A KÖRÜLMÉNYEK: amiket nincs hatalmunkban megváltoztatni.
“Mások viselkedését sem tudjuk megváltoztatni.
“Legerőteljesebb dolog az életünkben, ha el tudjuk fogadni a megváltoztathatatlan dolgokat, körülményeket.”
“Ahogy a világról gondolkodunk, úgy keletkezik a saját valóságunk.”
“Hagyjuk a körülményeket lenni.”
“Az elme mindig bizonyítani akarja az igazát, még ha fájdalmat is okoz saját magának.”

Tegyük fel az egyik kliensemnek az a problémája, hogy a főnöke egy szörnyeteg. Arrogáns, mindent jobban tud, csak a hibákat látja, ordítozik, nem hagyja érvényesülni, megalázza. Minden nap összeszorult gyomorral megy munkába, mert nem tudja, a főnöke mibe fog éppen belekötni. Már ha rágondol otthon, görcsbe rándul a gyomra. Szeretne megszabadulni onnan, és új karriert kiépíteni magának, mert úgy érzi, itt csak a gyomorfekély vár rá.
Nagy hévvel ecseteli főnöke ördögi mivoltát. Alig jutok szóhoz. Megkérdezem tőle:
– És hogy ha a főnököd egy szörnyeteg, az miért a Te bajod? mit okoz az neked?
Fel van háborodva, hogy nem hiszek neki. Ez nem csak kitaláció, tényleg ilyen meg olyan.

Én ne mondjam azt, hogy nem a főnöke miatt érzi magát ilyen szörnyen, és hogy nem a főnöke okozza az ő rossz hangulatait.
Pedig az, hogy a főnöke egy ilyen meg olyan szörnyeteg, az tényleg csak egy szituáció, egy körülmény. És mint körülmény, nem ez okozza a szenvedéseket, a gyomorgörcsöket, hanem a körülményről alkotott gondolatai.
Megkérem, hogy emeljen ki egy esetet, ami ezt a feltételezést alátámasztja.
Elmeséli, hogy tegnap például megkérte a főnöke, hogy számoljon be, hol tart a feladata végzésében, és amikor elkezdett beszélni, félbeszakította, hogy nem egy egész disszertációt kért, csak tényszerű adatot, hogy hol tart. Mindenki előtt földig alázta ezzel a durva közbeszólásával.
Itt kezdődött a modellel való dolgozás:
Amikor a főnöke közbeszólt, hogy nem egy egész disszertációra kíváncsi, hanem csak egy adatra.
Megkérdeztem, mit gondolt, amikor ez történt.
Hát mire gondolt volna, hogy a főnöke egy bunkó állat, aki lejáratta az összes kollégája előtt. Úgy érezte, ez nyilvánvaló, mindenki ezt gondolta volna.
Pedig ez csak egy gondolat, és ez okozta a megalázottság érzését az összes kolléga előtt.
Akár azt is gondolhatta volna, hogy a főnöke siet, és tényleg csak egy pontos adatra van szüksége, amit gyorsan meg is tud neki adni. A többi mind a főnök sara, nem az övé. Ezzel a gondolattal eredményesnek, pontosnak érezhette volna magát.

Ha megérted a különbséget gondolat és körülmény között, bármely pillanatban megváltoztathatod az érzéseidet.
Persze mondhatjuk azt is, hogy a körülményeket mi vonzottuk az életünkbe, mert dolgunk van velük, de most maradjunk annál a kiinduló pontnál, hogy a körülményeinket nem mi befolyásoljuk. Amiért felelősek vagyunk: azok a gondolataink a körülményeinkről. Körülménynek tekinthetők például: az időjárás, a politikai helyzet, halál, háború, más emberek viselkedése, véleménye rólunk, betegsége, a banki kamatok …  Tehát a körülmények a Valóságot jelentik, ami körbevesz minket. A körülményekkel pedig nem lehet harcba szállni, lehetnek akármilyen szörnyűk, érzelmi fájdalmat csakis a körülményekről alkotott gondolataink okozhatnak.

Legerőteljesebb dolog az életünkben, ha el tudjuk fogadni a megváltoztathatatlan dolgokat, körülményeket. Ez elég meredeken hangzik, olyan beletörődősen. Azt gondolnánk, ha elfogadjuk, hogy a Valóság megváltoztathatatlan, akkor elveszítjük minden hatásunkat fölötte. Pedig az erőnk abban áll, ha elfogadjuk a jelen valóságát pont olyannak amilyen, anélkül, hogy azonosulnánk vele. Anélkül, hogy harcolnánk vele. A Valósággal szembeni harcban mindig vesztesek maradnánk. A Valóság csak Van. Mert ilyen. „Vanja magát.” A Napnak mindegy, hogy egy gyönyörű virágra süt, vagy egy ronda hernyóra. A gyönyörűt és a rondát csak mi tesszük, gondoljuk hozzá.

Nagy különbség van a dolgokat elfogadni, vagy elnézni. Ha elfogadjuk a valóságot olyannak, amilyen, még nem jelenti azt, hogy egyet is értünk vele és elnézzük, hogy ilyen. Csak annyit jelent, hogy nem akarjuk minden erőnkkel és minden negatív érzelmünkkel megváltoztatni, és harcolni vele. Ha nem gyűlöljük, még nem jelenti azt, hogy nem akarjuk a változást a világban. Csakhogy az elménkben teremtett szabadsággal tudunk szabadságot teremteni a világban. Olyan nagy megkönnyebbülést jelent, ha elengedjük a körülményeknek való ellenállást!

Például. Mikor gyerek voltál az anyukád sokszor elvert, fizikailag bántalmazott. Lehet, hogy az egész személyiséged erre épült. De most, 40 év múltán már nem bánt, nem üt meg, de benned mégis lehetnek olyan fájdalmas gondolatok, hogy: „hogy tehetett ilyet”, „egész életemet elrontotta”, „miatta nem lett belőlem semmi”, „hogy gyűlölöm”… Ezek a gondolatok szörnyű fájdalmat okoznak a jelenben. Most, amikor gondolod őket. Már nem üt meg, hozzád sem ér, lehet, hogy már nem is él. De te folytatod a fájdalom érzését az ilyen, és hasonló gondolatok újra és újra gondolásával. Harcolsz a múlt körülményeivel, mindig újraélesztve a fájdalmat, amit okoztak.
Sajnálom, ha az anyukád bántott téged, mikor gyerek voltál, de téged még jobban sajnállak, mert azóta egyfolytában bántod magad saját gondolataiddal. Ez nem azt jelenti, hogy elfogadom, hogy egy gyerek verése megfelelő viselkedés, csak azt, hogy ez egy olyan körülmény, amit nem tudunk megváltoztatni. Amit meg tudunk változtatni, az a gondolkodásod az esetről. Minden gondolatot át tudunk alakítani egy olyanná, amely nem okoz fájdalmat. Így tulajdonképpen meg tudjuk változtatni az érzéseidet a múlttal kapcsolatban. Fogadd el, hogy az anyukád megvert. Fejezd be a lázadást ellene. Ez nem jelenti azt, hogy helyesled az ilyenfajta viselkedést, csak azt, hogy el tudod fogadni és elengedni. Ezzel megállítod a verést, mint olyant – a fejedben.

Mások viselkedését nem tudjuk megváltoztatni. Pedig hogy szeretnénk megmondani, hogy a gyerekeink, a férjünk, az anyósunk, a főnökünk, a barátaink … hogy viselkedjenek. De ők sajna soha nem ezt követik. Amikor azt szeretnénk, hogy mások másképp viselkedjenek, mint ahogy, rengeteg felesleges szenvedést okozunk magunknak. „Kedvesebbek is lehetnének. Jobban odafigyelhetne rám. Nem kéne annyit innia. Meg kéne csinálnia a házi feladatát. Nem kéne ilyen arrogánsan beszélnie velem. … és számtalan dolog, amit másoknak KELLENE csinálniuk, vagy  NEM KELLENE. Opcionálisan kitölthető, kiegészíthető a lista.

És ezzel mennyi de mennyi fájdalmat okozunk magunknak, és milyen lehetetlen és tehetetlen helyzetbe hozzuk magunkat! Mert a körülmények megváltoztatására nincs hatalmunk.
A körülmények semlegesek. Vannak. 100 000 forint a bankban csak 100 000 forint a bankban. Ha neked nincs, attól még az nem fáj neki. Ő csak ül a bankban.
A mérlegek nem gonoszak, csak egy darab vasból vannak. A rajtad lévő 20 kiló felesleg csak van. Nem utál téged, csak semlegesen létezik.
És még mennyi minden van, létezik a világban, a környezetedben, ami semleges, és csak arra vár, hogy az elméd ítéletet mondjon róla. Ahogy a világról gondolkodunk, úgy keletkezik a saját valóságunk. Ha ránézünk egy fára, és megcsodáljuk a szépségét, az egy gondolat. Ha ránézünk ugyanarra a fára és azt gondoljuk, hogy milyen szörnyű, mert eltakarja a kilátásunkat, az egy másik gondolat, ugyanarról a semleges dologról.
A nyerő lottó ötös szelvény csak egy darab papír. A mögötte levő érzéseket, gondolatokat csak mi adjuk hozzá. „Gazdag vagyok!” „Soha nem lesz többet anyagi problémám!” stb. A gondolatok annyi érzelmet hoznak létre!
Most mi lenne, ha azt mondanám, hogy csak vicceltem, nem is ez a nyerő ötös lottó szelvény. Ettől kevésbé reálisak lesznek az előbb átélt örömöd? Ami most esetleg megváltoztatja az érzésed, azok a gondolataid: „Tudtam, ez túl szép lett volna ahhoz, hogy igaz legyen. No ez durva volt! Jaj de szerencsétlen vagyok!” Ezek csak gondolatok, és még ha ténylegesen megnyerted volna a lottó ötöst, akkor sem a lottószelvény papírja, de még csak nem is a bankban fekvő sok-sok pénzdarabok miatt éreznéd magad a mennyországban, hanem a gondolataid miatt.

Hagyjuk a körülményeket lenni. Az emberek teszik amit tesznek, a múltunk az ami volt, a súlyunk annyi amennyit mutat a mérleg. Nem elképzelhetetlen, hogy megváltozzanak, de vitatkozni velük kár, az csak negatív, rossz gondolatokat kelt, amelyek nem szolgálnak mást, csak fájdalmat okoznak.

Sokan magyarázzák a körülményeket, és egyre újabb és újabb részletekkel szolgálnak. Ezzel azonban nem tesznek mást, csak magyarázzák a fájdalmat keltő gondolatot, ami csak az elme kifogása. Az elme mindig bizonyítani akarja az igazát, még ha fájdalmat is okoz saját magának.
Ezt a fajta munkát önmagunkon akkor végezzük, ha gondolataink valami fájdalmat okoznak.
Az alábbi kérdéseket tedd fel magadnak: vegyél elő egy papírt, és írd le a válaszokat: 

Mik a körülmények?
Milyen gondolatot indítanak be ezek a körülmények?
Mit érzek, amikor ezt a gondolatot gondolom?
Mit teszek, amikor ezt érzem?
Mi lesz az eredménye ennek a tettnek?
Hogyan támasztja alá az eredmény az eredeti gondolatot?
Milyen más gondolatot gondolhatnék ebben a helyzetben, amitől
jobban érezném magam?
AKARATLAN GONDOLATMINTA:
Körülmények:
Gondolat:
Érzés:
Tett:
Eredmény:
TUDATOS GONDOLATMINTA:
Körülmények:
Új gondolat:
Érzés
Tett:
Eredmény:

FOLYTATÁS KÖVETKEZIK:
A további bejegyzésekben többet fogsz megtudni a:

Gondolatokról

Szép gondolat kereséséről
Érzelmekről
Tettekről
Eredményekről

Mindegyikben rengetek példával és gyakorlati útmutatóval.