AZ ÉRZELMEK
Tulajdonképpen az érzelmek körül forog minden. Ahogy érzünk, az határozza meg amit teszünk, vagy nem teszünk. Ha jól érezzük magunkat, akkor abból még többet akarunk. Ha rosszul érezzük magunkat, azt el akarjuk kerülni.
Tehát, mik is azok az érzelmek, amiért annyi időt elvesztegetünk, hogy megtaláljuk, vagy elkerüljük őket?

AZ ÖSZTÖNÖS AGYUNK
Az érzés valami olyan, amit nem lehet magyarázni, csak átélni, megtapasztalni.
Amikor az érzelmekre gondolok, akkor azt értem alatta, amit az elménk produkál, és nem a fizikai érzeteket, amiket a külvilág produkál. Még csak nem is a hideg, meleg, üss és fuss, ösztönös reakciókra gondolok. Ezek a „primitív agyunk” reflexei, amik megvédenek minket a veszélyforrásoktól, vadállatoktól, éhségtől, kipusztulástól. Az üss-és-fuss reflexünk már azelőtt beindul, hogy tudatosak lennénk róla.
Például tegyük fel, egy kígyó rád támad az állatkert üvege mögül, akkor ösztönösen az „üss és fuss” reflexszel reagálsz, amely megelőzi a gondolkodást. Ez egy akaratlan primitív válaszreakció, amely az agyba vésődött valamikor az ősidőkben. Amikor a fizikai válaszreakciók akaratlanok, nem soroljuk őket az érzések közé. Tulajdonképpen ezek olyan körülmények, amik felett nincs direkt kontrollunk.
Az éhség, betegség, fájdalom és a menekülésösztön mind körülmények közé sorolhatók, melyek bekapcsolhatnak gondolatokat. Elhatározhatjuk, mit gondolunk, és hogyan reagálunk ezekre a körülményekre, például a kígyós esetben a gondolat lehet: „nyugi, a kígyó az üveg mögött van, biztonságban vagy.” Ezzel a gondolattal azonnal elűzhetjük a menekülésösztönt.
AZ ÉRZÉS ÉRZÉSE
Minden gondolat létrehoz valamilyen érzést. Az érzés a gondolat eredménye. Ezt ezerszer ismételjük el, hogy megértsük.
Az érzés a tested egy rezgése. Amikor érzünk valamit, az olyan, mintha belénk injekcióznák az érzést, amit csak ülünk és meg tudunk figyelni minden elmélkedés, gondolkodás nélkül.
Talán így a legegyszerűbb leírni az érzést, anélkül, hogy az elme fecsegne a háttérben.
Például leülök, és megfigyelem, milyen az aggodalom érzése: szűk, gyors, szorító, sekélyes, forró, mert így érezzük a testünkben. A nyugodtság érzésére pedig: lassú, nyílt, mély, tág, hatalmas.
Az érzés valamilyen rezgés, érzet a testedben– és nem egy mondat a fejedben. Próbálj úgy gondolni az érzésekre, mint szavakra és nem mondatokra a fejedben, mert azok gondolatok.
Amikor egy érzésre gondolsz, próbáld meg elképzelni és leírni, hogy milyennek érzed azt az érzést.
Amikor jelen vagy az érzéseidben, az olyan, mintha egy tudatosság kaput nyitnál meg a gondolataid felé. Az érzéseinket a gondolataink okozzák. Némelyeket egész gondolatminták.
A hiedelmek olyan gondolatok, amelyeket egyfolytában ismételgetsz a fejedben, már évek óta, és amiktől ugyanazt az érzést érzed, már évek óta. Újra és újra.
A legjobb módja megérteni magadat – a tudatosság oldaláról érezni az érzéseidet. Amikor telik a napod, kérdezd meg magadtól, hogy mit érzel. Nevezd meg az érzést és figyeld meg, milyen érzés a testedben, és hol érzed.

PÉLDA
Például vegyük a FÉLELEM érzését.
Az én testemben ez egy gyors rezgés, a szívem és a mellkasom környékén. A gyomorszájam remeg, a lélegzetem elakad, a torkom összeszorul, szeretnék elbújni egy takaró alá. Számomra ilyen a félelem, amikor csinálom, hogy félek.
Minél pontosabban le tudod írni az érzéseidet, annál jobb. Próbáld meg egy más perspektívából látni magad, amikor érzed az érzést. Vedd észre, hogy el akarnál menekülni, elkerülni, elkülönülni tőle. Milyen hosszú ideig tart, amíg érzed? Hogyan állsz ellen neki?
Az egyik legáltalánosabb érzés, amit érezni szoktunk: a stressz, vagy aggodalom. Ezek „fedő” érzések vagy érzelmek. Az aggodalmat akkor érezzük, amikor harcolunk egy érzés ellen.

TANÁCS:
Azt szoktam tanácsolni az embereknek, hogy ilyenkor azonnal, szántszándékkal erősítsék fel az érzést. Ez az egyik módja a cselekvési, viselkedési minta megtörésének.
Tehát amikor rád tör az aggodalom, a szorongás, a félelem, vagy más megszokott érzésed, próbáld meg felerősíteni. Növeld az érzetét, a rezgését a testedben.
Azok számára, akik arra kondicionálták magukat, hogy elnyomják az érzéseiket, ez egy nagy előrelépés a testükkel és az elméjükkel való kapcsolatteremtés útján. Az érzések fokozásával úrrá lehet lenni rajtuk, és meglátni, hogy az nem „történik velük”, nem „csak úgy van”, hanem olyan valami, amit lehet fokozni, irányítani, kontrollálni, kézbe venni, esetleg csökkenteni is.

PÉLDA
Tekintsünk minden érzésre úgy, mintha egy szoba lenne. Ahelyett, hogy kívülről nyomnánk az ajtót, nehogy kitörjön onnan az érzelem, nyissuk ki az ajtót. Sétáljunk be és nézzünk körül. Vegyük számba, hogy mi folyik ott benn, a testünkben, amikor bemegyünk érzelmeink szobájába. Nem tudhatjuk mindig előre, hogy mit találunk ott, általában mégis buzgón harcolunk ellene, nehogy kijöjjön. Sokszor csak a gondolatot találjuk odabenn.
Ez az állandó harc, elfojtás és elkerülés ez egy ördögi kör. Teljesen elvon minket a dolgokkal való szembenézéstől. Ha elég tudatosak vagyunk, és végig tudjuk élni mondjuk az elkeseredettség érzését, megkérdezhetjük: „Mi okozza ezt az érzést?” – és megtaláljuk a választ, a gondolatot. Innentől kezdve hatalmunkban áll megváltoztatni a gondolkodásunkat és megkönnyíteni az érzéseinket. Véget
vethetünk annak a reménytelen küzdelemnek, hogy elnyomjuk az érzéseinket. Ezáltal tudatosabbak leszünk az érzéseinkről, ami lehet hogy nem túl kellemes dolog, de legalább az őszinteség felé vezető út.
Az érzéseink mindig elárulják a gondolataink természetét. Ha mindig borzasztóan érezzük magunkat, akkor mindig borzasztó gondolataink vannak. Ha mindig boldogok vagyunk, akkor boldogok a gondolataink is. Így működik ez.
Ha a jövőben valamilyen rossz gondolatod támadna, emlékezz erre, és tudva ezt az igazságot, igyekezz nem elsiklani fölötte, nem elnyomni valahová a süllyesztőbe. Még ha egy gondolat pozitívnak tűnik, akkor is kérdezd meg magadtól, hogy milyen érzést kelt benned.

ELLENVETÉS
Igen, de akkor mi van a szegény éhező afrikai gyerekekkel és a gyermekek elleni erőszakkal, meg a szegény munkanélküli asszonnyal, akinek három éhező szájat kell etetnie?
Mielőtt felhoznál ilyen távoli ellenvetést, mert nem hiszed el, hogy ez ennyire egyszerű, hadd emlékeztesselek, hogy pillanatnyilag nem éhezel Afrikában, nem verik a fejedet az asztalba, miközben ezt olvasod. Jelenleg ezt a cikket olvasod, feltehetőleg már eljutottál benne idáig, úgyhogy vonatkoznak rád a fentiek?
A gondolkodásod megváltoztatása nem fogja azonnal megszüntetni a fájdalmat és az éhezést a világban, de a helyzetedet jobbá vagy rosszabbá teheti. Lehet, hogy egy anya vagy, akinek nincs állása és három gyereket kell egyedül etetnie (mint mondjuk nekem), és a gondolataim a körülményeimről növelhetnék a szenvedéseimet, de ugyanúgy csökkenthetik is. Ez kétségtelen. Ha szegény vagyok, és a szegénységen és a nincstelenségen gondolkodom, akkor a fájdalmam is növekedni fog.
De ha szegény vagyok, és a kreatív munkára gondolok, akkor a kreativitásom fog növekedni. Ez nem vonja kétségbe a fizikai fájdalom és szenvedés komolyságát, de az igazság az, hogy ahogy gondolkodom a dologról, az igenis hozzáad vagy elvesz valamit a szenvedéseimből. Még ha bőséges magyarázattal is rendelkezünk, hogy miért gondolkodunk negatívan, akkor is csak negatívan gondolkozunk, és még több negatív érzést teremtünk magunknak.

ÖNELEMZÉS
Most nézd meg magadat. Figyeld meg, milyen érzéseket érzel. Milyen érzéseket keresel? Lehet, hogy pénzt keresel, vagy egy új társat, egy új lakást … de valójában azt az érzést keresed, amit majd akkor fogsz feltehetően érezni, amikor az az új dolog megérkezik hozzád.  MOST hogy már tudod, hogy a gondolataid teremtik az érzéseidet, rájöhetsz, hogy többé már nem kell elérni ezeket a célokat és ezeket a dolgokat ahhoz, hogy jól érezhesd magad. Megváltoztathatod a gondolataidat és máris, ebben a pillanatban is jól érezheted magad.
Ha lelkesedésre van szükséged, csupáncsak annyit kell tenned, hogy megtaláld azt a gondolatot, ami ezt az érzést okozná benned, és GONDOLNI KELL azt a gondolatot.

HIT
Bizony isten. Ilyen egyszerű! Ja, majdnem elfelejtettem. Annak érdekében, hogy azt az érzést érezzed, ami a gondolatod következménye, HINNED is kell a gondolatodban, amit gondolsz. A jó hír az,  hogy – mint ahogy azt is elhatározhatod, hogy mit akarsz gondolni, és ezáltal érezni – azt is elhatározhatod, hogy mit akarsz hinni.
Ettől olyan fantasztikus Byron Katie: Munkája. Bármely gondolatot, ami fájdalmat okoz neked, abbahagyhatsz gondolni és hinni. Az elmélet nagyon egyszerű.
Bármely gondolat, amely fájdalmat okoz – nem igaz, vagyis hamis. Nem egyezik az Igazi Önvalóddal.
Emlékezz, mi most itt nem a körülményekről vitatkozunk, hogy azok igazak vagy nem – , hanem a körülményekről szóló gondolataidról.
Ha tehát egy gondolat fájdalmat okoz, akkor meg lehet kérdőjelezni.
Mondogathatod a megerősítésedet abban a reményben, hogy majd egy nap el is fogod hinni, és jobban fogod érezni magad tőle.
De ha jól érzed magad, az ragadós, és egyre több jó érzést és jó gondolatot fog vonzani, ami jó érzésekhez és jó tettekhez fog vezetni, amiknek jó eredményeik lesznek.

GYAKORLAT
Gondold el most azonnal. Mi a három legfőbb legvágyottabb érzésed? Írd le őket.
Az enyémek: harmónia, szeretet, megelégedettség. Milyen gondolatokat kell gondolnod, hogy elhidd őket, és ezeket az érzéseket teremtsék a testedben?
Most te jössz. A rossz és negatív gondolataidnak tudatában lenni egy dolog; (nem kis dolog) de most határozd meg, hogy helyette hogyan kell gondolkodnod, hogy a vágyott érzéseidet elérd.

Mi a három legfőbb legvágyottabb érzésed? Írd le őket.
1.
2.
3.
Milyen gondolatokat tudnál gondolni, hogy ezeket az érzéseket érezd?
1.

2.
3.

ÉRZELMI PROBLÉMA MUNKALAP
Milyen negatív érzés van benned?
Milyen gondolat okozza ezt az érzést?
Hogyan cselekszel/reagálsz, amikor így érzel?
Mi az eredménye ezeknek a tetteknek/reakcióknak?
Hogyan bizonyítja az eredmény az eredeti gondolatot?
Hogyan szeretnél érezni?
Milyen gondolatot kellene gondolnod/elhinned, hogy ezt az érzést érezd?

AKARATLAN GONDOLATMINTA:
Körülmények:
Gondolat:
Érzés:
Tett:
Eredmény:
TUDATOS GONDOLATMINTA:
Körülmények:
Új gondolat:
Érzés
Tett:
Eredmény:

FOLYTATÁS KÖVETKEZIK:
A további bejegyzésekben többet fogsz megtudni a:

Cselekedetek uralásáról

Eredményekről