladata: A nevének megfelelően a hármas-melegítő meridián háromszorosan melegít, azaz a törzs felső, középső és az alsó részét. Ezen kívül védi az első négy csakrát, erősíti a nyirokrendszert, keringésbe hozza az egész test energiáját. Mivel erősen befolyásolja lelkiállapotunkat, nagy jelentőséget tulajdonítanak neki, hiszen az érzéseink határozzák meg közérzetünket.
Jellege: Energiamaximuma 21-23 óra között. Eleme a kiterjesztett Tűz. Pólusa Yang. Párja a szívburok meridián.

Lefutása: A gyűrűs ujj végének belső oldalán kezdődik, onnan a kézháton fut a vállhoz, majd a nyakon a fül irányát követve a fül alatt kettéágazik, majd a fület mindkét oldalról kerülve egyik ág a külső szemzugban végződik. Leágazása van a mellkason át a szívburokhoz, onnan a hasüregbe, majd újabb leágazása a fülbe vezet.

Fizikailag összefügg: A szervek helyzetével a mellkason belül, a hasüreg középső területével, valamint ezek alacsonyabb üregi részeivel.
Lélektani értelemben összefügg: A képességgel, hogy hassunk embertársainkra és befogadjuk a tőlük érkező hatásokat.
Fizikai egyensúlyhiány esetén: Hidegrázás, a fertőzésekkel szembeni gyenge ellenálló képesség, nyirokrendszerrel kapcsolatos zavarok.
Lélektani egyensúlyhiány esetén: Jellemző tünet a társadalmi érintkezés nehézkessége, képtelenség a feloldódásra és a szoros kapcsolatok kialakítására.
Túlműködés tünetei: Túlzott érzékenység, különösen a hőmérséklet ingadozásra, fogínyvérzés, fogágygyulladás, bőrkiütés, gyulladások a méhben.
Alul működés tünetei: Védekező erő hiánya, allergiára és megfázásra való hajlam, kényszerképzetek, fejfájás, különösen a tarkón és a halántékon, szédülés, süketség, fülzúgás, izzadás, fáradt szemek.
Étkezési tanácsok, gyógynövények, fűszerek, illóolajok, virágesszenciák: Ugyan az, mint a vékonybél meridiánnál
Érzelmi háttér:  Jókedv, kétségbeesés, csüggedtség, levertség, könnyedség – nehézkesség, magányosság, megszégyenültség, reményvesztettség, szolgálat, egyensúly – káosz, egyedüllét, önmegvalósítás, kimerültség, hangulatingadozás   Egészségügyi háttere  Fejfájás, migrén, szembetegség, szájnyálkahártya, fültő, pajzsmirigy, megfázások
NLP     2-3 borda
2-3 csigolya
NVP    Torokcsakra – V 27
Fül előtt pont
ERŐSÍTŐ PONTOK 
1  E  41: a kis és a 4. lábujj közötti résben a lábfejen (GB)
3M 3: a kézháton a 4-5 ujj közötti résben az ujjtőtől felfelé (T)
2. H66: a kis lábujj külső oldalán a körömágy melletti szegletben  (B)
3M2: a gyűrűsuj és kisujj között az ujj tövében
NYUGTATÓ PONTOK
1.GY36:  3 cunnal a térd alatt, a sípcsont külső oldalán (ST)
3M 10: 1 cunnal a könyék felett, behajlított karnál egy mélyedésben
2. H 66:    a kis lábujj külső oldalán a körömágy melletti szegletben
3M 2:   a gyűrűsuj és kisujj között az ujj tövében
Frekvenciája: 152 Hz
Szerv: váll, könyök, alhas, fül, száj, kéz, mellkas,
Betegség: hasi panaszok, emésztési zavarok, puffadás, légzési zavarok, fulladás, fülfájás, szájszárazság, ödéma, váll- és könyökízületi fájdalom, epilepsziás görcsök.
Egyensúlyra váró lelki és mentális tartalom: szomorúság, bánat, hidegség, rossz kapcsolat másokkal, kóros érzelmi reakciók, hiperérzékenység, akaratgyengeség, figyelmetlenség, elfojtott ambíciók, kifelé mutatás, szeretetszomj, mentális manipuláció, rossz közérzet, kiúttalanság.

Egyensúlynál jelentkező lelki és mentális tartalom: szerelem, szerelmi elragadtatás, boldogság, elégedettség, melegség, lelkesedés, hősiesség, emelkedett állapot, tekintélyt sugárzás, lényegkiemelő képesség, életöröm, teherbírás, igaz barátság.
(Késmárki László: Nadi-jóga A gyógyító prána Ankh kiadó.