Feladata: Mivel az epehólyag szoros kapcsolatban áll a májjal és a máj meridiánnal, alapvetően befolyásolja az anyagcsere folyamatokat. A testnedveket, mint pl. az inzulint, az epét, a nyálat és a gyomorsavat egyensúlyban tartja. Ennélfogva a cukorbetegek számára nagy jelentőségű. A pszichikai tulajdonságok közül az epehólyag meridiánhoz a döntőképességet rendeljük.
Fizikailag összefügg: Az epével, a zsírlebontással és a szemmel.
Lélektani értelemben összefügg: Az elképzelések gyakorlati megvalósításával, a döntésekkel, a felelősség vállalásával és az ingerlékenységgel.
Fizikai egyensúlyhiány esetén: A zsíros ételek rossz emésztése, epebetegségek, epekövek, fizikai rugalmatlanság.
Lélektani egyensúlyhiány esetén: Tétovaság, az elképzelések és az alkotókészség akadozása, reményvesztettség és csalódottság, keserűség és a döntésekkel kapcsolatos félelmek.
Túlműködés tünetei: Ingerlékenység, túl sok felelősséget vállal, megerőlteti magát, alaptalanul siet, feszült izmok, fáradt szemek, édesség utáni farkasétvágy, hónalj alatti duzzanatok, féloldali fejfájás, migrén, epekövek, székrekedés.
Alul működés tünetei: Kimerült, általános fáradtság, idegi megerőltetés, félénkség, éber alvás, szédülés, fülzúgás, fájdalom a külső szemzugban, sok zsírszövet sovány koszt ellenére, fáradt lábak.
Étkezési tanácsok: Az epehólyagra jótékony hatással vannak a következő élelmiszerek: articsóka, zöldbab, cékla, sárgarépa, gyermekláncfű, endívia, édeskömény, citrom, kelkáposzta, csalán, olívaolaj, petrezselyem, retek, édesburgonya, vízitorma. Segít megelőzni az epekő kialakulását a natúr szójaprotein, a dió, a bab és a lencse. A B-komplex vitaminok abban segítenek, hogy tökéletesebben tudja kibocsátani magából az epefolyadékot a hólyag. Étkezéseinket egészítsük ki lecitinnel. Ez jól ismert zsíroldó, elősegíti, hogy a koleszterin inkább oldat formájában legyen jelen a szervezetünkben.
Gyógynövények, fűszerek: Próbálja ki a kurkumát. Indiai fűszer, mely kiváló hatással van a májra és az epehólyagra.
Bach virágesszenciák:
Bükkfavirág: Feszültséggel teli, merev testre és ingerlékeny, elégedetlenkedő elmére. Fellazítja, feloldja a lélek és a test görcsös merevségét, táplálja a türelmet és az együttérzést.
Magyal: A már-már kitörni készülő féltékenység, irigység, frusztráció, düh, harag, gyűlölet, bizalmatlanság és más agresszív érzelmek ellen hatásos. A negatív érzéseket ellenkezőjükre változtatja, szeretetre és együttérzésre.

Rozsnok: Irányt mutat, segít a célkitűzésben olyankor, amikor gyengének, határozatlannak érezzük magunkat. Az elhivatottság virága, a kereséstől a megtalálásig.
Scleranthus: Felszámolja bennünk a határozatlanságot, világos, határozott cselekvésre késztet. Jót tesz nyugtalanság és folytonos hangulatváltozás ellen. Megszünteti a testi vagy lelki okokból jelentkező apró nyavalyáinkat. Segít az összpontosításban, helyreállítja a belső harmóniát és egyensúlyt.
Fűzfa virág: Mogorvaság, megkeseredettség ellen alkalmazható. Azok veszik hasznát, akik másokra haragszanak, mások ellen vádaskodnak ahelyett, hogy viselnék a saját felelősségüket. Segít abban, hogy megbarátkozzunk saját negatív érzelmeinkkel, hogy vállaljuk a felelősséget cselekedeteinkért. Növeli a bizalmat, a higgadtságot és az optimizmust.

Hasznos tippem: Fekete retek. Minden évszakváltáskor csináljunk egy retek kúrát. Egy héten keresztül együnk meg minden este egy fekete retket. Sózhatjuk vagy mézet folyathatunk rá, ha magában túl erősnek találjuk az ízét. A hatóanyagon nem változtat, a lényeg a retekben van. Tavasszal, nyáron ehetünk hónapos- vagy jégcsap retket, a lényeg, hogy egy héten keresztül minden este fogyasszuk. A retek feloldja az epekövet, megelőzi a kő kialakulását, elősegíti az epefolyadék hatékony kiürülését.

AKUPRESSZÚRÁS MASSZÁZSPONTOK 

ERŐSÍTŐ PONTOK
1. H 66: láb kisujj külső töve
E 43: a kis és a 4 lábujj töve
2. VAB.1 : mutatóujj köröm töve
E 44 : 4. lábujj köröm kisujj felőli széle

NYUGTATÓ PONTOK
1. E 38: külső boka fölött 4 ujjal

VÉB 5: csukló kisujj felőli töve felül a kézháton
2. VAB.1 : mutatóujj köröm töve
E 44 : 4. lábujj köröm kisujj felőli széle

JÓGA ÁSZANÁK:  A test oldalát nyújtó ászanák tartoznak ide, az oldalhajlítás, nyújtott láb, csípőhajlítás, Például:
PARIVRITTA JANU SIRSASANA