“Virginia Satir híres pszichoterapeuta szerint napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz. Érintésre mindenkinek szüksége van, de ez az érintés kiválthat jó és rossz emlékeket is.

Milyen elakadásod van az érintéssel kapcsolatban?

Hol, melyik testrészeden akadt meg az energia áramlása, hol keletkezett benned blokk valamilyen érintéssel kapcsolatos trauma hatására? Kineziológiai izomteszteléssel kideríthető és oldható.
Mit kell tudni a érintésről?   Ami­kor a jó is rossz,

 Har­low dró­ta­nyán nevelt kis­maj­mai anya­ként eluta­sí­tot­ták a test­kon­tak­tust saját kicsi­nye­ik­kel is. Akik gyer­mek­ko­ruk­ban kevés simo­ga­tás­ban része­sül­tek, nehe­zen fogad­ják el, kel­le­met­len­nek érzik az érin­té­se­ket. A fizi­kai kon­tak­tus eluta­sí­tása mind a pár­kap­cso­lat kiala­kí­tá­sát, mind a szülői sze­rep sike­res­sé­gét veszé­lyez­teti.

Minél töb­bet adsz, annál töb­bet kapsz! Ne saj­nál­juk a simo­ga­tást, az öle­lést, a nagy puszi­kat, sétál­junk kézen fogva, vagy dögö­nyöz­zük meg a gyerkő­cöt és soha ne felejt­sük el, az érin­tés soha nem lehet egyoldalú!

Mire van hatással az érintés? 
Pár példát arra, hogy a kutatások szerint még a legjelentéktelenebb érintésnek is hatása van:
Könyvtárban végeztek kísérletet, a könyvtáros amikor átadta a könyvet, hozzáért egyes olvasókhoz, másokhoz nem. Kifele menet megkérdezték őket, mennyire elégedettek a könyvtárral, és akikhez hozzáértek, 100%-ban el voltak ragadtatva, pedig ugyanazt a kiszolgálást kapták.

Ha a pincér és a vendég közt létrejön egy minimális testkontaktus, akkor a pincér több borravalót kap, a kosárlabda játékosok meccs közben gyakran fizikai érintéssel (vállon veregetés) adnak egymásnak pozitív visszajelzést, végül a vizsgálatok szerint tartósabbak és nagyobb elégedettséget nyújtanak azok a házasságok, amelyekben gyakori a testkontaktus, az ölelés, a simogatás!

Érintés, simogatás, ölelés
Hogyan használd a szeretet nyelveket?
Ötféle szeretetnyelv létezik (érintés, elismerő szavak, minőségi idő, ajándék, szívességek), a neten tesztet is találsz, hogy megtudd melyik a Te legdominánsabb szeretetnyelved. Ha ilyen módon fejezik ki feléd a szeretetet, nagyon boldog leszel, míg ha más nyelven, akkor lehet, hogy észre sem veszed, sőt zavar. Csinálhatnak bármit, vagy te csinálhatsz bármit, a másik nem fogja fel, hogy szeretetből történik.

Mire jó az érintés, a simogatás, az ölelés? 
Nagyon erős bennünk az érintés iránti vágy, mert ez jelenti a melegséget, a közelséget a kapcsolatokban. Az érintés majdnem fontosabb mint a táplálék. Az érintés oldja a stresszt, a szorongást, a félelemérzetet. Akit nem érintettek, babusgattak, szeretgettek gyermekkorában, felnőttként nehezebben ad ölelést, érintést.

Egy saját tapasztalatom a “szeretet-lugas” volt, egy tanfolyamon, ahol két sorba álltunk, és egy-egy társunk átment a köztünk lévő folyosón, bekötött szemmel, mi pedig minden lehető eszközzel kifejeztük iránta a szeretetünket, érintéssel, simogatással. Katartikus tapasztalat volt számomra amikor én következtem, már az első lépéseknél zokogásban törtem ki, annyira felszakadt az addigi hiányérzet. Adni és kapni is csodálatos volt.
A szerelmesek is azért olyan boldogok, mert sok ölelést simogatást adnak egymásnak.
Az érintésnek gyógyító ereje van. Felülírja a fájdalomérzetet. Gondoljunk csak a gyerekekre, ha valami fáj, anyukájuk megfogja, megérinti, megsimogatja, és már el is múlt.
Felnőtt korban a kézfogás, a másik megérintése, megsimogatása, ölelgetés, puszik, összebújás, csókolózás, szeretkezés az életünk nélkülözhetetlen részei. A végső állomásnál, a halál időpontjában is ott a helye az érintésnek: fogjuk a haldokló kezét, amíg csak érez.

Neked milyen a viszonyod az érintéssel? 

Milyen gyakran keresed a testi kontaktust a pároddal, családoddal, barátaiddal?
Milyen családi mintákat hoztál az érintésről?
A szüleid hogyan viszonyultak az intimitáshoz?
A pároddal mennyire van összhangban a szexualitás iránti igényetek?
Érintéssel kapcsolatos oldássorozatot ajánlom azoknak, akiknek problémájuk van az érintéssel kapcsolatban, nem tudnak adni, kapni, rossz emlékeik vannak, bántalmazás, stb.
Nem akkor és olyan formában kapták az érintést, ahogy várták, vagy szerették volna.