Meridián lefutása: szem alatt indul, le, pofa körül, fel homlok felé, le a szemen, állon át, kulcscsont, mellkas, altest, csípő elöl, külső lábszáron át a második lábujj külső körömágyáig.
Eleme: föld, sárga
Érzékszerve: száj, ajkak
Szövetei: izmok
Érzékelés: tudatosság
Érzelmek: töprengés, gondolkodás, aggodalom, izgalom
Hang: éneklés
Íz: édes
Testalkat: nagydarab, erős láb, nyugodt, jóságos
Fejlődési állapot: átalakulás, változás

Szervek: gyomor, alhas, arcideg, szem, belek, állkapocs, mandula
Energiamaximuma:  7-9 óra ezért ez a legalkalmasabb időpont a reggelihez.
Érzelmileg: A befogadás tartozik hozzá. Ha valamit nem tudunk elfogadni, információt, vagy eseményt elfogadni akkor azt is szoktuk mondani, hogy nem tudjuk megemészteni. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy súlyos érzelmi traumák esetében az emésztés sokszor felborul, hiszen a velünk történteket, nem tudjuk olyan gyorsan elfogadni, megérteni, az emésztéséhez idő kell.
A gyomor meridián a táplálék felvételéért és megemésztéséért felelős, az emésztés útján az egész szervezetet ellátja a táplálékból származó energiával.  Összeköttetésben van a szívvel, a vékonybéllel, vastagbéllel.
Fizikai szinten befolyásolja az emésztőrendszert, vagyis a gyomrot, az étvágyat és a szaporodást is.  Lelki szinten a gondolkodás folyamatával, az eszmékkel, ábrándokkal, az intelligenciával, a harmóniára való képességgel, az önértékeléssel és a megalapozottság érzetével van összefüggésben.
Érzései: elégedettség, kritika, keserűség, csalódás, utálat
Mivel vagy kivel vagyok elégedetlen? Mit nem tudok lenyelni, megemészteni, hasznosítani? (harag, méreg, bírálat) Miből van elegem? Le tudom-e vezetni agresszív indulataimat?
Tanulási feladat: Megvédeni önmagam az elnyomással szemben, agresszív indulataimat megfelelő módon kinyilvánítani, a problémákkal szembenézni, konfliktusaimat tudatosan átgondolni, felvállalni, feldolgozni, megoldani, bírálatokat elfogadni, feldolgozni, megemészteni, hasznosítani.

Megerősítés: Elégedett vagyok! Pozitív gondolatokkal és érzésekkel táplálom a testem. Biztonságosan, stabilan, két lábbal állok a földön. Indulataimat úgy nyilvánítom ki, hogy azzal önmagamnak és másoknak ne ártsak. Az életemben adódó konfliktusokat tudatosan felvállalom és megoldom.
Jellemző betegségei: emésztési zavarok, allergia, potencia zavarok, étvégytalanság, túl nagy étvágy. puffadás, túl gyors emésztés, hangos bélmozgás, hasi panaszok, gyomorhurut, bélműködési zavarok, hányás, vizenyő, orrvérzés, láz, fejfájás, szemproblémák, nyaki fájdalom légzőszervi panaszok, orr, torok és fog problémák, álmatlanság, erőszak, nemet mondani nem tudás.
Kibillent állapot: túl aggódó és védekező
Egyensúlyra váró lelki és mentális tartalom: koncentráció hiánya, feledékenység, zavaros gondolkodás, habozás, függőség, hiúság, torkosság, irigység, félelem mások véleményétől, önsajnálat, idegeskedés, balsejtelem, kötekedés
Egyensúlynál jelentkező lelki és mentális tartalom: érvelési képesség, memória, viágos gondolkodás, őszinte önfeltárás, lojalitás, akaraterő, elégedettség, ötletesség, kreativitás, eredetiség, önfeláldozás, önzetlen szeretet, mozgékonyság, belső és külső bőség, spontaneitás, földközeliség
Pszichés hatások: Olyasmit teszek, amit nem akarok, vagy amivel nem vagyok elégedett.
Az illető személy képtelenné válik a szeretet, valamint környezete elfogadására,
másrészről viszont a diszharmónia túlérzékenységet idézhet elő az érzelmi hatásokkal szemben,
gondterheltség – vagy épp ellenkezőleg – közönyösség, elkeseredettség, túlzott hallgatás, felületesség, haragkitörések.
Emóciókhoz, érzelmekhez kötött jang meridián. Átvitt értelemben is NYELÉS! Sokszor van kapcsolatban az allergiával.
Ennivaló: gyökérzöldségek, édes ételek,  cukrot édességet kerülni,B-VITAMIN KOMPLEX, SÖRÉLESZTŐ, lecitin. Mogyoró, sovány tejpor, szójatermék, napraforgómag, búzacsíra Az élelmet jól meg kell rágni

AKUPRESSZÚRÁS PONTOK:
GY36
Az egész testet befolyásolhatjuk energetikailag és funkcionálisan. Immunerősítő pont! (Agy, szív, tüdő, emésztés, endokrin, urogenitáliák, immunerősítés). A meridiántorna egyik fő pontja. A meridiántorna szintén nagyon ajánlott.
Figyelem: várandós kismamák lehetőleg ne hajoljanak mélyre a masszírozásnál!
Hol található: 4 harántujjal a térdkalács alatt (3 cun), a sípcsont külső oldalától 1 hüvelykujjnyi távolságra (1 cun).
Javallatok:
Látásjavítás, fogfájás, torokpanasz, hangszalag probléma, szédülés, fejfájás, tüdő-szívbetegség, asztma, vérszegénység, mentális funkcionális zavarok, emésztőrendszer összes panasza, gyomorhurut, gyomorfekély, nyombélfekély, hasi panaszok, akut és krónikus hasnyálmirigy gyulladás, ha erősen nyomjuk fogyasztó, ha gyengén simogatjuk étvágyat serkent.
Oldja a láb fáradtságát. Ízületi panaszok, alsó végtag bénulása és fájdalma, allergiák, álmatlanság, hányinger, székrekedés, hasmenés, minden betegség ami a köldök és a rekeszizom között jelentkezik. Vérnyomás csökkentő, immunerősítő, lázcsillapító pont.
Öregedési tünetek: nehéz vizelés, nehéz járás, lábak gyengesége, húgyhólyag panasz, prosztata probléma, frigiditás, ágybavizelés, spermafolyás.

ERŐSÍTŐ PONTOK

1. GY44 – VÉB5

2. GY43 – E41

NLP         bal mell alatt

                hátul 5-6 csigolya
NVP        homlok dudorok
Jógapozitúrája: Supta virasana (fekvő hős póz) – az elégedettség kifejezője.